Οι Αμερικανοί διπλωμάτες οι οποίοι αποφασίστηκε να απελαθούν από τη Ρωσία σε αντίποινα για την απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑεξαιτίας της υπόθεσης του Σεργκέι Σκρίπαλ αναχώρησαν σήμερα από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα για την πατρίδα τους, διαπίστωσε δημοσιογράφος τουΓαλλικού Πρακτορείου.

Πολλές δεκάδες Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους εγκατέλειψαν την πρεσβεία με τρία λεωφορεία και ένα μίνιμπας νωρίς το πρωί, λίγο μετά τις 06:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την τελευταία ημέρα της προθεσμίας που είχε οριστεί από τις ρωσικές αρχές για να εγκαταλείψουν την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Νωρίτερα στην αμερικανική πρεσβεία πηγαινοέρχονταν ασταμάτητα επί ώρες διάφορα οχήματα, που μετέφεραν κυρίως τις αποσκευές αλλά και τα ζώα συντροφιάς πολλών από τους διπλωμάτες οι οποίοι απελάθηκαν.

Η δηλητηρίαση, την 4η Μαρτίου, στο Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του Γιούλιας προκάλεσε από την 14η Μαρτίου και μετά κύμα απελάσεων διπλωματών της Ρωσίας από δυτικά κράτη και αντιστρόφως. Συνολικά, απελάθηκαν περίπου 300 διπλωμάτες.

Η Μόσχα είχε δώσει μία εβδομάδα προθεσμία σε 58 υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα και του αμερικανικού προξενείου την Αικατερινούπολη (Ουράλια) να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατηγορεί για την επίθεση εναντίον του Σκρίπαλ και της κόρης του με τη χρήση νευροπαραλυτικής ουσίας τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, καθώς όπως διατείνεται αυτή είναι «η μόνη» εύλογη εξήγηση.