Σε εξέλιξη παραμένει ο πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο από την πλευρά της Άγκυρας. Η μεγάλη τουρκική άσκηση Γαλάζια Πατρίδα βρίσκεται σε εξέλιξη αν και τα πλοία του τουρκικού ναυτικού αναμένεται να βγουν αύριο στο Αιγαίο, ενώ την ίδια στιγμή το «Τσεσμέ» λόγω του καιρού αποσύρθηκε εκ νέου από την περιοχή ερευνών της παράνομης τουρκικής Navtex.

Τορπιλίζει

Πάντως η Άγκυρα συνοδεύει αυτές τις νέες προκλητικές κινήσεις της με μια άκρως επιθετική ρητορική που σε κάθε περίπτωση τορπιλίζει τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών.

Ο Χουλουσί Ακάρ εσχάτως έχει επανέλθει στο προσκήνιο με εμπρηστικές δηλώσεις τις οποίες μάλιστα επανέλαβε σήμερα εκτοξεύοντας νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Μιλώντας στη «Hurriyet», για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και την κούρσα των εξοπλισμών στην Ελλάδα ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να πετύχουν κάτι αγοράζοντας 3-5 μαχητικά ή 3-5 πολεμικά πλοία, καθώς όλοι ξέρουν το μέγεθος του τουρκικού στρατού».

«Αυτή η εξοπλιστική προσπάθεια της Ελλάδας δεν είναι τίποτα άλλο παρά σπατάλη των χρημάτων του ελληνικού λαού. Δεν συνάδει ούτε με τη λογική ούτε με τα μαθηματικά. Η Τουρκία είναι ένας ακλόνητος σύμμαχος του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Ο δεύτερος στρατός του ΝΑΤΟ

Σε ερώτηση αν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα αποτελούν λευκή επιταγή για να μειώσουν τη βαρύτητα της Τουρκίας ως στρατηγικού συμμάχου, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com, ο τούρκος υπουργός Άμυνας απάντησε κοφτά:

«Δεν έχει καμία επίδραση. Εδώ και 69 χρόνια η Τουρκία αποτελεί πολύ σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι από τις πρώτες 8 χώρες που συμβάλλουν πιο πολύ στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Είναι πέμπτη όσον αφορά τη συμμετοχή σε αποστολές και επιχειρήσεις και δεύτερος στρατός του ΝΑΤΟ. Είναι δυνατόν να μειωθεί το βάρος μιας τέτοιας Τουρκίας; Η Τουρκία θα εκπληρώνει μέχρι τέλους την αποστολή και τα καθήκοντά της στο ΝΑΤΟ».

Να αποδείξει ότι θέλει την ομαλή συνέχιση των επαφών

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών και πως απομένει, πλέον, να αποδείξει εμπράκτως η Τουρκία ότι επιθυμεί την ομαλή συνέχιση των επαφών με την Ελλάδα, τις οποίες δεν υποβοηθούν οι απειλές και η συνεχής ένταση από την πλευρά της Άγκυρας.

Όσον αφορά τη διεξαγωγή του επόμενου γύρου των διερευνητικών στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει προτείνει ημερομηνίες εδώ και εβδομάδες και αναμένει την τουρκική απάντηση.

«Προσερχόμαστε με καλή πίστη. Δεν είμαστε, όμως, αφελείς. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της υπονόμευσης των συνομιλιών, αν υπάρχει όντως τέτοια πρόθεση από την άλλη πλευρά» διαμήνυσε με σαφήνεια ο υπουργός Εξωτερικών.

Υπό συνεχή επιτήρηση

Ειδικότερα πάντως για την έξοδο του Τσεσμέ στο Αιγαίο ο κ. Δένδιας τονίζει το παράτυπο της τουρκικής Navtex και επισημαίνει ότι δεν συνάδει με προσπάθεια αποκλιμάκωσης καθώς υπενθυμίζει την απόφαση της ΕΕ το Δεκέμβριο που καλούσε την Τουρκία να απέχει από ενέργειες αυτού του τύπου.

Στο πλαίσιο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο ο κ. Δένδιας τονίζει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι υπό συνεχή επιτήρηση μετά τα όσα είχαν συμβεί με το Oruc Reis.

Puch-backs

Την ίδια ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δίνει συνέχεια στην ψεύτικη ιστορία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για μετανάστες που χτυπήθηκαν και ληστεύθηκαν, υποστηρίζει, ότι υπάρχει ανάλογη περίπτωση για 13 Αφγανούς που αφού ληστεύθηκαν και χτυπήθηκαν στην Λέσβο επιστράφηκαν πίσω στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση κάνει λόγω ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα επέστρεψε 80.000 πρόσφυγες και μετανάστες πίσω στην Τουρκία μέσω της τακτικής των push- backs.