Η επιστροφή στη στρατηγική της έντασης στο Αιγαίο από πλευράς Τουρκίας αποτελεί μέρος του blame game στο οποίο επιδίδεται η Άγκυρα με στόχο να οδηγήσει σε ναυάγιο τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και ταυτόχρονα να χρεώσει στην Αθήνα αυτή την εξέλιξη.

Παγίδα υπονόμευσης των συνομιλιών

Ο Νίκος Δένδιας ήταν ξεκάθαρος με τις σημερινές του δηλώσεις ως προς αυτό το ζήτημα καθώς έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών και πως απομένει, πλέον, να αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία ότι επιθυμεί την ομαλή συνέχιση των επαφών με την Ελλάδα, τις οποίες δεν υποβοηθούν οι απειλές και η συνεχής ένταση από την πλευρά της Άγκυρας.

Όσον αφορά τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διερευνητικών στην Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει προτείνει ημερομηνίες εδώ και εβδομάδες χωρίς να υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

«Προσερχόμαστε με καλή πίστη. Δεν είμαστε, όμως, αφελείς. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών, αν υπάρχει όντως τέτοια πρόθεση από την άλλη πλευρά» διαμήνυσε με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών.

Συνεχίζεται η Γαλάζια Πατρίδα

Την ίδια ώρα ο τουρκικός στόλος συνεχίζει να διεξάγει σενάρια της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» στην περιοχή της Αλεξανδρέτας και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ δεν αποκλείεται αύριο να βγουν στο Αιγαίο δεκάδες πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Στο μεταξύ το «Τσεσμέ» λόγω του καιρού αποσύρθηκε εκ νέου από την περιοχή ερευνών της παράνομης τουρκικής Navtex.

Πάντως η Άγκυρα συνοδεύει αυτές τις νέες προκλητικές κινήσεις της με μια άκρως επιθετική ρητορική. Ο Χουλουσί Ακάρ εσχάτως έχει επανέλθει στο προσκήνιο με εμπρηστικές δηλώσεις τις οποίες μάλιστα επανέλαβε σήμερα εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Debate για τους εξοπλισμούς και το ΝΑΤΟ

Μάλιστα σήμερα διεξήχθη και ένα άτυπο debate μεταξύ των δύο υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας με φόντο το ρόλο των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στη «Hurriyet», για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και την κούρσα των εξοπλισμών στην Ελλάδα ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να πετύχουν κάτι αγοράζοντας 3-5 μαχητικά ή 3-5 πολεμικά πλοία, καθώς όλοι ξέρουν το μέγεθος του τουρκικού στρατού».

«Αυτή η εξοπλιστική προσπάθεια της Ελλάδας δεν είναι τίποτα άλλο παρά σπατάλη των χρημάτων του ελληνικού λαού. Δεν συνάδει ούτε με τη λογική ούτε με τα μαθηματικά. Η Τουρκία είναι ένας ακλόνητος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Οι Βάσεις και ο δεύτερος στρατός του ΝΑΤΟ

Σε ερώτηση αν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα αποτελούν λευκή επιταγή για να μειώσουν τη βαρύτητα της Τουρκίας ως στρατηγικού συμμάχου, ο τούρκος υπουργός Άμυνας απάντησε κοφτά:

«Δεν έχει καμία επίδραση. Εδώ και 69 χρόνια η Τουρκία αποτελεί πολύ σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι από τις πρώτες 8 χώρες που συμβάλλουν πιο πολύ στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Είναι πέμπτη όσον αφορά τη συμμετοχή σε αποστολές και επιχειρήσεις και δεύτερος στρατός του ΝΑΤΟ. Είναι δυνατόν να μειωθεί το βάρος μιας τέτοιας Τουρκίας; Η Τουρκία θα εκπληρώνει μέχρι τέλους την αποστολή και τα καθήκοντά της στο ΝΑΤΟ».

Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Από την δική του πλευρά ο Έλληνας υπουργός Άμυνας σε συνέντευξή του στη Le Figaro τόνισε ότι η Τουρκία υπονομεύει με τη συμπεριφορά της τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην επιθετικότητα της Τουρκίας σημείωσε ότι το γεγονός αυτό αναγκάζει την Ελλάδα να ενισχύσει τις στρατιωτικές της συμμαχίες με χώρες που μοιράζονται κοινές ανησυχίες για τη Μεσόγειο όπως είναι η Γαλλία, το Ισραήλ και αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Υπό επιτήρηση μέχρι τη Σύνοδο του Μαρτίου στην ΕΕ

Πλέον αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά για να μεταβληθεί η στάση της Τουρκίας που επιλέγει εκ νέου το δρόμο των προκλήσεων τότε τα βλέμματα όλων στρέφονται στο τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο, μετά και την περίοδο χάριτος που είχε εξασφαλίζει η Τουρκία στο θέμα των κυρώσεων.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκαν σήμερα τόσο ο κ. Δένδιας όσο και ο κ. Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει την απόφαση του Δεκεμβρίου που καλούσε την Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση και να απέχει από προκλήσεις όπως οι παράτυπες Navtex και οι έρευνες όπως αυτές που θέλει να διεξάγει με το Τσεσμέ και στο πλαίσιο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο ο κ. Δένδιας τονίζει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι υπό συνεχή επιτήρηση μετά τα όσα είχαν συμβεί με το Oruc Reis.

Στρατιωτική απειλή

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αφήνοντας και κάποιες αιχμές για τη στάση Βρυξελλών και Βερολίνου υπογραμμίζει ότι «όταν ένα κράτος μέλος της ΕΕ, όπως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια στρατιωτική απειλή από μια τρίτη χώρα» δεν περιμένει «απλώς λεκτικές εκφράσεις κατανόησης και υποστήριξης».