Έκανε την έκπληξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ούτε μια αναφορά δεν υπήρχε στην πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης. Αλλά ούτε και στη διατήρησή τους στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ. Πρόβαλε ωστόσο, το ζήτημα της κατάργησης των δημοπρασιών ενέργειας (τύπου ΝΟΜΕ), τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ενώ τόνισε ότι δεν θα ακριβύνουν τα τιμολόγια ρεύματος. Επίσης, αναφέρθηκε σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού της επιχείρησης και στο κυνήγι που θα ξεκινήσει για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που οφείλουν στη ΔΕΗ περί τα 800 εκατομμύρια.

Ειδικότερα, για το «καυτό» ζήτημα της ΔΕΗ και τη διάσωσή της, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι:

1. θα διαπραγματευθεί για να μεγαλώσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά, γιατί μόνον έτσι θα επιτελέσει τον αναπτυξιακό της ρόλο.

– Επιδιώκει την κατάργηση των ΝΟΜΕ για να μην αναγκάζεται να πουλάει η εταιρία ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της.

– θα φροντίσει να κλείσει το θέμα των τελών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και τα χρήματα που οφείλονται στη ΔΕΗ από το 2011 θα της αποδοθούν.

-Το ίδιο θα γίνει, κατόπιν συνεννόησης με τις ευρωπαϊκές αρχές, και για τους πόρους από τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, που επίσης πρέπει να αποδοθούν άμεσα.

-Θα ενθαρρυνθεί η μετάβαση της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ). Το μερίδιο αγοράς που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ είναι περίπου 2,9%.

Όσον αφορά στα μέσα εξυγίανσης της ΔΕΗ, ο υπουργός ανέφερε τα εξής:

1.Προχωρούμε με ένα νέο business plan από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει σύντομα, ώστε η εταιρεία να απαλλαγεί από το υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο και να μπορεί να λειτουργήσει με ευελιξία, αλλά και ανταγωνιστικά στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Βασικός πυλώνας του νέου business plan θα είναι η σταδιακή μετάβαση της εταιρείας στη μετά λιγνίτη εποχή.

2.Δρομολογούμε τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με την προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα.

3.Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκατ. ευρώ. Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται.

4.Αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικές αδυναμίες της ΔΕΗ, προχωρώντας σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του προσωπικού.

5.Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, κυνηγώντας τα μεγάλα ψάρια και εισπράττοντας από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές – μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρία. Για τους κοινωνικά αδύναμους θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών – άλλη μια σημαντική ένεση ρευστότητας.

Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Πέρα από τη ΔΕΗ, ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και σε άλλα ενεργειακά ζητήματα, όπως στα σχέδια για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, στην απελευθέρωση και ενίσχυση της αγοράς ενέργειας, στην επιτάχυνση της αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, στην αντιμετώπιση της εκκρεμότητας με τα ΕΛΠΕ, σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ, στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, στην αξιοποίηση του ορυκτού και μεταλλευτικού μας πλούτου, με έμφαση στην περίπτωση των Σκουριών της Χαλκιδικής, στην ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, ιδίως της Κρήτης κλπ.

Ενεργειακή ασφάλεια

Τα τα υπόλοιπα ενεργειακά ζητήματα ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, καθώς σήμερα έχουμε πλήρη εξάρτηση από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι καλύπτουν πάνω από τα 2/3 του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται:

-Η ολοκλήρωση των αγωγών φυσικού αερίου TAP και IGB.
-Η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής LNG.
-Ιδιωτικές επενδύσεις όπως η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και η υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου στην Καβάλα.
-Η προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου IGI Poseidon.
-Η υλοποίηση του αγωγού EastMed και η επανεδραίωση της στρατηγικής μας συνεργασίας με τους παραδοσιακούς ενεργειακούς μας εισαγωγείς.

Επίσης, μίλησε για στρατηγικές συνέργιες με την Νοτιοανατολική και Παρευξείνια Ευρώπη με έμφαση στην τετραμερή συνεργασία με τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία καθώς και με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Οι προτεραιότητες στα περιβαλλοντικά ζητήματα

Όσον αφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε με γενικότητες, αναφερόμενος επιγραμματικά σε μια στροφή προς ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, σε πράσινες επενδύσεις, στην προώθηση της οικο-καινοτομίας, στη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, στην κυκλική οικονομία, στην ανακύκλωση, στην πλαστική ρύπανση. Υπογράμμισε ωστόσο, ως ζήτημα ύψιστης σημασίας την ολοκληρωμένη διαχείρισης αποβλήτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ΣΔΙΤ.

Για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων, ανέφερε ότι θα φέρει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Επίσης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα επικεντρωθεί στη σύνταξη των Δασικών Χαρτών, με επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης αντιρρήσεων και θέτουμε τις προδιαγραφές για σύγχρονα αντιπυρικά σχέδια.

Αναφερόμενος σε εμβληματικές επενδύσεις, όπως του Ελληνικού, τόνισε ότι, θα δρομολογηθεί η άμεση απεμπλοκή τους, με τη ριζική απλοποίηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης. Επίσης, όπως ανάφερε, θα καθοριστούν χρήσεις γης σε όλη τη χώρα ούτως ώστε να γνωρίζει ο καθένας πού μπορεί να ασκήσει κάποια δραστηριότητα, με ασφάλεια δικαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζουμε πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων -σε επίπεδο δήμου δηλαδή- με στόχο την κάλυψη με χρήσεις γης άνω του 70% της χώρας μέσα σε μια τετραετία.