Μερικές ώρες απομένουν στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα πριν οδηγηθεί στη φυλακή, καθώς δικαστής του έδωσε διορία ως το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής για να παραδοθεί, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Ορκισμένος εχθρός του, ο δικαστής που χειρίζεται τις έρευνες για τις υποθέσεις διαφθοράς, Σέρζιου Μούρου, ήταν αυτός που εξέδωσε το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης το ένταλμα σύλληψης του Λούλα.

Στο έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Μούρου, επικαλούμενος «το αξίωμα που κατείχε» γνωστοποιεί ότι στον πρώην αρχηγό του κράτους δίνεται η δυνατότητα «να παρουσιαστεί οικειοθελώς στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Κουριτσίμπα», στη νότια Βραζιλία, ως τις 17:00 τη Μεγάλη Παρασκευή (τοπική ώρα• 23:00 ώρα Ελλάδας).

Ο δικαστής απαγόρευσε «σε κάθε περίπτωση» να «χρησιμοποιηθούν χειροπέδες» κατά τη σύλληψη του άλλοτε συνδικαλιστή που εξελέγη δύο φορές πρόεδρος της χώρας και ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να οδηγηθεί σε «προστατευμένο χώρο» στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας, χωρίς να έλθει σε επαφή «με άλλους κρατουμένους» για να μη διατρέξει «κανέναν κίνδυνο η ηθική ή η σωματική του ακεραιότητα».

Ο Λούλα βρισκόταν τη Μεγάλη Πέμπτη στο Σάο Πάολο, περίπου 400 χλμ. από την Κουριτσίμπα, όπου έχει την έδρα του ο Μούρου — ο δικαστής που καταδίκασε τον Λούλα πρωτοδίκως τον Ιούλιο, απόφαση που επικυρώθηκε από εφετείο στα μέσα του Ιανουαρίου.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της έκδοσης του εντάλματος, το Κόμμα Εργαζομένων (PT), που ίδρυσε ο Λούλα τη δεκαετία του 1980, ανακοίνωσε «γενική κινητοποίηση» εναντίον της φυλάκισής του.

Υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν το βράδυ στην έδρα του συνδικάτου των εργαζομένων στη βιομηχανία μετάλλου, λίγο έξω από το Σάο Πάολο, όπου αναμενόταν ο Λούλα.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους παραχώρησε συνέντευξη σε πολύ γνωστό συντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ στη Βραζιλία, τον Κένεντι Αλενκάχ. «Ο Λούλα είπε ότι η φυλάκισή του είναι κάτι «παράλογο» με το οποίο έχουν εμμονή ο δικαστής Μούρου και αυτοί που εύχονταν να τον δουν «φυλακισμένο μια μέρα»», ανέφερε ο Αλενκάχ μέσω Twitter.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Μεγάλης Πέμπτης, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε το αίτημα του Λούλα να παραμείνει ελεύθερος, ώσπου να εξαντληθούν τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να πολεμήσει την καταδίκη του σε ποινή 12 χρόνων και ενός μήνα κάθειρξης για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο Λούλα, που είναι αντιμέτωπος με άλλες έξι δίκες για υποθέσεις διαφθοράς, θεωρεί ότι η καταδίκη του είχε πολιτικά κίνητρα: καταγγέλλει την ανυπαρξία αποδεικτικών στοιχείων και μιλά περί συνωμοσίας με στόχο να εμποδιστεί να κερδίσει για τρίτη φορά την προεδρία τον Οκτώβριο.

Ο Λούλα έχει τονίσει πως η πρόθεσή του είναι να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του και πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Θεωρητικά, ο νόμος του απαγορεύει να είναι υποψήφιος, αφού καταδικάστηκε από εφετείο, αλλά την τελεσίδικη απόφαση για την υποψηφιότητά του θα λάβει το εκλογοδικείο τον Σεπτέμβριο, ενώ οι δικηγόροι του έχουν καταστήσει σαφές ότι θα πολλαπλασιάσουν τις προσφυγές τους μέχρι τότε.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι πιθανότατα το εκλογοδικείο θα απορρίψει την υποψηφιότητα του Λούλα, αλλά εκτιμούν πως η στρατηγική του κόμματός του είναι να κεφαλαιοποιήσει τη μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση που προκαλεί στη χώρα το φάσμα της φυλάκισής του για όσο περισσότερο είναι δυνατόν, πριν παρουσιαστεί το «σχέδιο Β», η υποψηφιότητα κάποιου άλλου στελέχους του κόμματος για την προεδρία.

Κι αυτό επειδή αν είναι υποψήφιος ο Λούλα, θα περάσει αυτόματα στον δεύτερο γύρο, αλλά δίχως αυτόν, είναι ανοικτή κάθε έκβαση της αναμέτρησης.
Τα ξημερώματα της Πέμπτης, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς και πυροτεχνήματα από τους αντιπάλους του πρώην προέδρου.

Στη χώρα, που υπέμεινε τον ζυγό στρατιωτικής δικτατορίας από το 1964 ως το 1985, εξάλλου, βουλευτής της άκρας δεξιάς, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου – μέγας νοσταλγός της εποχής της χούντας – κατατάσσεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις μετά τον Λούλα.