Ήταν 13 Μαρτίου του 2020, ημέρα Παρασκευή, όταν η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορκιζόταν στη Βουλή, 7η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Παρασκευή και 13» ήταν, όπως πολλοί σχολίασαν τότε σκωπτικά. Και με περιορισμένο, λόγω μέτρων για τον covic, αριθμό βουλευτών και διπλωματών και δικαστικών.  Με πανηγυρικό μεν τρόπο, αλλά σε ρυθμό μέτρων πρόληψης έναντι του κορωνοϊού και με νεύματα ευγενείας έναντι χειραψίας ήταν υποδοχή της στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Ένας χρόνος  συμπληρώνεται με την πρώτη γυναίκα στο ύπατο αξίωμα της χώρας, ένας χρόνος για την κυρία Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, χωρίς να καταστεί δυνατόν να δεχθεί ακόμα ευχές, είτε για την εκλογή της, είτε για την πρωτοχρονιά. Ακόμα χωρίς να παραστεί  σε παραδοσιακές εκδηλώσεις, που παρίστανται συνήθως Πρόεδροι της Δημοκρατίας, όπως παρελάσεις στις εθνικές επετείους και στις επετείους για την απελευθέρωση πόλεων.
***
Παρά τους περιορισμούς, λόγω ιού, η Πρόεδρος κατάφερε στον χρόνο αυτό να πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις, όχι μόνον στην Κύπρο και στην Ιταλία, αλλά και στον Έβρο, Αγαθονήσι, Καστελλόριζο, Γιάννενα, Ρόδο, Μυτιλήνη (Μόρια), Λειψούς, Διαπόντια νησιά και τώρα ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Αρεόπολη.
***
Το διάστημα του lockdown η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις το μοιραζόταν ανάμεσα στο σπίτι της στο Μεταξουργείο και στο Προεδρικό Μέγαρο. Κυκλοφορεί με ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο (BMW) και με περιορισμένο αριθμό φρουράς. Κατάφερε, παρά τους υγειονομικούς περιορισμούς να έχει και κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, με ηγέτες της αντιπολίτευσης, με υπουργούς αλλά και με ανθρώπους από τον κόσμο των γραμμάτων και των  τεχνών. Όρκισε κυβέρνηση (και στον ανασχηματισμό), όρκισε τον διοικητή και την υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Απένειμε παράσημα, υπέγραψε χάρες σε καταδικασμένους αλλά μόνον σε περιπτώσεις ομοφωνίας ή συντριπτικής πλειοψηφίας υπέρ της χάριτος του Συμβουλίου Χαρίτων.
***
Η κριτική για τα παπούτσια και την γάτα
Της έγινε κριτική για το γεγονός ότι δεν είναι πολιτικός με την Πρόεδρο να απαντά ότι το να μην είναι κάποιος πολιτικός δεν σημαίνει ότι στερείται πολιτικού αισθητηρίου. Ειδικά όταν έχει 40 χρόνια διαδρομής  στο Ανώτατο Δικαστήριο όπου κρίνονται μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Της ασκήθηκε επίσης κριτική για τον τρόπο που ντύνεται, για την γάτα που μπαινοβγαίνει στο γραφείο της, με τους συνεργάτες της να απαντούν ότι ο στόχος δεν είναι ο τρόπος που ντύνεται, ή η γάτα της, ή ακόμα τα παπούτσια της, αλλά η ίδια η Πρόεδρος.
***
Μια έξοδος ένα κρασί με φίλους
Ένας χρόνος στην Προεδρία της Δημοκρατίας που άλλαξε τη ζωή της. Και σε αυτόν τον χρόνο της καραντίνας και των περιορισμών , αυτό που έλειψε περισσότερο στην Πρώτη Πολίτη της χώρας, είναι όπως η ίδια το περιέγραψε, σε μια πρόσφατη συνέντευξή της, «η κοινωνική συναναστροφή, μια έξοδος, ένα κρασί με φίλους». Της λείπουν επίσης «τα καλλιτεχνικά δρώμενα, ιδίως το θέατρο», αλλά παρακολουθεί παραστάσεις στο Διαδίκτυο, που ναι μεν δεν αναπληρώνουν, όπως λέει, τη ζωντανή εμπειρία, αλλά είναι χρήσιμες στη συγκυρία και φέρνουν και κάποια έσοδα στον κλάδο.
