Σταδιακή βελτίωση προβλέπεται τις επόμενες ώρες στην Ελλάδα, η οποία σήμερα, Τρίτη, βρίσκεται σε λευκό κλοιό από τις χιονοπτώσεις που προκάλεσε στη χώρα ο «Τηλέμαχος».

Συγκεκριμένα οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για πυκνή χιονόπτωση σε Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο, Ήπειρο, με τις πρωινές ώρες της Τετάρτης να χαρακτηρίζονται πολύ δύσκολες, ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα «γυρίσει» και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και για λίγο, ενώ σταδιακά θα περιοριστούν, με το κρύο να παραμένει.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ:

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις στη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Εύβοια, οι οποίες από το πρωί σταδιακά θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

Χιονόνερο ή χιόνι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα, θα εκδηλωθούν αραιές νεφώσεις κατά περιόδους, οι οποίες από το απόγευμα στα βόρεια και δυτικά θα πυκνώσουν.

Παγετός θα επικρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, όπως επίσης και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, τόσο τις πρώτες πρωινές ώρες όσο και τις βραδινές.

Η θερμοκρασία στη δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από —16 έως —4 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από —9 έως 1 βαθμό, στα κεντρικά από —8 έως 5, στα νότια από —4 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από —2 έως 7, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από 0 έως 4, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 4 έως 8, και στη Κρήτη από 3 έως 7 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν σημαντικά και προς το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Στο κεντρικό Αιγαίο, θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ, και το απόγευμα θα εξασθενήσουν σημαντικά και προς το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς 3 έως 5 μποφόρ.

Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοδυτικές διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ. Προς το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από δυτικές και βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις έως το πρωί, ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Παγετός θα επικρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στα ορεινά και ημιορεινά του νομού, καθώς και στα πεδινά τις πρώτες και τις βραδινές πρωινές.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και προς το βράδυ θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από —2 έως 1 βαθμούς.

Τέλος, στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν κατά περιόδους αραιές νεφώσεις, οι οποίες προς το βράδυ θα πυκνώσουν. Παγετός θα επικρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα διαμορφωθεί από —7 έως —1 βαθμούς.

Καλλιάνος: Πιο επικίνδυνο το κύμα κακοκαιρίας που έρχεται την Τετάρτη

Για νέο κύμα κακοκαιρίας από το πρωί της Τετάρτης, πιο επικίνδυνο για τη χώρα, έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος τόνισε ότι στην χώρα έχει εγκλωβιστεί ψύχος.

Ο κ. Καλλιάνος, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα 104,6», χαρακτήρισε πιο επικίνδυνο το κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται νωρίς αύριο το πρωί, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα επικρατήσει πυκνή χιονόπτωση σε Δυτική Στερεά, Πελοπόννησο, Ήπειρο, όπου μέσα στην ημέρα, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις.

«Έχει εγκλωβιστεί ψύχος στη χώρα και αυτό το φαινόμενο δυσκολεύει την κατάσταση τις επόμενες ημέρες. Οι πρωινές ώρες της Τετάρτης θα είναι δύσκολες πολύ. Θα έχουμε πυκνό χιόνι και μετά θα “γυρίσει” ο καιρός και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Καλλιάνος, αναφέρθηκε και στην κακοκαιρία «Τηλέμαχος» που πλήττει από το απόγευμα της Δευτέρας την Αττική.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα βόρεια μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης, ωστόσο στα υπόλοιπα τμήματα της Αττικής, νότια και κεντρικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.