Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες του Κέντρου Επιχειρήσεων Αντιμετώπισης Κρίσης, που έχει συστήσει το υπουργείο Τουρισμού, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook και την έξοδό της από την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, μια εξέλιξη που δημιουργεί έντονους κλυδωνισμούς και στην ελληνική αγορά τουρισμού.

Η παρουσία της Thomas Cook στη χώρα μας είναι ισχυρή, διακινώντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες στην Ελλάδα και συνεργαζόμενη με πάνω από 40 ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού, περί τους 50.000 τουρίστες που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook είναι αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι σε προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, επισήμανε ότι αυτή την ώρα έχει συγκληθεί και συνάντηση με όλους τους φορείς του Τουρισμού, προς την κατεύθυνση της αποτύπωσης της μέχρι τώρα κατάστασης, αλλά και της ανάληψης δράσεων, που θα αντιμετωπίζουν τα υφιστάμενα προβλήματα.

Διυπουργική για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Παράλληλα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι θα ακολουθήσει και διυπουργική συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας, Μεταφορών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να υπάρξει πλήρης αντιμετώπιση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις, αλλά και στους πελάτες της εταιρίας μετά και τη χρεοκοπίας της .

«Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να δοθεί ώθηση στους ανθρώπους του τουρισμού, που σε αυτή τη δύσκολη ώρα, θα πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους», τονίζει ο κ. Κόνσολας, αναφερόμενος στους επαγγελματίες του κλάδου.

Ποια μέτρα εξετάζονται

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες αυτά κινούνται προς την κατεύθυνση της απαλλαγής του φόρου διαμονής, αλλά και άλλες οικονομικές ελαφρύνσεις, που έχουν να κάνουν με τον φόρο που προκύπτει από τις τιμολογήσεις που έχουν γίνει με την Thomas Cook κ.λπ.

Στο μεταξύ, θα εξεταστεί και το τι «μέλλει γενέσθαι» με τα αμιγώς ξενοδοχεία της Thomas Cook στη χώρα μας, που ανήκουν σε Έλληνες και έχουν υπογραφεί συμβόλαια για 7 και 10 χρόνια.

Σε αυτά, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων κ.ά., για ανακαινίσεις, εκσυγχρονισμό υπό την εποπτεία της Thomas Cook και τώρα, όπως επισημαίνεται, παραμένει άγνωστη η πορεία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα στραφεί και προς τα τραπεζικά ιδρύματα, που έχουν συνδράμει διανειοδοτικά για τη λειτουργία αυτών των μονάδων.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Τουρισμού αναζητά τρόπους να κερδίσει το χαμένο έδαφος στο μέτωπο των κρατήσεων, απόρροια των «κενών» που θα προκύψουν το τρέχον διάστημα στην ελληνική αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει απόφαση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση για προβολή και διαφήμιση μέσω του ΕΟΤ στις χώρες-αγορές στόχους για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείου Τουρισμού ζητά 10 εκατομμύρια από το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία είναι μέρος από τα οφειλόμενα του 2019 και τα οποία είχε «κόψει» το Γενικό Λογιστήριο.

Πυρετός διεργασιών σε Ρόδο, Κρήτη, και άλλα νησιά

Σύσκεψη στη Ρόδο, στη διάρκεια της οποίας στάλθηκε το μήνυμα της συντονισμένης και ψύχραιμης διαχείρισης του προβλήματος που ανέκυψε με την αναστολή λειτουργίας του ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook Αγγλίας έστειλαν σήμερα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλης Μαρκόπουλος.

Προηγήθηκε συνάντηση στο γραφείο του περιφερειάρχη για την εκτίμηση της κατάστασης, στην οποία συμμετείχαν σε αυτήν η υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο Ράνια Κοσιώρη, o αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ρόδου Κώστας Ταρασλιάς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτήν την ώρα βρίσκονται στη Ρόδο 2.500 επισκέπτες και περίπου 1.600 στην Κω που έχουν έρθει μέσω της Thomas Cook.

Ειδικότερα για σήμερα, δεν υπήρχε καμία προγραμματισμένη πτήση αεροσκαφών της εταιρείας από τη Ρόδο. Όσον αφορά την Κω, για σήμερα είχαν προγραμματιστεί 3 πτήσεις, οι επιβάτες των οποίων εξυπηρετούνται με πτήσεις άλλων εταιρειών και η επιχείρηση επιστροφής τους στην Αγγλία εξελίσσεται ομαλά.

Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε την αναστολή λειτουργίας της Thomas Cook Αγγλίας, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη και τόνισε:

«Δική μας δέσμευση είναι ότι θα στείλουμε το μήνυμα μιας οργανωμένης ευρωπαϊκής χώρας, οι επισκέπτες της οποίας μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και εμείς θα ανταποδώσουμε αυτήν την προτίμηση και την εμπιστοσύνη δείχνοντας έμπρακτα όλο τον σεβασμό τον οποίο αξίζουν. Βεβαίως θα αναδείξουμε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι είμαστε μια ώριμη τουριστική αγορά η οποία με πολύ μεγάλο σεβασμό στους επισκέπτες της, έχει σχέδιο και ξέρει να διαχειρίζεται τέτοιου είδους καταστάσεις με τον καλύτερο τρόπο.»

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός σχεδίου, ώστε με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία και με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση. Μέχρι στιγμής η συνεργασία μας με την υποπρόξενο της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο, Ράνια Κοσιώρη, μας δείχνει ότι όλο το σχέδιο είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται ομαλά κατά συνέπεια, δεν συντρέχει σήμερα κανένας λόγος ανησυχίας».