***
Ανησυχητική αύξηση διασωληνωμένων
Πάλι τετραψήφιος ήταν και χθες ο αριθμός των κρουσμάτων, ενώ παρατηρήθηκε και εκρηκτική άνοδος των διασωληνωμένων (27 περισσότεροι συγκριτικά με προχθές). Ξεπερνούν πλέον μετά από πάρα πολύ καιρό τους 500. Επίσης σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται οι θάνατοι, καθιστώντας δύσκολη την ελεγχόμενη πορεία της επιδημίας αλλά και για την αντοχή του ΕΣΥ που δέχεται καθημερινά χιλιάδες ασθενείς με νόσο Covid. Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.570,
***
Το αισιόδοξο και το δύσκολο γεγονός της πανδημίας
Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου έκανε παρέμβαση στην διαδικτυακή εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, με θέμα «Πανδημία και κοινωνική συνοχή» που διοργάνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς. Ωστόσο δεν τάσσεται υπέρ της μείωσης του αριθμού των μελών της Επιτροπής (είναι ήδη 32) και αναφέρει ένα αισιόδοξο και ένα δυσάρεστο γεγονός:
Το αισιόδοξο: Ο κόσμος γενικά συμμορφώνεται προς αυτά τα οποία λένε οι ειδικοί. «Θα έχετε διαπιστώσει ότι ο κόσμος περιμένει υπομονετικά στη  ουρά και κρατάει αποστάσεις. Αυτό είναι πρωτόγνωρο για την χώρα μας. Αν μας έλεγαν πέρυσι τον Μάρτιο ότι θα το έκανε ο Έλληνας αυτό δεν θα το πιστεύαμε».
Το πολύ δυσάρεστο:  Μεγάλο ποσοστό από το νοσηλευτικό προσωπικό αρνείται να κάνει τον εμβολιασμό ακόμα και τώρα. Ευτυχώς στους γιατρούς αυτά τα ποσοστά είναι μικρά με διάφορες δικαιολογίες. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι συνήθως άνθρωποι κάτω των 44 ετών. Θεωρούν ότι είναι άτρωτοι. Το ονομάζουν απλή ίωση όπως οι περισσότεροι αρνητές. Οπως  η ίδια μου είπε καταβάλλεται τώρα προσπάθεια ώστε να πεισθεί όλο το υγειονομικό προσωπικό να κάνει το εμβόλιο.
***
Το πέταγμα του αετού
Κανονικά θα γίνει το πέταγμα του χαρταετού καθώς  κανένα έξτρα μέτρο δεν αναμένεται να ανακοινωθεί την Καθαρά Δευτέρα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Μαθαίνω ότι τα σενάρια που ήθελαν να μπει λουκέτα σε πάρκα, δεν ισχύουν και η Καθαρά Δευτέρα θα είναι σαν τις υπόλοιπες Δευτέρες και θα ισχύουν ακριβώς τα ίδια μέτρα για τις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 και 2 καθώς και για τις μετακινήσεις εκτός δήμων. Έτσι όποιος επιθυμεί να κάνει βόλτα θα μπορεί να στείλει κωδικό 6 στο 13033 θα μπορεί να μετακινηθεί μόνο με τα πόδια ή το ποδήλατο.
***
Η δαιμονοποίηση των πρόωρων εκλογών
Οι περισσότεροι βουλευτές που έτυχε να περάσουν από το πρωθυπουργικό γραφείο γνωρίζουν πολύ καλά την άποψη του Πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη: «Είναι κάθετος και απόλυτος» μου λένε. Τους λέει μάλιστα πως «δεν υπάρχουν εκλογές στον ορίζοντα». Ρώτησα ωστόσο έναν από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού και ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου να μου πει εάν όντως έγινε κάποια στιγμή συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Και οι αφορμές για να υπάρξει τέτοια συζήτηση ήταν πολλές, όπως για παράδειγμα, τότε που ήρθαν τα πρώτα εμβόλια, τότε που ξεπέρασε το 1.000.000 οι εμβολιασμοί, τότε που εξαγγέλλονταν μέτρα για την οικονομία, τώρα που οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ. Και ξέρετε τι μου απάντησε: «Δεν έγινε ποτέ συζήτηση για εκλογές, ούτε καν έξω από το Μαξίμου κάτω από τη νεραντζιά σε χαλαρή συζήτηση στελεχών». Αυτά μου είπε ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και σας τα μετέφερα  χωρίς να δεχτεί οποιαδήποτε άλλη ερώτηση περί εκλογών.
