Να κλείσει το εσωκομματικό μέτωπο που άνοιξε επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στη σκιά της έντασης των προηγούμενων ημερών με επίκεντρο και τα όσα είπε το κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος, έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και υπήρξε κίνηση καλής θέλησης από τον πρώην Πρωθυπουργό με στόχο την αποκλιμάκωση.

Ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε να πάρει πίσω την απόφασή του για τη σύσταση πειθαρχικού οργάνου, το οποίο είχε εγκριθεί και από το τελευταίο συνέδριο με συγκεκριμένη σύνθεση, και προέκρινε την θεσμοθέτηση επιτροπή δεοντολογίας. Με αυτή την απόφαση, και ενώ είχαν καταγραφεί πολλές ενστάσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας ευελπιστεί να περιοριστεί η ένταση και να κοπάσει η κριτική, ότι δεν χρειάζονται πειθαρχικά μέτρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλ. Τσίπρας είχε προτείνει και εγκρίθηκε στο πολιτικό κέντρο (πρωινός καφές και προεδρείο Κ.Ο.) να συσταθεί τετραμελής επιτροπή που θα είχε ως αρμοδιότητα να ελέγχει και πειθαρχικά τους βουλευτές και σε αυτήν θα συμμετείχαν, η γραμματέας της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος και ο διευθυντής της Κ.Ο. Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τη συμμετοχή του οποίου υπήρξε μεγάλη αντίδραση.

Η αναδίπλωση

Τελικά ο Αλ. Τσίπρας προτίμησε να αναδιπλωθεί, καθώς είχε υπάρξει σειρά ενστάσεων από κεντρικά και ιστορικά στελέχη, όπως π.χ. ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που σημείωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «είναι απολύτως κατοχυρωμένη η δημόσια έκφραση διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων, πλην όμως είναι σαφές πως πρέπει να πάρουμε απόσταση -και έχουμε πάρει απόσταση- από ύβρεις ή από μια διχαστική τοξικότητα που πραγματικά δεν είναι στο πλαίσιο αυτής της κουλτούρας».

Τελικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα για θέματα δεοντολογίας θα αποφασίζουν θεσμικά –τον τελικό λόγο θα έχει ο Αλ. Τσίπρας- η Όλγα Γεροβασίλη και ο Δ. Τζανακόπουλος και οι οποίοι θα ασχολούνται με τις υποθέσεις βουλευτές που βγαίνουν εκτός γραμμής.

Οι αναφορές Τσακαλώτου

Στη συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου πέντε ώρες επιβεβαιώθηκε η κλασσική ρήση, ότι μετά από μια καταιγίδα υπάρχει νηνεμία και το κλίμα ήταν σχετικά καλό, αν και η καχυποψία υπάρχει και είναι εμφανές ότι υφίσταται έλλειμμα εμπιστοσύνης. Είναι ενδεικτικό ότι ένταση μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Ευκλ. Τσακαλώτου δεν υπήρξε, όπως θα ανέμεναν πολλοί, μετά την επιλογή του δεύτερου να διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμή σχετικά με τον χαρακτηρισμό «πολιτικοί απατεώνες» που αποδίδεται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ηγετική ομάδα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Όμως, δεν μπορούσε να μην υπάρξει αναφορά στο θέμα και το έθεσε πρώτος ο Αλ. Τσίπρας που απευθύνθηκε στον Ευκλ. Τσακαλώτο επισημαίνοντάς του ότι ήταν λάθος η κίνησή του και πως ότι διαφωνία υπάρχει πρέπει να συζητείται στα θεσμικά όργανα του κόμματος και όχι να δημοσιοποιείται, καθώς η οποιαδήποτε δήλωση αξιοποιείται από τη ΝΔ και τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τους παριστάμενους, ο Ευκλ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η κίνησή του αυτή δεν αποτελούσε αμφισβήτηση του Αλ. Τσίπρα και ουσιαστικά –σε ελεύθερη μετάφραση- του προεδρικού ιμπέριουμ.

