Διπλό πρόσωπο συνεχίζει να παρουσιάζει η κυβέρνηση Ερντογάν όσον αφορά την πολιτική της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ώρα που οι διερευνητικές επαφές ξεκινούν σύντομα και μάλιστα ο εκπρόσωπος του ίδιου του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα το ακριβές περιεχόμενο που θα έχουν οι διμερείς επαφές, η Άγκυρα επιμένει να τηρεί προκλητική στάση και να δυναμιτίζει το κλίμα με εμπρηστικές δηλώσεις διά στόματος Ερντογάν και Ακάρ περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Έτσι λοιπόν η Άγκυρα προχώρησε σήμερα στην έκδοση νέας NAVTEX, μόλις λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, για τις 29 Σεπτεμβρίου, δεσμεύοντας περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Εντός της NAVTEX, εμπίπτει και περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. Σχεδόν ταυτόχρονα ήρθαν και οι προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα δικαίωματά της κα ισε αυτό το πλαίσιο θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό της.

Με αφορμή την επέτειο για τη ναυμαχία της Πρέβεζας τον Σεπτέμβριο του 1538, ο Ερντογάν είπε:

«Σήμερα ως μια από τις 10 χώρες που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις και να προστατεύουμε τη «Γαλάζια Πατρίδα» για να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμάχους μας και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος στο δικό του μήνυμα έκανε λόγο ότι «θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας» είπε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα» κατέληξε στην δήλωσή του ο κ. Ακάρ.

Επιμένει σε αμφισβήτηση της Λωζάνης και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Την ώρα που η Τουρκία ζητάει διάλογο και επικαλείται το διεθνές δίκαιο φέρνει από το παράθυρο την αναθεωρητική γραμμή αμφισβητώντας τη συνθήκη της Λωζάνης, ισχυριζόμενη ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης.

Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ζήτησε «δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο» αλλά και αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου υποστηρίζοντας:

«Οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική, ιδίως όσον αφορά στον εξοπλισμό των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.

Στην ίδια συνεδρίαση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έθεσε και πάλι το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και έβαλε στο στόχαστρό του την Κυπριακή Δημοκρατία καλώντας τη διεθνή κοινότητα και ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε το πρακτορείο Anadolu, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «το τουρκικό έθνος, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα».

Όλα αυτά δείχνουν πως παρά τη ρητορική διαλόγου που προκρίνει τις τελευταίες εβδομάδες η Άγκυρα, στην πράξη η πολιτική και οι διεκδικήσεις της παραμένουν αμετακίνητες, κάτι που σημαίνει πως ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν όχι μόνο δεν κρύβει αλλά κάνει τα πάντα για να κατοχυρώσει τη διεξαγωγή ενός εφ’ όλης της ύλης διάλογο πολύ πέραν της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Καλίν: Πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες εκτός από διερευνητικές

Στην αποκάλυψη πως εκτός από τις διερευνητικές επαφές, η Ελλάδα με την Τουρκία θα διεξαγάγουν ταυτόχρονα πολιτικές και στρατιωτικές συνομιλίες, προχώρησε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν. «Πρόκειται για δύο ακόμη σημαντικές συνομιλίες», όπως τόνισε, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα αφορούν περισσότερο τις διμερείς σχέσεις, από την οικονομία έως τον τουρισμό, κι από την ασφάλεια των συνόρων έως το ζήτημα των μειονοτήτων. Κι αυτές οι συνομιλίες θα συνεχίσουν να διεξάγονται μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, επισήμανε ο Ιμπραχίμ Καλίν, όπως μετέδωσε το sigmalive.

Το δεύτερο σκέλος της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας θα είναι σε στρατιωτικό επίπεδο. Πρόκειται για έναν μηχανισμό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, υπό τον τίτλο «Συναντήσεις Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ στρατιωτικών», που έχει σχηματιστεί για το Αιγαίο και που θα επιτρέψει τη στρατιωτική συνεργασία Ελλήνων και Τούρκων σε ξηρά, θάλασσα,  αέρα και συνοριακές γραμμές.

