Σχεδόν 8 στις 10 βρετανικές επιχειρήσεις παραδέχθηκαν πως πληρώνουν περισσότερο τους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες, σύμφωνα με κατάλογο που δημοσιοποίησε σήμερα (5/4) η βρετανική κυβέρνηση.

Η διορία των επιχειρήσεων για την δημοσιοποίηση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ αντρών και γυναικών ήταν μέχρι χθες (4/4) τα μεσάνυχτα και σε αυτήν, ανταποκρίθηκαν λίγο περισσότερες από 10.000.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που αρνήθηκαν ή παρέλειψαν να πραγματοποιήσουν αυτή την ενέργεια, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν νομικές διώξεις, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Περνώντας στα στατιστικά του καταλόγου,το 92% παραδέχεται την ύπαρξη μισθολογικών διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών – 78% υπέρ των ανδρών και 14% υπέρ των γυναικών. Περίπου 8% των εταιρειών παρουσιάζουν μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σε άρθρο γνώμης της στην Daily Telegraph, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, χαρακτήρισε τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών ως «κατάφωρη αδικία» και ανέφερε πως «είναι συμπτώματα ενός μεγαλύτερου προβλήματος, αυτού της υπο-εκπροσώπησης των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο».

Οι επιχειρήσεις που λήφθηκαν υπόψη στην έρευνα διαθέτουν περισσότερους από 250 μισθωτούς ενώ ηδιαφορά στους μισθούς μετράται υπολογίζοντας τον μέσο όρο των ωριαίων αποδοχών των υπαλλήλων κάθε φύλου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το είδος της θέσης που κατέχει ο κάθε εργαζόμενος ή η αρχαιότητά του.

Έτσι, για παράδειγμα, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, Ryanair, αποκάλυψε πως οι γυναίκες πληρώνονται κατά μέσο όρο 71.8% λιγότερο από τους άντρες. Ωστόσο, υπερασπίστηκε τον εαυτό της αναφέροντας πως στην έρευνα δεν υπολογίζεται το επάγγελμα του πιλότου, το οποίο έχει υψηλές μισθολογικές απολαβές και είναι στην συντριπτική του πλειοψηφία ανδροκρατούμενο.

Παράλληλα, εντοπίζεται ανισότητα στον τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία των RBS, Lloyds, Barclays και HSBC.

Τέλος, στον κατάλογο υπάρχουν και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που ανακοίνωσαν απόλυτη μισθολογική ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, όπως οι Starbucks και τα McDonalds.