Υπονοώντας ότι πρέπει οι αποφάσεις να λαμβάνονται συλλογικά, άποψη που συμμερίζονται οι Ν. Βούτσης, Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος φέρεται να είπε ότι διάφορα εσωκομματικά συστήματα είχαν ήδη προχωρήσει σε αναπαραγωγή της φράσης του, πριν ακόμα η ΝΔ και τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ την αξιοποιήσουν κατά τον τρόπο που αυτοί ήθελαν.

Η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, «η φθορά της κυβέρνησης, η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οι κοινωνικοί αγώνες που αναπτύσσονται αποτελούν επιπρόσθετους λόγους για να διαφυλάξουμε την ενιαία έκφραση και υποστήριξη των συλλογικών μας αποφάσεων». Επ’ αυτού επισημάνθηκε ότι «οι κοινοί κανόνες και οι σαφείς διαδικασίες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις προς αυτό το σκοπό» και τονίστηκε πως, «αυτό το πλαίσιο που ορίζουν οι συλλογικές μας αποφάσεις πρέπει να τηρείται από όλους/ες ενώ την σχετική ευθύνη για την εφαρμογή των σχετικών κανόνων αναλαμβάνουν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Παράλληλα, αποφασίστηκε, ότι ταυτόχρονα και στον ίδιο ρυθμό με την πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση με την ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζει την διαδικασία της διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού. «Η αναγκαστική αναβολή του συνεδρίου λόγω της πανδημίας δεν πρέπει να λειτουργήσει ως τροχοπέδη αλλά αντίθετα ως ευκαιρία για την περαιτέρω προώθηση του στόχου της διεύρυνσης και ενοποίησης του φορέα μας με στόχο την ομαλή μετάβαση στο συνέδριο» αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Στο πλαίσιο αυτό όλες οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα κινηθούν εξωστρεφώς αναδεικνύοντας τα πολιτικά μέτωπα της περιόδου. «Τα μέλη του κόμματος ιδιαιτέρως τα νέα, οι οργανώσεις μελών, οι νομαρχιακές επιτροπές και η ΚΕΑ πρέπει να αποχτήσουν σαφές περιεχόμενο δουλειάς με συγκεκριμένες χρεώσεις που θα προσδιοριστούν άμεσα» τονίστηκε.

Επίσης, όλες οι οργανώσεις του κόμματος θα προετοιμάσουν και θα ολοκληρώσουν νομαρχιακές συνδιασκέψεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2020 ώστε να συζητηθούν τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα αλλά και να προκύψουν νέες ενιαίες νομαρχιακές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε, ο οδικός χάρτης για την διενέργεια των νομαρχιακών συνδιασκέψεων να εκπονηθεί με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου, της οργανωτικής γραμματείας και του οργανωτικού γραφείου και με μέριμνα για την ενισχυμένη εκπροσώπηση των νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις συνδιασκέψεις αλλά και στα νέα όργανα που θα προκύψουν.