***
Όταν τα F-16 συναντήσουν στη Σούδα τα F-15
Θα είναι η πρώτη φορά που τα Σαουδαραβικά προηγμένα μαχητικά F-15 θα προσγειωθούν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Θα είναι επίσης η πρώτη φορά που τα αεροσκάφη αυτά θα πάρουν μέρος σε κοινές ασκήσεις με ελληνικά F-16. Οι Σαουδάραβες έρχονται σήμερα στην Κρήτη μαζί με τον εξοπλισμό των αεροσκαφών, όπως μεταγωγικά αεροσκάφη καθώς και αεροσκάφος εναέριου εφοδιασμού. Μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-  Σαουδικής Αραβίας αρχίζει. Τον Απρίλιο είτε ο κ. Δένδιας είτε ο κ. Παπαναγιωτόπουλος (είτε και οι δύο μαζί) θα μεταβούν στο Ριάντ για να υπογράψουν συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Θα περιλαμβάνει και δανεισμό ενός αντιαεροπορικού- αντιπυραυλικού συστήματος «Πάτριοτ» με όλα τα έξοδα μεταφοράς και την παραμονή των στρατιωτικών της Πολεμικής Αεροπορίας εκεί να τα αναλαμβάνουν οι Σαουδάραβες. Όπως και τα έξοδα για την αναβάθμιση του συστήματος σε Pac-3
***
Δεν θα μας πουν πού θα ταξιδεύουμε
Στη Θράκη θα βρεθεί σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο Δ΄Σώμα Στρατού για επιθεώρηση. Σχολίασε και την προκλητική δήλωση των τούρκων ότι στέλνουμε δήθεν επιθετικά πλοία στο Καστελλόριζο: «δεν θα μας πουν πού θα ταξιδεύουμε εντός Ελλάδος, όπως και εμείς δεν τους καθορίζουμε το πρόγραμμα επισκέψεων εντός Τουρκίας», είπε.
***
Δείτε κάτι πράγματα από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
 Με… παρρησία ομολόγησε σε επιτροπή της Βουλής, ο δημοσιογράφος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης την… οικογενειακή «κομπίνα» με το δίπλωμα οδήγησης. Όπως είπε η μητέρα του έβγαλε δίπλωμα οδήγησης παρότι δεν έχει οδηγήσει ποτέ. «Το δίπλωμά της είχε βγει για να της φορτώνουμε τους πόντους από το παλαιότερο σύστημα, το point system. Κόντεψε να χάσει το δίπλωμά της από τους δικούς μας πόντους παρότι δεν ποτέ δεν χρησιμοποίησε το ΙΧ» είπε στους έκπληκτους παρισταμένους βουλευτές. «Μην τα μαρτυράτε» παρατήρησε ένας εξ αυτών. «Έχει διαγραφεί (sic) το αδίκημα» απάντησε ο κ. Γιαννούλης.
***
Ο δωδεκάλογος του Λαρισινού λίφτινγκ
Ποια είναι τα αποτελέσματα της επιτόπιας καταγραφής της κατάστασης των μνημείων, κυρίως  των ναών (όπως συμβαίνει συνήθως σε σεισμούς), από επιστημονικά κλιμάκια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, μετά τη πρόσφατη διπλή σεισμική ακολουθία; Πάρτε χαρτί και μολύβι:
1) Διάχυτες μικρορηγματώσεις και στις τέσσερις πλευρές της τοιχοποιίας του μνημείου Γενί Τζαμί, στη Λάρισα. Αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας η χρήση του πεζοδρόμιου.
2) Ζημιές σε δύο ναούς του Τυρνάβου, στον Ναό Αγίου Νικολάου στο Κουτσόχερο, ο οποίος κατέπεσε …πλήρως και στο ναό Αγίου Νικολάου Τουραχάν, όπου σημειώθηκε κατάρρευση του άνω τμήματος του κωδωνοστασίου του.
3) Ο ναός Αγίου Αντωνίου, μνημείο του 1600, φέρει ρωγμές στο νότιο τοίχο, κυρίως γύρω από τα παράθυρα και τη θύρα.
4) Γωνίες του κηρυγμένου ως διατηρητέου μνημείου ναού Αγίου Νικολάου των Βλάχων (17ος αιώνας), έχει διαχωρισθεί με σημαντική ρωγμή και τμήματα της τοιχοδομίας του έχουν γκρεμισθεί με αποτέλεσμα να διακρίνεται το ξύλινο σενάζ το οποίο  δένει το μνημείο στην κορυφή του. Χρήζει άμεσων μέτρων στήριξης και στερέωσης.
5) Στο κτήριο του ναού της Αγίας Παρασκευής (19ος αιώνας) διαπιστώθηκε κλίση, ενώ εγκάρσιες και κάθετες ρωγμές είναι παντού εμφανείς. Μεταφέρθηκαν αλλού τα κειμήλια.
6) Στη μονή του Προφήτη Ηλία αποκολλήθηκε ο βόρειος τοίχος από τη στέγη, ενώ  παρατηρείται οριζόντιο σκίσιμο στο άνω μέρος του τρούλου.
7) Ο ναός Παναγίας Φανερωμένης (19ος αι.) παρουσιάζει οριζόντιες ρωγμές στο ανώτερο τμήμα του κωδωνοστασίου.

8) Ο ναός του Αγίου Νικολάου (Αμυγδαλέα) παρουσίασε ρωγμές στην κόγχη και στις γωνίες του. Μέσα παρατηρήθηκαν σημαντικές και καταρρεύσεις τοιχογραφιών, στο κέντρο του βόρειου τοίχου και στη μέση του δυτικού τοίχου του νάρθηκα. Και άλλα.