Μετά το εορταστικό διήμερο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, ας έρθουμε στα του κορωνοϊού που ταλαιπωρούν την χώρα μας και τους συνανθρώπους μας. Μαθαίνω λοιπόν όπως μου είπαν ειδικοί πως υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης την οποία καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες οι δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ έχει ανέβει, αλλά όχι δραματικά, ο αριθμός των διασωληνωμένων. Όπως, συγκεκριμένα, με πληροφόρησε η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου τα εισιτήρια, χθες ,στα νοσοκομεία ήταν 522 και τα εξιτήρια 517. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν όντως την τάση σταθεροποίησης.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, αυτό δεν καταγράφεται μόνο στον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και στην ισορροπία εισαγωγών-εξιτηρίων που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς πριν από λίγο καιρό τα εισιτήρια στα νοσοκομεία ήταν πολύ περισσότερα από τα εξιτήρια.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ακόμη ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει ανέβει (ξεπέρασε το φράγμα των 700), άλλα όχι δραματικά. Το σημαντικότερο είναι ότι ακόμα το σύστημα Υγείας αντέχει.

***
Όταν τα βλέμματα μαζί με τις καρδιές σηκώθηκαν ψηλά

Ήταν η στιγμή που ο επισμηναγός Δημήτρης Βολακάκης πιλότος της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας , περνούσε πάνω από τον χώρο της παρέλασης και ακούστηκε καθαρά το μήνυμά του. Τότε όλα τα βλέμματα σηκώθηκαν ψηλά:

«Από τους απόρθητους ελληνικούς ουρανούς, οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας στέλνουμε μήνυμα περηφάνιας και σιγουριάς. Στα λευκά σύννεφα και πάνω από τις μπλε θάλασσες, απλώνουμε τη γαλανόλευκη και την κάνουμε ασπίδα για κάθε γωνιά του τόπου μας. «Τιμούμε τα 200 χρόνια του 1821. Αυτούς που απελευθέρωσαν την πατρίδα και όσους, μετά, την μεγάλωσαν σε όλα: Σε επικράτεια, σε δημοκρατία και ευημερία» ανέφερε ο επισμηναγός.

***
Η συγκίνηση στον Άγνωστο Στρατιώτη

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας διεξήχθη η διαδικασία της κατάθεσης στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε κατάθεση στεφάνων από ξένους ηγέτες παρουσία και των συζύγων τους. Στην κατάθεση στεφάνων συνέβησαν και μερικά στιγμιότυπα που χρήζουν σχολιασμού. Πρώτα απ΄όλα ο πρίγκιπας Κάρολος όταν κατέθεσε το στεφάνι εκ μέρους της χώρας του, της Μεγάλης Βρετανίας, ήταν έκδηλη η συγκίνησή του και την ώρα της ανάκρουσης του βρετανικού εθνικού ύμνου δάκρυσε.

Το στεφάνι του διαδόχου του βρετανικού θρόνου ήρθε από την Αγγλία, το έφερε μαζί του και είναι ένα από τα στεφάνια της βασιλικής οικογένειας, αφού είχε κορδέλα με τα χρώματα της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου και φτερά στρουθοκαμήλου.

Δύο στεφάνια ήταν μεγάλα και τα μετέφεραν δύο εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς. Το ένα ήταν του Ρώσου Πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν και το άλλο της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε δύο φορές. Μία φορά όταν κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και την άλλη όταν κατέθετε στεφάνι ο Πρόεδρος της Κύπρου. Η Κύπρος έχει την ίδιο εθνικό ύμνο με την Ελλάδα. Στις συμφωνίες της Ζυρίχης για την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, είχαν ρυθμιστεί τα πάντα για το νέο κράτος, διαχωρισμός εξουσιών, Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος, σημαία, εθνόσημο αλλά λέγεται πως ξέχασαν να ορίσουν εθνικό ύμνο. Σε μια επίσκεψη που έκανε τότε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σε ξένη χώρα τον ρώτησαν ποιο ύμνο να παίξουν και αυτός απάντησε: «Μα τον ελληνικό». Από τότε καθιερώθηκε ο εθνικός ύμνος να είναι ο ίδιος με τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας.

***
Ο υπασπιστής με το κιλτ

Τις εντυπώσεις πάντως έκλεψε από την επίσημη επίσκεψη του Πρίγκιπα Καρόλου στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, ο υπασπιστής του.

