Με τη Βρετανία να βρίσκεται στη «δίνη» του Brexit από τις 23 Ιουνίου 2016, οπότε και ψηφίστηκε η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο νυν πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επιχειρήσει να προκηρύξει εκλογές, ενώ την ίδια ώρα βουλευτές επιχειρούν να αποτρέψουν το σενάριο του «no deal», περνώντας σχετικό νομοσχέδιο.

Νέα μάχη Τζόνσον – Κοινοβουλίου

Η χθεσινή ήττα του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου, καθώς 21 βουλευτές των Τόρις -μεταξύ των οποίων και οι  πρώην υπουργοί Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκάουκ, καθώς και ο εγγονός του Ουίνστον Τσόρτσιλ Νίκολας Σόουμς-  αψήφησαν τον πρωθυπουργό και τέθηκαν εκτός κόμματος. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν η συζήτηση για νομοσχέδιο που θα εμποδίζει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία να εγκριθεί με 328 ψήφους υπέρ έναντι 301 κατά. Οι «αποστάτες», σύμφωνα με τον Τζόνσον, θα τεθούν εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας και δεν θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

Ο Σόουμς, δήλωσε στο BCC ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και πως του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του μέλους της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά από 37 χρόνια που ήταν βουλευτής των Συντηρητικών.

Το νομοσχέδιο που αποτρέπει το no deal και το οποίο ουσιαστικά προβλέπει την αναβολή του Brexit για τρεις μήνες, συζητείται σήμερα στη βρετανική βουλή, όμως δεν θα είναι το μόνο στην ημερήσια διάταξη.

Ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε την κίνηση των 21 «αποστατών» ως μια προσπάθεια να παραδοθεί η χώρα στις Βρυξέλλες και σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές. Συγκεκριμένα, ο Τζονσον ανέφερε ότι θα ζητήσει από τη Βουλή να στηρίξει την πρότασή του για εκλογές εντός του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι «21» δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με «μανδύα» πρόωρων εκλογών.  «Δεν θα «χορέψουμε» στον ρυθμό του Τζόνσον», δήλωσε ο βουλευτής των Εργατικών Keir Starmer. «Είναι φανερό αυτό που προσπαθεί να κάνει. Έχει χάσει τον έλεγχο του κοινοβούλιο και θέλει να εμποδίσει το νομοσχέδιο», πρόσθεσε.

Ανακάμπτει η στερλίνα

Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις φαίνεται πως ωθούν τη στερλίνα με το νόμισμα να ανακάμπτει. Μετά την υποχώρηση της ισοτιμίας της χθες κάτω από τα 1,20 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο τριετίας, η στερλίνα σημείωνε άνοδο 0,7% στα 1,2170 δολάρια σήμερα στις 12.50 (ώρα Ελλάδας).

Τα κέρδη αυτά είναι πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες διακυμάνσεις στην ισοτιμία του βρετανικού νομίσματος, καθώς η μάχη για το Brexit εισέρχεται σε νέα κρίσιμη φάση.

Η περιορισμένη ενίσχυση της στερλίνας αντανακλά την προσεκτική υποδοχή από τους επενδυτές, δεδομένου ότι η πορεία του Brexit είναι ακόμα «στον αέρα», με τα ενδεχόμενα να κυμαίνονται από μία ταραχώδη έξοδο χωρίς συμφωνία έως την εγκατάλειψη του όλου εγχειρήματος, ενώ το σενάριο των εκλογών θα αύξανε επιπλέον την αβεβαιότητα.

Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι η σημερινή ενίσχυση της στερλίνας θα είναι προσωρινή, αναμένοντας και άλλα εμπόδια για το βρετανικό νόμισμα.

Σκωτσέζικο δικαστήριο: Σύννομη απόφαση Τζόνσον για αναστολή του κοινοβουλίου

Την ίδια ώρα, σκωτσέζικο δικαστήριο έκρινε σύννομη την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου αργότερα αυτόν τον μήνα και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Εβδομήντα πέντε βουλευτές είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη αμφισβητώντας το δικαίωμα του Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου. Υποστήριξαν πως η κίνηση αυτή του Τζόνσον είναι παράνομη και αντισυνταγματική επειδή έχει στόχο να εξαναγκάσει σ’ ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου περιορίζοντας τις ευκαιρίες που έχουν οι αντίπαλοι αυτής της προοπτικής για να φέρουν αντίρρηση.

Ο δικαστής Ρέιμοντ Ντόχερτι δήλωσε πως δεν πρόκειται για θέμα των δικαστηρίων, αλλά για πολιτικό ζήτημα που θα πρέπει να κριθεί από το κοινοβούλιο και το εκλογικό σώμα.

Η Τζοάνα Τσέρι, η βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος που ηγήθηκε της δικαστικής προσφυγής, δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.