Το μήνυμα ότι θα διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των τουριστών για την απρόσκοπτη και απροβλημάτιστη επιστροφή στη χώρα τους έστειλε από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.

«Σε μια συγκυρία όπως αυτή, οι σημερινοί πελάτες, είναι οι αυριανοί μας πελάτες και θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλίσουμε ότι κατανοούν και αναγνωρίζουν ότι ήλθαν διακοπές σε έναν ευρωπαϊκό προορισμό που τους διασφαλίζει ευρωπαϊκά δικαιώματα και ευρωπαϊκή ασφάλεια. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που η πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα έχει κάνει τα απαραίτητα για να μπορέσουν να επιστρέψουν απρόσκοπτα στη χώρα τους.»

» Θέλω να τονίσω ότι ο τουρισμός για τη Ρόδο δεν είναι σπριντ. Είναι μαραθώνιος. Και ο μαραθώνιος, παρά την σημερινή δύσκολη μέρα, οφείλει να έχει στραμμένο το βλέμμα στο αύριο και στην επιστροφή των επισκεπτών αυτών, ως αυριανοί ευχαριστημένοι πελάτες. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αυτοδιοίκηση β΄ και α΄ βαθμού, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε προς την κατεύθυνση αυτή» ανέφερε ο κ. Καμπουράκης και τόνισε:

«Οι Ροδίτες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι το αντίθετο του κακού δεν είναι το καλό. Μπορεί να είναι το χειρότερο, το οποίο, με τις σημερινές συμπεριφορές και ενέργειες, οφείλουμε να αποτρέψουμε. Στους δε επισκέπτες του Thomas Cook στέλνουμε το εξής μήνυμα: η Ρόδος που επέλεξαν είναι ένας ευρωπαϊκός προορισμός με ασφάλεια και θα διασφαλίσει όλα τα δικαιώματα που έχουν για την απρόσκοπτη και απροβλημάτιστη επιστροφή στη χώρα τους».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, δήλωσε: «Είναι μια δύσκολη μέρα μια δύσκολη εβδομάδα για το Ροδιακό τουρισμό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία διαχείρισης της κατάστασης. Προτεραιότητα έχουν οι πελάτες και η επιστροφή τους .Τα μέτρα που θα ληφθούν για τις επιχειρήσεις που σήμερα πλήττονται είναι αναγκαία, αλλά αυτό είναι η συζήτηση της επόμενης μέρας.»

» Πρέπει να τονίσουμε ότι ο πελάτης που σήμερα βρίσκεται στα ξενοδοχεία μας μέσω του Thomas Cook, αύριο θα είναι μέσω ενός άλλου οργανισμού, άρα αυτό πρέπει να κυριαρχεί στις ενέργειες μας. Σίγουρα θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε όποια ζητήματα προκύψουν στο επόμενο διήμερο και να μειώσουμε τις επιπτώσεις Από εκεί και πέρα υπάρχει συνεργασία με τους φορείς ως προς το οικονομικό κομμάτι όπου τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα. Υπάρχει κατανόηση και όλοι μαζί θα διαχειριστούμε την κατάσταση» .

Η λίστα με τα ξενοδοχεία του Thomas Cook στην Ελλάδα

Ξενοδοχεία σε Ιόνιο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Θάσο, Κατερίνη και αλλού λειτουργούσε μέσω συνεργασιών η Thomas Cook στην Ελλάδα. Το προσωπικό που εργάζεται στην Ελλάδα για λογαριασμό της ξεπερνά τα 1.200 άτομα.

Η εταιρία διαθέτει στη χώρας μας δεκάδες καταλύματα υπό διάφορες επωνυμίες και σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ήταν ο μεγαλύτερος οργανισμός διακοπών στην Ελλάδα. Συνολικά η Thomas Cook συνεργαζόταν με 48 ξενοδοχεία στην χώρα μας. Τέσσερα από αυτά είναι ιδιόκτητα.

Τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία με την Thomas Cook, είναι τα:

Casa Cook Rhodes,

Casa Cook Chania,

Casa Cook Kos,

Cook’s Club Hersonissos (Κρήτη),

Cook’s Club Tigaki Kos,

Cook’s Club City Beach Rhodes

Sunwing Kallithea (Ρόδος), το οποίο είναι το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της εταιρίας στην Ελλάδα,

smartline Mimosa,

smartline Arion Palace,

smartline Infinity Blue,

smartline Kyknos Beach,

smartline Neptuno Beach,

smartline Village Resort & Waterpark,

smartline Cosmopolitan Kos,

smartline More Meni Residence,
smartline Aquamare,

smartline Cosmopolitan,

smartline Semiramis,

smartline Mediterranean,

smartline Margarita,

smartline Princess,

SENTIDO Apollo Palace, Corfu

SENTIDO Aegean Pearl, Crete

SENTIDO Blue Sea Beach, Crete

SENTIDO Elounda Blu, Crete

SENTIDO Mikri Poli Atlantica, Crete

SENTIDO Pearl Beach, Crete

SENTIDO Vasia Resort & Spa, Crete

SENTIDO Carda Beach Atlantica, Kos

SENTIDO Louis Plagos Beach, Zakynthos

SENTIDO Apollo Blue, Rhodes

SENTIDO Ixian All Suites, Rhodes

SENTIDO Ixian Grand, Rhodes

SENTIDO Port Royal Villas & Spa, Rhodes

SENTIDO Thassos Imperial, Thassos

SENTIDO Mediterranean Village, Katerini