Συγκεκριμένα πέρα από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του ζευγαριού, τις εντυπώσεις έκλεψε ο υπασπιστής του πρίγκιπα Καρόλου, με την παραδοσιακή ενδυμασία της Σκωτίας, το κιλτ, που ήταν διαρκώς «παρών», λίγα βήματα πίσω από τον πρίγκιπα. Εντυπωσίασε όντως, με την πράσινη καρό ταρτάν φούστα και τις κοκκινόμαυρες καρό κάλτσες, τον βρετανικό τρόπο στρατιωτικού χαιρετισμού και όταν έδωσε την λευκή κουβέρτα στη Δούκισσα Κορνουάλης να προφυλαχτεί από το κρύο, κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

***
Η σημαία της Σαντορίνης

Η μεγαλύτερη σημαία στην ελληνική επικράτεια έκανε την εμφάνισή της σήμερα το πρωί στην Σαντορίνη, ανήμερα της εθνικής μάς επετείου 25ης Μαρτίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.Οι ισχυροί βοριάδες που έπνεαν το πρωί της 25ης Μαρτίου στο Αιγαίο, δεν άφησαν να υψωθεί στην Σαντορίνη η ελληνική σημαία – γίγας, που φτιάχτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cyclades24.gr, οι συμμετέχοντες κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σηκώσουν τη σημαία -γίγας με τη συνδρομή γερανού. Η σημαία κυμάτισε για περίπου δύο λεπτά, όμως δεν έγινε κατορθωτό να υψωθεί στον πελώριο ιστό, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και το μεγάλο βάρος της, έσκισαν ένα σημαντικό της μέρος.

***
Ο Θ. Βρυζάκης

Ο εμβληματικός ζωγράφος του «21» Θεόδωρος Βρυζάκης «αγκίστρωσε» στο «Στρατόπεδο του Καραϊσκάκη», στην Ευγνωμονούσα Ελλάδα, στην «Υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι», τα βλέμματα του πριγκιπικού ζεύγους. Στο «Στρατόπεδο του Καραϊσκάκη» απεικονίζονται μεταξύ άλλων, οι Γ. Καραϊσκάκης, Γ. Μακρυγιάννης, ο Σκωτσέζος στρατιωτικός Τόμας Γκόρντον και ο Άγγλος ναύαρχος Φρανκ Χάστινγκς τον οποίο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου. Ο Άγγλος , υπήρξε πρωτοπόρος της ιδέας της τεχνολογικής αναβάθμισης του ελληνικού στόλου ώστε να κερδίσουν τον πόλεμο κατά των Οθωμανών. Μετά από πολλές περιπέτειες και τεράστια προσωπικά έξοδα πέτυχε στα 1826 να νηολογήσει το πρώτο ατμοκίνητο πολεμικό πλοίο με το όνομα (σ.σ. τι άλλο;) «Καρτερία», πετυχαίνοντας τη μία νίκη πίσω από την άλλη σε όσες ναυμαχίες ενεπλάκη ( Ιτέας κτλ.). Η πρωτοπορία του αναγνωρίστηκε χρόνια αργότερα, αλλάζοντας τον ρου του πολεμικού ναυτικού διεθνώς. Τα μηνύματα του ειλικρινούς και άδολου φιλελληνισμού του Κάρολου έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό και τον δέοντα σεβασμό μόνο από εκείνους που πραγματικά τα κατάλαβαν.

***

Το Φιλί

Ένας άλλος πίνακας που ενθουσίασε τον Πρίγκηπα Κάρολο ήταν το «Φιλί» του Νικηφόρου Λύτρα. Στάθηκε πολλή ώρα μπροστά στον πίνακα και του έκανε εντύπωση, όπως είπε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η όλη σκηνή που είναι ερωτική και τολμηρή για την εποχή της, αφού μία νεαρή κοπέλα τεντώνεται για να φθάσει να φιλήσει το νεαρό αγόρι, το κεφάλι του οποίου προβάλλει μέσα από ανοιχτό παράθυρο.

***
Κάρολος: Θα ξανάρθω

Να ξέρετε ότι ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου ενθουσιάστηκε με την Εθνική Πινακοθήκη. Ξέδωσε υπόσχεση ότι θα ξανάρθει να δει και τον δεύτερο όροφο και όταν θα ξανάρθει θα έχει, όπως είπε περισσότερο χρόνο. Και κάτι ακόμα ζήτησε να δει και να εξετάσει τα σχέδια ανάπλασης του Τατοίου. Του τα έδειξαν έμεινε, όπως είπε ικανοποιημένος. Εκεί είναι οι τάφοι των προγόνων του, είπε. Αφήστε που έδειξε και ζωηρό ενδιαφέρον για την Προεδρική Φρουρά. Την επισκέφθηκε και πήρε μια παιδική στολή τσολιά για τον εγγονό του όπως είπε.

***

Προκλητικότητα των Τούρκων

Την ημέρα που η Ελλάδα γιόρταζε την επέτειο έναρξης της Επανάστασης και του αγώνα για την ανεξαρτησία της, η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα συνεχίστηκε. Η Άγκυρα έστειλε εννέα αεροσκάφη συνολικά: έξι μαχητικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ένα ελικόπτερο, τα οποία σημείωσαν τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και πέντε παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

***
Γιατί κατατάγηκαν τόσοι πολλοί φαντάροι

Εάν απορείτε γιατί στην προηγούμενη ΕΣΣΟ παρουσιάστηκαν οι περισσότεροι στρατεύσιμοι από κάθε άλλη φορά (αφήνοντας πολλούς έκπληκτους) σας πληροφορώ πως ήταν η τελευταία ΕΣΣΟ με θητεία 9 μηνών στον Στρατό Ξηράς. Από την ερχόμενη ΕΣΣΟ (δηλαδή τον Μάιο) όσοι καταταγούν θα κάνουν δωδεκάμηνη θητεία (πλην ορισμένων εξαιρέσεων)