Όπως σημείωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, έχουν ήδη γίνει κάποιες τέτοιες συναντήσεις, όπως την εβδομάδα που πέρασε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. «Αυτές οι συναντήσεις θα είναι μία συνέχεια εκείνων (του ΝΑΤΟ)» διευκρίνισε.

Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία διερευνητικών

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε πως δεν έχει αποσαφηνιστεί η ημερομηνία των διερευνητικών επαφών και πως θα το συζητήσει με τους ομολόγους του.

«Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό το ότι ο πρόεδρός μας άνοιξε το  δρόμο, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Αυτό  θα  πρέπει να γίνει σεβαστό από την ΕΕ. Αλλά και από την ελληνική πλευρά.

»Ήδη με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει πριν από 1-1,5 μήνα να ανακοινώσουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά λόγω της συμφωνίας, που υπέγραψε τότε η Ελλάδα με την Αίγυπτο, ματαιώθηκε. Τώρα ελπίζουμε να μην ξανα-αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση.

»Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα στις 1-2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. Εδώ έχει επίσης μεγάλη σημασία το αν η τουρκική ατζέντα  θα αντιμετωπιστεί θετικά».

Διπλό πρόσωπο και έναντι της Γαλλίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το διπλωματικό πόκερ και έναντι του Εμανουέλ Μακρόν. Μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Γάλλου προέδρου, τον οποίο απείλησε ευθέως «να μην μπλέξει με τον τουρκικό λαό και την Τουρκία» γιατί θα «έχει προσωπικά προβλήματα μαζί μου», ο Τούρκος πρόεδρος αποκαλύπτεται ότι πλησίασε τον Γάλλο πρόεδρο ζητώντας του να προμηθεύσει την Τουρκία με ευρωπαϊκά συστήματα αεράμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg από αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Τρίτη, ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν να βοηθήσει την Τουρκία ώστε να βρεθεί στη συμπαραγωγή των συστημάτων πυραυλικής άμυνας SAMP / T της Eurosam.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μακρόν του ζήτησε εγγυήσεις. «Η Τουρκία πρέπει να κάνει ξεκάθαρους τους στόχους της στη Συρία προτού εξεταστεί το οτιδήποτε αφορά στα ευρωπαϊκά συστήματα», είπε στο Bloomberg αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, ο οποίος επίσης μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η προσέγγιση αυτή, μαζί με τα επανειλημμένα αιτήματα προς τις ΗΠΑ για τα συστήματα Patriot, δείχνει ότι η Άγκυρα δίνει στους δυτικούς συμμάχους τη δυνατότητα να της παράσχουν τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της, ώστε να μην χρειαστεί να καταφύγει σε ρωσικές επιλογές.

Η προηγούμενη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία έχει δοκιμάσει σοβαρά τις σχέσεις της με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι οποίες υποστήριξαν ότι η ανάπτυξη τους θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα να συγκεντρώσει κρίσιμες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του πιο εξελιγμένου πολεμικού αεροσκάφους της Αμερικής.

Η Άγκυρα δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη τη ρωσική συστοιχία πυραύλων, η οποία παραδόθηκε πέρυσι. Ωστόσο, παρά την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων, ο Ερντογάν αρνήθηκε να τις εγκαταλείψει ή να τις ανταλλάξει με ένα αμερικανικό σύστημα. Η Μόσχα πρότεινε κοινή παραγωγή ως μέρος μιας πιθανής δεύτερης σύμβασης, την οποία η Τουρκία έχει διαπραγματευτεί για σχεδόν ένα χρόνο.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι χρειάζεται το προηγμένο σύστημα αεροπορικής άμυνας και αναγκάστηκε να το αγοράσει από τη Ρωσία καθώς οι σύμμαχοί της δεν ικανοποιούσαν τις αμυντικές ανάγκες της με τους όρους που επιθυμούσε. Οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας για μεταφορά τεχνολογίας ως μέρος της αγοράς Patriot.