Σήμερα το μεσημέρι στις 13:00 συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον Αντώνη Λιβάνη.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών και στη συνέχεια θ’ ακολουθήσει η ταφή στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές στο σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» .

Αριθμός λογαριασμού: Τράπεζα Πειραιώς IBAN No.: GR95 0172 0170 0050 1700 5517 191 (Δικαιούχος: Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ).

Ο άνθρωπος του Ανδρέα Παπανδρέου

Η ζωή του Αντώνη Λιβάνη που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 94 ετών ήταν συνυφασμένη με το ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τις εκδόσεις όπου άφησε ανεξίτηλα το στίγμα του.

Η ιστορία του Αντώνη Λιβάνη όμως ξεκινά πριν ασχοληθεί με το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε ενεργό μέλος της Εθνικής Αντίστασης, εξορίστηκε και φυλακίστηκε από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Από την εφηβική του ηλικία αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ναζί, αλλά διασώθηκε την τελευταία στιγμή -πριν το εκτελεστικό απόσπασμα- χάρη στην παρέμβαση συγγενών του.

Ο Αντώνης Λιβάνης υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα στο χώρο της Κεντροαριστεράς και όχι μόνο.  Η σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου ξεκίνησε αμέσως μόλις ο μετέπειτα ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Ήταν για πολλά χρόνια στο πλευρό του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και έμεινε δίπλα του μέχρι και το θάνατό του. Οι σχέσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου καθώς και με άλλα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ πέρασαν από πολλές διακυμάνσεις.

Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν το δεξί χέρι του Ανδρέα Παπανδρέου και πολλές φορές λειτουργούσε ως αντ΄ αυτού του Ανδρέα καθώς του είχε τυφλή εμπιστοσύνη. Συχνά όταν τον ρωτούσαν πολιτικοί ή δημοσιογράφοι για μία σειρά θεμάτων του παρελθόντος ο Αντώνης Λιβάνης συνήθιζε να λέει ότι «αυτό θα το πάρω μαζί μου» αρνούμενος έτσι να μιλήσει για ευαίσθητα θέματα. Ήταν μετριοπαθής και πολλές φορές σε περιόδους εντάσεων στην πολιτική σκηνή κατάφερνε με την προσωπικότητά του και τον σεβασμό που ενέπνεε να εκτονώνει το κλίμα.

Το Ωνάσειο και η παραίτηση Παπανδρέου

Οι συγκεντρώσεις που γίνονταν στο σπίτι του ανήμερα της ονομαστικής του γιορτής είναι γνωστές σε όλους τους δημοσιογράφους καθώς αποτελούσαν πολιτικό γεγονός.

Μια ιδιαίτερα φορτισμένη στιγμή για τον ίδιο υπήρξε όταν κλήθηκε να γράψει την επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Παπανδρέου, την περίοδο που νοσηλευόταν στο Ωνάσειο.

Ήταν 15 Ιανουαρίου του 1996. Από την κεντρική είσοδο του Ωνασείου έφευγαν οι Αντώνης Λιβάνης, Άκης Τσοχατζόπουλος, Τηλέμαχος Χυτήρης, Κώστας Λαλιώτης και ο γιοι του πρωθυπουργού, Γιώργος, Νίκος και Αντρίκος Παπανδρέου…Όλοι ήταν αμίλητοι, χωρίς διάθεση για δηλώσεις.

Λίγη ώρα πριν, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε υπογράψει το κείμενο παραίτησής του από το αξίωμα του πρωθυπουργού της Ελλάδας….Σε μια ολοσέλιδη ανακοίνωση 265 λέξεων, προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ζητούσε «να προχωρήσει αμέσως η εκλογή νέου πρωθυπουργού, γιατί τα προβλήματα της χώρας δεν μπορούν να περιμένουν και όσα έχουμε μέχρι σήμερα πετύχει, δεν πρέπει να βρεθούν σε κίνδυνο»….«Νομίζω ότι έκανα το χρέος μου» είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου στον Αντώνη Λιβάνη.