Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια πτήσης της Thomas Cook, ενώ μέλος του πληρώματος ανακοίνωνε προς τους επιβάτες τη χρεοκοπία της εταιρίας.

«Ηταν απρόσμενο, δεν ήταν αναγκαίο. Σας ευχαριστούμε πολύ, είστε θαυμάσιοι», ακούγεται από τα μεγάφωνα του αεροσκάφους.

Η βρετανική εταιρεία οργάνωσε το 1841 το πρώτο οργανωμένο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα aller-retour με τρένο από το Λέστερ στο Λουμπόροου της κεντρικής Αγγλίας για 500 άτομα με προσυμφωνημένη ενιαία ταρίφα. Πλέον υπό άμεση απειλή βρίσκονται 22.000 θέσεις εργασίας, οι 9.000 εκ των οποίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του Κέντρου Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Κρίσης, που έχει συστήσει το υπουργείο Τουρισμού, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και την έξοδό της από την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, μια εξέλιξη που δημιουργεί έντονους κλυδωνισμούς και στην ελληνική αγορά τουρισμού.

Η παρουσία της Thomas Cook στη χώρα μας είναι ισχυρή, διακινώντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα και συνεργαζόμενη με πάνω από 40 ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, περί τους 50.000 τουρίστες που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook είναι αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι σε προορισμούς ανά την Ελλάδα.