Κάθε φιλόδοξος στόχος επιτυγχάνεται μέσα από αμέτρητα μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει και για τις δεσμεύσεις της Nestlé Ελλάς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που περιλαμβάνουν τη λειτουργία της εταιρείας με καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050 (και τη μείωσή τους στο μισό έως το 2030), αλλά και για την προσπάθειά της να συμβάλλει στην αντιμετώπισή της.

Σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι, φυσικά, η παραγωγή πλήρως ανακυκλώσιμων ή επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών μέχρι το 2025, που στόχο έχει καμιά συσκευασία της εταιρείας να μην καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ως απόρριμμα. Ταυτόχρονα, όμως, η Nestlé επιδιώκει να συμβάλλει στη μείωση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης, μέσα από μια σειρά από πρωτοβουλίες με ιδιαίτερη σημασία.

Στη χώρα μας ξεχωρίζουν τα προγράμματα «WE SEA MORE» και «Mediterranean Cleanup», που «τρέχουν» εδώ και δύο χρόνια και ήδη έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες.

Τεχνολογία και γνώση στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Σε συνεργασία με την Polygreen, η Nestlé Ελλάς ολοκλήρωσε τον Ιούνιο το WE SEA MORE, ένα πρωτοπόρο περιβαλλοντικό πρόγραμμα που υλοποιείται στη χώρα μας για δεύτερη χρονιά, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες για την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή των απορριμμάτων που έχουν καταλήξει, δυστυχώς, στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις πέντε μέρες συλλέχθηκαν περισσότεροι από 2,7 τόνοι απορριμμάτων από τις παραλίες του Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) και τη Β’ Πλαζ Βούλας, ένα επίτευγμα που έγινε εφικτό χάρη και στην αμέριστη υποστήριξη που βρήκε το WE SEA MORE από την πρώτη στιγμή από τον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.

Στη διάρκεια του Ιουνίου, έλαβε χώρα μια σημαντική δράση με πρωταρχικό στόχο τη χαρτογράφηση των απορριμμάτων μέσω καινοτόμων τεχνολογικών μεθόδων, τόσο στον βυθό της θάλασσας όσο και την ακτή και στη συνέχεια, φυσικά, τη συλλογή και ανακύκλωσή τους.

Πρόκειται για μια διαδικασία που γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία μιας σειράς από υψηλά εξειδικευμένους φορείς, ο καθένας εκ των οποίων βάζει το δικό του λιθαράκι για την επίτευξή του.

Κατ’ αρχάς, η UcanDrone εντοπίζει τη συσσώρευση απορριμμάτων, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, όπως τηλεπισκόπηση και μη επανδρωμένα συστήματα ανίχνευσης (drones). Στη συνέχεια, το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου επεξεργάζεται τα δεδομένα αυτά – και βάσει των συμπερασμάτων που εξάγει, οι δύτες της Diver’s World βουτούν και απομακρύνουν τα απορρίμματα από τον βυθό.

Η προσπάθεια για καθαρότερες θάλασσες δεν σταματά στον πυθμένα

Την συλλογή απορριμμάτων από την ακτή φρόντισαν εθελοντές της Nestlé Ελλάς και της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, της Polygreen και του Δήμου με εντυπωσιακά αποτελέσματα αφού κατάφεραν να συλλέξουν 761 kg απορριμμάτων από την παραλία. Η δέσμευση των εθελοντών σε αυτή την προσπάθεια σε συνδυασμό με τις δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων οδήγησαν στη συλλογή και απομάκρυνση συνολικά 2.718 κιλών απορριμμάτων από τον βυθό και την ακτή, εκ των οποίων το 39% προήλθε από πλαστικά απορρίμματα, το 17% από ύφασμα και το 16% από scrap (αλουμίνιο και μέταλλο).

