H UEFA μέχρι τη φετινή σεζόν είχε δυο διοργανώσεις, το Champions League και το Europa League. Από τη νέα σεζόν όμως ο χάρτης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλάζει, καθώς μπαίνει στο «κόλπο» και μια τρίτη ευρωπαϊκή διοργάνωση, το νεοσύστατο Europa Conference League.

Η τρίτη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση λοιπόν θα ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι, με σκοπό να υπάρξουν μεγαλύτερα έσοδα στην UEFA, αλλά και να μπορέσουν να διακριθούν ομάδες από όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και οι ομάδες που μέχρι πρότινος τερμάτιζαν πολύ ψηλά στα μεγάλα πρωταθλήματα.

Το νέο τουρνουά θα μοιάζει αρκετά στο Europa League. Θα έχει οκτώ ομίλους στη φάση των γκρουπ με τους νικητές τους θα προχωρούν στη φάση των 16 κορυφαίων ομάδων. Θα υπάρχει γύρος playoff πριν τους ’16’ για τις ομάδες που θα έχουν πάρει τη 2η θέση στους ομίλους και τις ομάδες της 3ης θέσης από το Europa. Μετά θα υπάρχουν κλασικά προημιτελικά, ημιτελικά και τελικός.

Οι μεγάλες Λίγκες όπως οι Premier, La Liga θα έχουν λιγότερη συμμετοχή, εκπροσώπηση και δυνατότητα να παραστούν στη διοργάνωση. Αυτό σημαίνει όμως ότι από τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα ενδέχεται να δούμε μερικά από τα σπουδαίοτερα ονόματα της Ευρώπης.

Για να καταλάβει κανείς ότι και στο Europa Conference League θα είναι πολύ υψηλό το επίπεδο, αν ολοκληρωνόντουσαν αυτή τη στιγμή τα πρωταθλήματα θα έπαιζαν στα προκριματικά ή στους ομίλους της διοργάνωσης, ομάδες όπως η Λίβερπουλ (7η Αγγλίας) ή κάποια εκ των Τσέλσι, Τότεναμ, Γουέστ Χαμ, Άρσεναλ που βρίσκονται κοντά. Σύλλογοι όπως η Μπάγερ Λεβερκούζεν (είναι 6η στην Bundesliga) ή η Μπέτις (7η Ισπανίας), Λάτσιο (6η Ιταλίας), Μπράγκα (4η Πορτογαλίας) ή η Λανς (6η Γαλλίας).

Μιλάμε φυσικά για ομάδες πολύ υψηλού επιπέδου που θα βάλουν δύσκολα σε ομάδες χωρών που δεν κυριαρχούν στο ποδόσφαιρο. Χωρών όπως η δική μας που θα έχει τρεις εκπροσώπους (αυτή τη στιγμή οι Άρης, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ) στα προκριματικά και εφόσον φτάσουν στους ομίλους δεν αποκλείεται να τα βρουν σκούρα με μια κλήρωση επιπέδου Europa League τουλάχιστον.

Ο σκοπός το Conference League

Με τον τρόπο που έχει δομηθεί αυτός ο νέος θεσμός δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να μην δούμε μία ομάδα από τη Δυτική Ευρώπη να κατακτά ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά από καιρό. Είναι απλό. Περισσότερες ανταγωνιστικές ευκαιρίες για όλες τις χώρες και περαιτέρω ανάπτυξη για όλους. Είτε είσαι ο παίκτης στο γήπεδο είτε η ομάδα που θέλει να φτιάξει τη φήμη και το όνομά της.

Οι ομάδες θα έχουν το κίνητρο να επιδιώξουν μία καλή πορεία, να βάλουν χρήμα στα ταμεία τους και να αναπτύξουν τις Ακαδημίες τους. Ή για τον φίλαθλο που θα βλέπει διαφορετικές ομάδες.

Για τους παίκτες βέβαια εγείρεται το ζήτημα και το ερώτημα. Πόσο παραπάνω μπορούν να παίζουν και εάν η καταπόνηση αυτή βγάλει περισσότερους τραυματισμούς. Το Europa Conference League επιχειρεί να δώσει πάντως ευκαιρίες στις πιο μικρές ή τις μικρομεσαίες ομάδες της Ευρώπης.