«Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρχει σταθερά μεγάλος αριθμός θανάτων που δυστυχώς θα συνεχιστούν μέχρι και την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ φοβόμαστε ότι μπορεί να θρηνήσουμε συνολικά περίπου 2.000 – 2.500 θύματα.

Επιπλέον ίσως την Πέμπτη (σήμερα) σημειωθεί το τελευταίο ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού. Ωστόσο περιμένουμε μετά από μερικά 24ωρα αποκλιμάκωση και σταδιακή πτώση κατά τουλάχιστον 30% – 40% των νέων φορέων στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες που ξεκίνησαν έξι μέρες περίπου νωρίτερα την καραντίνα.

Εκτιμήσεις για μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες

Ετσι με το δεδομένο ότι στις δύο αυτές περιοχές καταγράφονται καθημερινά, κατά μέσο όρο, περίπου 750 νέες διαγνώσεις (σε ένα σύνολο 2670 κρουσμάτων όλης της χώρας και ποσοστό περίπου 28-30% ) η μείωση τις επόμενες ημέρες θα είναι της τάξης των 300-350 φορέων στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες αλλά και προφανώς στο σύνολο της χώρας.

Ακόμη εκτιμούμε και ελπίζουμε ότι θα υπάρχει μία περαιτέρω μικρότερη μείωση γιατί σε αρκετούς νομούς της βορείου Ελλάδος -κυρίως στην κεντρική Μακεδονία– όπου καταγράφεται ένας αριθμό της τάξης του 20-25% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας (εκτός της περιοχής της Θεσσαλονίκης) υπήρχαν περιοριστικά μέτρα μεσαίας εμβέλειας προ της γενικής καραντίνας.

Δηλαδή ο μέσος όρος των κρουσμάτων θα παραμείνει σε σημαντικά ύψη (περίπου 1500-2300 μέσο όρο εβδομαδιαία) μέχρι έως ότου την επόμενη εβδομάδα κι όσο πλησιάζουμε την 30η Νοεμβρίου να υπάρξει νέα συρρίκνωση που θα αφορά την αναγωγή στην περίοδο της καραντίνας ολόκληρης της χώρας.

Οι θετικές συνέπειες των περιοριστικών μέτρων

Κι αυτό γιατί οι θετικές συνέπειες του συγκεκριμένου περιοριστικού μέτρου φαίνονται περίπου 20-25 ημέρες μετά την ημέρα έναρξης του. Όμως είναι πλέον προφανές ότι ο αριθμός των 500 κρουσμάτων που θεωρείται το όριο για την άρση του lockdown θα προσεγγισθεί στις αρχές Δεκεμβρίου οπότε αναμένεται μεγάλη συρρίκνωση του αριθμού των νέων φορέων σε εθνικό επίπεδο».

Σε αυτές τις επισημάνσεις προχώρησαν ειδικοί που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας και με τους οποίους επικοινώνησε το τελευταίο 24ωρο «Το Βήμα». Με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι αντίστοιχη μείωση των κρουσμάτων υπάρχει σε όλη την Ευρώπη.

Πώς εξηγείται η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων;

Ομως οι επιστήμονες ανησυχούν αλλά επιχειρούν να εξηγήσουν την εντυπωσιακή όσο κι απροσδόκητη τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη που έφτασαν τα 905 κι ήταν αυξημένα κατά 66% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Κι έτσι ανάμεσα στα άλλα διερευνούν το ενδεχόμενο αυτή η αύξηση να σχετίζεται όχι μόνο με το μεγάλο δεδομένα επιδημιολογικό φορτίο στην βόρειο Ελλάδα αλλά λόγω και του μεγάλου αριθμού τεστ αντιγόνου που πραγματοποιούν ιδιωτικά οι πολίτες, χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντλούν δεδομένα από αυτά (σύνολο, ποσοστό θετικών), έτσι ώστε να υπάρχει ορθή στάθμισή τους.

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς

Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά γίνονται – σύμφωνα με τους επιστήμονες – προληπτικά κυρίως από ασυμπτωματικούς ασθενείς κι οι οποίοι όταν αυτό προκύπτει ότι είναι θετικό σπεύδουν για μοριακούς ελέγχους στον ΕΟΔΥ. Κι έτσι υπάρχει αυξητική τάση κρουσμάτων από φορείς χωρίς ουσιαστικά συμπτώματα, που αν δεν προχωρούσαν τα εν λόγω τεστ δεν θα ανιχνεύονταν με το υπάρχον σύστημα καταγραφής. Ενώ τώρα πλέον προστίθενται στο σύνολο, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι αναλυτές.

Ομως οι επιστήμονες δηλώνουν ανήσυχοι από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε νομούς όπως της Λάρισας, της Πέλλας , της Ημαθίας, της Μαγνησίας, της Δράμας που είναι απότοκα της τελευταίας φάσης εξάπλωσης του κορωνοϊού, προ του ολικού lockdown. Ακόμη ανασχετικό παράγοντα θεωρούν ότι σε πολλές ημιαστικές κι αγροτικές περιοχές η καραντίνα δεν τηρείται επαρκώς, ενώ θεωρείται ότι κυρίως στη Αθήνα αλλά και στην Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και σε άλλα αστικά κέντρα υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός «υπακοής» των πολιτών.