Στη συνέχεια, τα απορρίμματα αυτά διαχωρίστηκαν ανά ρεύμα, τοποθετήθηκαν σε ειδικές συσκευασίες συλλογής και μεταφέρθηκαν στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις της Polyeco – εταιρεία συνεργαζόμενη με την Polygreen – για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίηση.

Το WE SEA MORE σε αριθμούς:

Η πιο πολύτιμη ψαριά

Το δεύτερο πρόγραμμα απομάκρυνσης απορριμμάτων από τον ελληνικό βυθό που υποστηρίζει η Nestlé Ελλάς είναι εξίσου πρωτοποριακό – όμως από εντελώς διαφορετική άποψη. Στην περίπτωση του «Mediterranean Cleanup» οι hi-tech λύσεις δίνουν τη θέση τους σε μια ευφυή ιδέα, που συνέλαβε η «Εναλεία», η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα.

Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα της «Εναλείας», οι ψαράδες παροτρύνονται να μην επιστρέφουν πίσω στη θάλασσα τα απορρίμματα που μπλέκονται στα δίχτυα τους, αλλά να τα μεταφέρουν πίσω στην ακτή, φροντίζοντας με αυτό τον τρόπο το οικοσύστημα που εξασφαλίζει τον βιοπορισμό τους. Και με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες κιλά πλαστικού αποσύρονται καθημερινά από τα ελληνικά νερά.

Το πλαίσιο συνεργασίας της Nestlé Ελλάς με την Εναλεία εξηγεί ο Συνιδρυτής της δεύτερης, Λευτέρης Αραπάκης:

«Η Nestlé υποστηρίζει το πρόγραμμά μας Mediterranean Cleanup με την «υιοθέτηση» 5 αλιευτικών στον Αργοσαρωνικό τα οποία έχουν μέχρι στιγμής συλλέξει 12.240 kg απορριμμάτων, εκ των οποίων τα 10.300 kg είναι πλαστικά. Επιπλέον, τη φετινή χρονιά, έχουμε επεκτείνει τη συνεργασία μας και στην περιοχή της Βάρκιζας από όπου συλλέγουμε τα χρησιμοποιημένα δίχτυα των αλιέων έτσι ώστε να φροντίσουμε την ανακύκλωσή τους για να μην καταλήξουν στη θάλασσα ως δίχτυα-φαντάσματα. Η Nestlé με την τεχνογνωσία της, μας καθοδηγεί στην επανένταξη όλο και περισσότερου θαλάσσιου πλαστικού στην κυκλική οικονομία».

Ήδη, οι αλιείς από τη Βάρκιζα έχουν συγκεντρώσει 3.500 κιλά χρησιμοποιημένων διχτυών, τα οποία θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση, αποκτώντας έτσι νέα ζωή.

Συνολικά, οι αλιείς που συμμετέχουν στο Mediterranean Cleanup, έχουν συλλέξει 205.276 κιλά από τη θάλασσα, εκ των οποίων 171.064 κιλά πλαστικών. Περίπου ένα 40% των πλαστικών θα ενταχθεί στην κυκλική οικονομία.

Σχολιάζοντας τα δύο προγράμματα απομάκρυνσης των πλαστικών απορριμμάτων από το θαλάσσιο περιβάλλον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, τόνισε:

«Στη Nestlé Ελλάς αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε προγράμματα που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, ακολουθούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αναδεικνύουν όχι μόνο την αναγκαιότητα αλλά και τη δύναμη της συνεργασίας στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων όπως είναι η θαλάσσια πλαστική ρύπανση. Με οδηγό τις δεσμεύσεις μας, αξιοποιούμε τη γνώση, τα εφόδια και την εμβέλεια που διαθέτουμε για να βρούμε νέες λύσεις και να φέρουμε ουσιαστική αλλαγή. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που διέπουν την φιλοσοφία της εταιρείας μας: καινοτομία, τεχνολογία, συνεργασία, σεβασμό για τον άνθρωπο, τις κοινότητές μας, τον πλανήτη».

Sponsored by Nestlé