Τα προειδοποιητικά σήματα που στέλνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega αφορούν περισσότερο την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, και λιγότερο το κυβερνών κόμμα.

Παρά τα ζέοντα και πολυσύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξακολουθούν να απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών και των πολλαπλών κρίσεων, η φθορά που έχει υποστεί η κυβέρνηση είναι ανεπαίσθητη. Οι πολίτες εξακολουθούν να τη στηρίζουν και να συγχωρούν τα λάθη και τις αστοχίες ενδεχομένως λόγω και της απουσίας πειστικής εναλλακτικής πρότασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εγκλωβισμένος στο παρελθόν του από το οποίο δεν δείχνει πραγματική διάθεση να δραπετεύσει. Η αυτοκριτική και η ανάλυση που έγιναν για τα αίτια της πτώσης μόνο προσχηματική και επιφανειακή μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να πορεύεται στην ίδια ρότα που τον οδήγησε στην αποτυχία, δείχνοντας ότι δεν ξέρει ή δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλη.

Την ίδια ώρα όμως, ούτε το ΚΙΝΑΛ «ξεκολλάει» από τα χαμηλά ποσοστά του, καθώς δεν έχει βρει τον τρόπο να αξιοποιήσει το βέρτιγκο του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν και θεωρητικά οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό θα ευνοούσαν τη δημοσκοπική του άνοδο, αυτό δεν συμβαίνει.

Η κυβέρνηση δείχνει να παίζει προς το παρόν χωρίς αντίπαλο. Αν κινδυνεύει από κάποιον είναι περισσότερο από τον ίδιο της τον εαυτό. Και αυτό ακριβώς καλείται να διαχειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η φθορά και η πτώση ξεκινούν συνήθως όταν κάνουν την εμφάνισή τους η αλαζονεία και ο εφησυχασμός.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν τη φωτογραφία της στιγμής.