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε, και αυτό καταγράφηκε στο κείμενο της απόφασης, ότι το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική σημασία είναι η φθορά της κυβέρνησης και η διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια να πάρει προοδευτικό και αριστερό πρόσημο. «Αυτό δεν συμβαίνει αυτόματα και μηχανικά, αλλά προϋποθέτει την δική μας πολιτική και κοινωνική εγρήγορση. Απαιτεί περαιτέρω προγραμματική επεξεργασία, πολιτική κοινοβουλευτική και κοινωνική αγωνιστική παρουσία και εξωστρέφεια» σημειώνεται στο κείμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει βάλει τις βάσεις διαμόρφωσης του προγραμματικού οπλοστασίου για μια συνολική και στρατηγικού χαρακτήρα σύγκρουση με την κυβέρνηση και την πολιτική της, ενώ οι άξονες της στρατηγικής μας όπως παρουσιάστηκαν στην ΔΕΘ αποτελούν την αιχμή αυτής της δομικής αντιπαράθεσης η οποία δεν αφορά απλώς ζητήματα διαχείρισης αλλά συνολικού προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αναφορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αξιολογεί τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται σε παιδεία, υγεία και πολιτισμό αλλά και τους ελπιδοφόρους αγώνες αμφισβήτησης και τα κινήματα, κυρίως της νεολαίας, απέναντι στην καταστολή, την ακροδεξιά, το φασισμό και τις διακρίσεις ως εξαιρετικά μεγάλης σημασίας για την διαμόρφωση ενός κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος που θα αμφισβητεί στον πυρήνα της την κυβέρνηση της ΝΔ και τον συσχετισμό που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Επ’ αυτού αποφασίστηκε να υπάρξει μαζική παρουσία και ενεργός συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία στο αντιφασιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στην κινητοποίηση της 7ης Οκτώβρη, ημέρα έκδοσης της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, ενώ το ενδιαφέρον είναι το κινηματικό στοιχείο που δίνεται έναντι της κυβέρνησης με την επισήμανση: «Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να αναπτυχθούν αγώνες για την στήριξη του μισθού, την προστασία της εργασίας από την πολιτική απορρύθμισης αλλά και για την στήριξη των μικρομεσαίων εισοδημάτων».

Στη συνεδρίαση άνοιξαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας επί των οποίων υπήρξαν οι εξής επισημάνσεις που καταγράφονται στο κείμενο τος απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου:

1. Οι οικονομικές και υγειονομικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου όπως και οι εξελίξεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σηματοδοτούν το πέρασμα σε μια νέα συγκυρία. Η πανδημική και οικονομική κρίση βαθαίνουν εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης, ενώ στην εξωτερική πολιτική η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο και στρατηγική μειώνοντας κάθε μέρα που περνά την διαπραγματευτική δύναμη της χώρας.

2. Η επίσκεψη Πομπέο εξάλλου εντείνει παρά αμβλύνει την εκτίμηση μας ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει το δόγμα της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής αντικαθιστώντας το με το δόγμα του «προβλέψιμου συμμάχου», ενώ δεν φαίνεται να διασφαλίζει ουσιαστική στήριξη απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα.

3. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση χάνει τον έλεγχο τόσο σε ότι αφορά την πανδημία όσο και στην οικονομία και τα πρώτα ρήγματα έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους. Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες για την έξαρση της υγειονομικής κρίσης που πριν βγει ο Σεπτέμβριος έχει οδηγήσει την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας στα όρια της. Ενώ η κοινωνία έδωσε χρόνο στην κυβέρνηση ώστε να προετοιμάσει τον κρατικό μηχανισμό για την προεξοφλημένη από τους επιστήμονες δεύτερη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση όχι απλώς αδράνησε αλλά με τις παρεμβάσεις και τις επιλογές της έκανε τα πράγματα χειρότερα. Στον τομέα της υγείας δεν προετοίμασε το ΕΣΥ για τις αυξημένες ανάγκες, δεν αύξησε τον αριθμό των ΜΕΘ, δεν προσέλαβε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό.

4. Στον τομέα της εκπαίδευσης όχι απλώς δεν κατάφερε να εγγυηθεί το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αλλά πυροδότησε μια πρωτοφανή κρίση στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αντί να εξασφαλίσει μικρότερα τμήματα και περισσότερους δασκάλους και καθηγητές προτίμησε μέσα στο καλοκαίρι να προχωρήσει σε αύξηση των μαθητών ανά τάξη, σε ρυθμίσεις εξυπηρέτησης των σχολαρχών, να επανασυστήσει ένα σκληρό κομματικό κράτος με τις αδιαφανείς τοποθετήσεις διευθυντών εκπαίδευσης 20 μέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων ενώ μείωσε κατά 20.000 τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

5. Στις μαζικές μεταφορές η πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι απαράδεκτη και προσβλητική χωρίς καμία παρέμβαση για την αύξηση των δρομολογίων ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

6. Στους χώρους εργασίας η κυβέρνηση δείχνει πλήρη αδιαφορία για την διασφάλιση τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων κάτι που επιβεβαιώνεται και από την σχεδόν ολοκληρωτική αδρανοποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

7. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδίδεται σε ένα όργιο απευθείας αναθέσεων, αδιαφανών διαδικασιών και χρηματοδοτήσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ώστε να εξασφαλίσει την στήριξη από τους μεγάλους μιντιακούς ομίλους και να ενορχηστρώσει ένα νέο γύρο προπαγάνδας υπέρ της και συγκάλυψης των ευθυνών της.

