Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας 15χρονος, σκοτώθηκαν το Σάββατο σε επιχειρήσεις της αστυνομίας και παραστρατιωτικών οργανώσεων στην πρωτεύουσα της Νικαράγουας, Μανάγκουα.

«Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν και ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερα θύματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζορτζίνα Ρουίζ, μέλος του Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νικαράγουα (CENIDH), σημειώνοντας ότι δύο από τα θύματα σκοτώθηκαν στην περιοχή του εθνικού αυτόνομου πανεπιστημίου της Νικαράγουας (UNAN) όπου φοιτητές έχουν οχυρωθεί. Οι άλλοι τρεις θάνατοι συνέβησαν σε άλλες συνοικίες, τόνισε η ίδια πηγή.

Η χώρα βρίσκεται σε έκρυθμη κατάσταση από την 18η Απριλίου, όταν ξέσπασαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αφορμή τις κυβερνητικές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, που πολύ γρήγορα αποσύρθηκαν.

Η κινητοποίηση προσέλαβε κατόπιν ευρύτερο χαρακτήρα, με κεντρική απαίτηση την παραίτηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ο Ορτέγα, ο άλλοτε ηγέτης της επανάστασης των Σαντινίστας, αρνείται να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα.

Δυνάμεις επιβολής του νόμου και παραστρατιωτικές οργανώσεις εξαπέλυσαν επίθεση το Σάββατο το πρωί ενάντια στους φοιτητές που βρίσκοταν οχυρωμένοι στις εγκατατάσεις του πανεπιστημίου, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μανάγκουα, καθώς και σε συνοικίες στα ανατολικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με μαρτυρίες των φοιτητών, που επιβεβαιώθηκαν από υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Έχουν εξαπολύσει επίθεση από τη 1 τα ξημερώματα (…) Υπάρχουν επίσης ελεύθεροι σκοπευτές, είμαστε σε οδοφράγματα (….) Δεκατέσσερις έχουν τραυματιστεί και δύο σκοτωθεί» ανέφερε ένας νεαρός, το πρόσωπο του οποίου ήταν καλυμμένο από μαντίλι, σε ζωντανή μετάδοση στο facebook, που εμφανίζεται μαζί με άλλους νέους, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.

Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση για βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων.

«Η κυβέρνηση Ορντέγκα συνεχίζει να δολοφονεί νέους ανθρώπους», ανέφερε με ανάρτηση στο twitter το CENIDH.

Μια συμμαχία αντιπολιτευτικών οργανώσεων ανακοίνωσε μια «πορεία λουλουδιών» στην μνήμη των θυμάτων, προγραμματισμένη για το Σάββατο το απόγευμα στην πρωτεύουσα.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) στις διαδηλώσεις κατά του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα από την «κρατική βία που στόχευε να αποτρέψει τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις και να πνίξει αυτήν την έκφραση της πολιτικής αντιπολίτευσης» τουλάχιστον 212 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.337 τραυματίστηκαν. Μέχρι τις 6 Ιουνίου είχαν συλληφθεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι.