Λίγες μόλις ώρες μετά την  επιθετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών με την οποία η Αγκυρα ουσιαστικά απέρριπτε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κυρώσεις που υιοθέτησαν οι 28 υπουργοί Εξωτερικών, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όχι μόνο δεν πτοείται αλλά φαίνεται πως περνά και στην αντεπίθεση, τραβώντας το σκοινί στα άκρα.

Με δηλώσεις του, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, αναφέρει πως «δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε σοβαρά» τις αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο και στέλνει μήνυμα ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας και τέταρτο πλοίο στην περιοχή.

Ο ίδιος απέρριψε μάλιστα το ενδεχόμενο εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΕ. Η ΕΕ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της εναντίον της Τουρκίας είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, επισήμανε ο Τσαβούσογλου.

Οι κυρώσεις της ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν και επίσημα κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, οι 28 αποφάσισαν τα εξής:

«Eνόψει των συνεχιζόμενων και νέων παράνομων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας» να αναστείλουν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία περί ολοκληρωμένων αερομεταφορών. Συμφώνησαν επίσης να μην διεξάγουν για την ώρα το Συμβούλιο Σύνδεσης και άλλες συναντήσεις των διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας.

Επιπλέον, το Συμβούλιο προσυπογράφει την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020. Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό, τι αφορά τα δάνεια με κρατική στήριξη.

Το συμβούλιο τονίζει ότι παρακολουθεί στενά το θέμα και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή στο πλαίσιο και των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου να συνεχίσουν τις εργασίες για στοχευμένα μέτρα εν όψει «των συνεχιζόμενων ενεργειών γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Διαμηνύει ότι «το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει σε αυτό το θέμα όπως αρμόζει».

Οι 28 υπενθυμίζουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 2019 και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και ιδίως τα συμπεράσματα της 20ής Ιουνίου 2019.