8. Στο πεδίο της οικονομίας η πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι δραματική. Η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί μειώνονται, τα λουκέτα πληθαίνουν. Η οικονομία βρίσκεται σε ένα αποπληθωριστικό και υφεσιακό σπιράλ με τις πιθανότητες ταχείας ανάκαμψης να έχουν ήδη εξανεμιστεί. Ενώ η κυβέρνηση είχε την δυνατότητα να ακολουθήσει μια δυναμικά επεκτατική πολιτική με δεδομένη την ύπαρξη της αυξημένης ρευστότητας που της κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την άρση των περιορισμών του Συμφώνου Σταθερότητας επέλεξε έναν διαφορετικό δρόμο. Αξιοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για την επιθετική απορύθμιση της αγοράς εργασίας, την μείωση των μισθών, την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου αλλά και την εκκαθάριση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ώστε να δημιουργηθούν όροι για ένα νέο καθεστώς συσσώρευσης στην ελληνική οικονομία. Σημειώνουμε εμφατικά ότι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα αδράνειας ή ανεπάρκειας αλλά πολιτικής επιλογής όπως προκύπτει και από τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη που επαναφέρουν την εμμονική και ιδεοληπτική ατζέντα του ΔΝΤ (ελαστικοποίηση αγοράς εργασίας, εκκαθάριση των λεγόμενων μη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και επιθετική ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου).

9. Πλάι και ταυτόχρονα με την σκληρά ταξική νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται μια συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες, την νεολαία. Η στάση της ειδικά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, όπου έχει κάνει την καταστροφική επιλογή να μετατρέψει τη χώρα και ιδίως τα νησιά υποδοχής σε «Ασπίδα της Ευρώπης» συμμαχώντας με τις πιο ακραίες ευρωπαϊκές τάσεις και υιοθετώντας την πιο σκληρή εκδοχή της ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο ενισχύει ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες κοινωνικές πρακτικές αυτοματισμού με τελευταίο παράδειγμα τα περιστατικά στα Καμένα Βούρλα.

10. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να συγκαλύψει τις αντιφάσεις της αλλά και τα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα που δημιουργεί η σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική της ακολουθώντας την προσφιλή της τακτική της πολιτικής εξαπάτησης, τακτική που σημάδεψε και τον αντιπολιτευτικό της λόγο τα προηγούμενα χρόνια.

11. Εξαπάτηση στην εξωτερική πολιτική με αποκορύφωμα το εξευτελιστικό χθεσινό περιστατικό όπου το Υπουργείο Εξωτερικών με μια πρωτοφανή στα χρονικά ενέργεια απάλειψε από την επίσημη ανακοίνωση του τον προσδιορισμό ιστορική για την «Συμφωνία των Πρεσπών». Στην οικονομία καθώς την στιγμή που ο κος Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι έχει προωθήσει ένα πακέτο ύψους 24ων δις για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας η εκτέλεση του προϋπολογισμού μέχρι και τον Αύγουστο του 2020 αποδεικνύει ότι οι πραγματικές δαπάνες στήριξης δεν ξεπερνούν τα 4,6 δις ευρώ. Στο επιτελικό κράτος που αποδεικνύεται κράτος κομματικό, αδιαφανές, διεφθαρμένο και ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών με τελευταίο αλλά τρανταχτό παράδειγμα την αδράνεια στην αντιμετώπιση των συνεπειών του «Ιανού» σε Καρδίτσα, Μουζάκι, Ιόνια Νησιά και αλλού.