Την μεθεπόμενη Κυριακή 31 Μαρτίου – την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου – θα γίνει η καθιερωμένη αλλαγή από τη χειμερινή στη θερινή ώρα. Στις 3 τα ξημερώματα, τα ρολόγια θα πάνε μπροστά μία ώρα.

Θα αλλάξουμε τα ρολόγια μας για τελευταία φορά;

Καθώς ήδη από πέρσι έχει αρχίσει μία έντονη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας, πολλοί θεωρούσαν ότι την 31η Μαρτίου 2019 θα γινόταν το τελευταίο υποχρεωτικό πέρασμα στη θερινή ώρα. Πράγματι, μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο του 2018, τα κράτη-μέλη της Ευρώπης έπρεπε να αποφασίσουν μέχρι και τον προσεχή Απρίλιο αν θα διατηρήσουν μόνιμα τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα.

Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών οδήγησαν στην αναβολή του μέτρου αυτού. Συγκεκριμένα, στις 4 Μαρτίου 2019 η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε την κατάργηση της αλλαγής ώρας μετά το 2021 με 23 ψήφους υπέρ και 11 κατά. Μέχρι τον Απρίλιο του 2020, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν αποφασίσει την ώρα που θα έχουν και η οριστική αλλαγή να γίνει τον Μάρτιο του 2021.

Παράλληλα, κάλεσαν την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι η απόφαση των χωρών θα είναι συντονισμένη και δεν θα διαταράξει την κοινή εσωτερική αγορά της ΕΕ. Στη συνέχεια, η απόφαση θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής και θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.