Την τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan 21») που παρά το μέγεθός της, με 87 πλοία, 27 αεροπλάνα, 12 ελικόπτερα, drones, υποβρύχια και ειδικές δυνάμεις, παρακολουθεί με ψυχραιμία και ετοιμότητα το ΓΕΕΘΑ. Έδωσε εντολή για απόπλου από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας ενός αριθμού πλοίων για την επιτήρηση του τουρκικού στόλου.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» δεν είναι λίγοι αυτοί που την χαρακτηρίζουν μια προγραμματισμένη από καιρό άσκηση, διεξάγεται κάθε χρόνο (εκτός από πέρυσι που αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού), ως επί το πλείστον σε διεθνή ύδατα και αλλάζει κάθε φορά ονομασία, ανάλογα με τις επιδιώξεις και την εσωτερική προπαγάνδα της Τουρκίας.

Αυτή τη φορά επιδίωξή της, σύμφωνα με το σενάριο και με τις δηλώσεις του κ. Ακάρ, είναι να υπάρξει τουρκική παρουσία σε τέσσερις θάλασσες (Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο και Αραβική Θάλασσα), χωρίς όμως να αποκλείεται (με πιθανές προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις) και προσπάθεια τορπιλισμού ή υποβάθμισης των διερευνητικών επαφών.

Άλλωστε οι Τούρκοι έχουν διαφημίσει πολύ αυτή την άσκηση και ,σύμφωνα με στρατιωτικούς παρατηρητές, εάν δεν υπήρχε τόση προβολή και τόση διαφήμιση ίσως να εκνεύριζε την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, γιατί κανείς δεν θα ασχολείτο με αυτήν.

Στην Αθήνα ωστόσο παρακολουθούν την κατάσταση που επικρατεί εκεί κοντά στην Κορσική (θαλάσσια περιοχή ανατολική της Κορσικής) και στην φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ που έχει ήδη ενταχθεί στην Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473. Η ανωτέρω Ναυτική Δύναμη συνοδεύει το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE, στο πλαίσιο της επιχείρησης «CLEMENCEAU 21».

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης θα λάβουν χώρα ιδιαίτερα απαιτητικές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, που αναβαθμίζουν την διαλειτουργικότητα και επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των συμμαχικών μονάδων που συμμετέχουν στην TF-473. Άλλωστε το αεροπλανοφόρο, πέραν των 20 και πλέον Rafale, διαθέτει ισχυρό οπλοστάσιο με πυραύλους μεγαλου βεληνεκούς, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, ιπτάμενα ραντάρ και πεζοναύτες.

Στην Γαλλική επιχείρηση «CLEMENCEAU 21» συμμετέχουν επιπρόσθετα των Γαλλικών και ναυτικές μονάδες, της Ελλάδας, των ΗΠΑ, του Βελγίου και της Ιταλίας και θα πραγματοποιήσουν συνεργασίες με δυνάμεις και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και Στρατηγικών Εταίρων, αναδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις κοινές προσπάθειες των συμμετεχουσών χωρών για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Να σημειωθεί ότι η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού στόλου, θα βρεθεί στις αρχές Μαρτίου ανοικτά της Κρήτης για συνεκπαίδευση με ελληνικά μαχητικά και πλοία του Στόλου μας.