Η Thomas Cook θα πουληθεί ως μία εταιρία ή σε κομμάτια ύστερα από την κατάρρευσή της, δήλωσε σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρίας, προσθέτοντας ότι θα μελετήσει τι θα είναι αυτό που προσφέρεται πριν αποφασίσει εάν θα αγοράσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Ο Νεσέτ Κοτζκάρ, ο οποίος έχει ποσοστό 8% στη βρετανικό ταξιδιωτικό όμιλο, δήλωσε ότι η Thomas Cook οφείλει «μερικές εκατοντάδες εκατ. στερλίνες» σε τουρκικές επιχειρήσεις, χρήματα τα οποία ίσως δεν καταβληθούν μετά την πώλησή της.

Ο Κοτζκάρ είναι επίσης ο πρόεδρος της Anex Tour, εταιρεία με έδρα την Τουρκία που δουλεύει κυρίως με τουρίστες από χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.

Ενισχύονται οι ανταγωνιστές της

H κατάρρευση της Thomas Cook προκάλεσε την άνοδο των μετοχών ανταγωνιστών της όπως η TUI, καθώς και των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, EasyJet και Ryanair, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές της Δευτέρας.

Η μετοχή της TUI κερδίζει 7,1%, στις £900,80, η μετοχή της easyJet ενισχύεται 2,8%, στις £1.088 ενώ της Ryanair σημειώνει μικρότερη άνοδο, στα €10,07.

«Η κατάρρευση της Thomas Cook φέρνει κακές ειδήσεις για τους τουρίστες και τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, αλλά ενισχύει τις μετοχές που είναι πιο εκτεθειμένες στις αγορές της», δηλώνει ένας trader στο Reuters.

Στο Λονδίνο, η Data Group, που έχει την τουριστική επιχείρηση Jet2holidays, κερδίζει 8,7%, φτάνοντας το πιο υψηλό σημείο της από τις 21 Μαΐου.

Η On the Beach κινείται 1,6% υψηλότερα.

Το χρονικό της χρεοκοπίας

Ο όμιλος, πρακτορείο ταξιδιών και αεροπορική εταιρεία ταυτόχρονα, είχε ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιρών και 20 εκατομμύρια πελάτες που ταξίδευαν σε ολόκληρο τον κόσμο: Μαλδίβες, Ταϊλάνδη, Κίνα, αλλά και στην νότια Ευρώπη και την Μεσόγειο. Η Μαγιόρκα και η Αντάλια ήταν κομβικοί προορισμοί.

Επίσης στην κατοχή του ομίλου βρίσκονται 200 ξενοδοχεία την επωνυμία Thomas Cook, που απευθύνονται το κάθε ένα σε ειδικό κοινό (οικογένειες, χαμηλές τιμές, trendy νεολαία, πολυτελή). Περιλαμβάνει την εταιρεία Jet Tours, την Neckerman στην ηπειρωτική Ευρώπη, μαζί με εκατό αεροσκάφη στο όνομά της ή υπό το εμπορικό σήμα Condor.

Οι οικονομικές δυσχέρειες του ομίλου υπήρχαν εδώ και χρόνια, αλλά επιδεινώθηκαν τους τελευταίους μήνες: την άνοιξη, ο επικεφαλής του ομίλου ανακοίνωσε ζημίες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών. Τα προβλήματα των τελευταίων μηνών οδήγησαν στην κατάρρευση της μετοχής του ομίλου που έφθασε να αξίζει λίγες πένες.

Βασικός μέτοχος του Thomas Cook, με 17% του κεφαλαίου, ο κινεζικός όμιλος Fosun, ιδιοκτήτης του Club Med, είχε προγραμματίσει την εξαγορά του τομέα των οργανωμένων ταξιδιών του βρετανικού ομίλου στο πλαίσιο πακέτου αναχρηματοδότησης ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών, από το οποίο είχε καταβάλει το ήμισυ.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, ορισμένοι πιστωτές απαίτησαν επιπλέον 200 εκατομμύρια λίρες (227 εκατομμύρια ευρώ) για να δεχθούν να αναχρηματοδοτήσουν την Thomas Cook, με το επιχείρημα ότι, διαφορετικά, η εταιρεία δεν θα ήταν βιώσιμη. Από την Παρασκευή, οι συσκέψεις διαδέχονταν η μία την άλλη για την εξεύρεση πόρων ή για την διατύπωση αιτημάτων μείωσης των απαιτήσεων για επιπλέον πόρους. Μάταια όμως…

Υπό άμεση απειλή βρίσκονται 22.000 θέσεις εργασίας, οι 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία οικονομία που υφίσταται ήδη τις συνέπειες του Brexit.