Η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer «επιτάχυνε την παραγωγή» του εμβολίου της για τον νέο κοροναϊό και θα μπορέσει να παραδώσει στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του Μαΐου 10% περισσότερες δόσεις από ό,τι προβλεπόταν ως εδώ, γνωστοποίησε ο επικεφαλής Αλμπέρ Μπουρλά μέσω Twitter.

Η τεράστια αμερικανική φαρμακευτική, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, θα μπορέσει επίσης «να παραδώσει το σύνολο των 300 εκατομμυρίων (δόσεων) όπως ήταν η συμβατική της υποχρέωση ως τα τέλη Ιουλίου δύο εβδομάδες νωρίτερα» από την καθορισμένη προθεσμία, πρόσθεσε.

Προβληματισμός με το Johnson & Johnson

Νωρίτερα χθες οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές αποφάσισαν νωρίτερα χθες να υπάρξει «αναστολή» της αξιοποίησης του εμβολίου για τον νέο κοροναϊό που ανέπτυξε ο όμιλος Johnson & Johnson, ώστε να ερευνηθεί η συσχέτισή του με θρόμβους στο αίμα σε πολλούς ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε στις ΗΠΑ.

Μία περίπτωση ήταν θανατηφόρα.

Η σύσταση αυτή δεν αναμένεται να έχει «μεγάλο αντίκτυπο» στην εκστρατεία ανοσοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι η χώρα του θα διαθέτει επάρκεια δόσεων εμβολίων για όλους τους ενηλίκους από «τα τέλη του Μαΐου».

«Τα αποθέματα εμβολίων γίνονται πιο άφθονα» επιβεβαίωσε ο Πίτερ Μαρκς, στέλεχος του ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA), στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πέρα από τις 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ως τα τέλη του Ιουνίου η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna με την ίδια προθεσμία παράδοσης. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης παραγγείλει 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