Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε σήμερα Τετάρτη στην Άγκυρα συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν από την τριμερή συνάντηση κορυφής με τη Τουρκίας- Ρωσίας – Ιράν σχετικά με τη σύγκρουση στη Συρία.

Οι τρεις χώρες εργάζονται από κοινού προκειμένου να μειώσουν τη βία στη Συρία παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στον πόλεμο. Η Ρωσία και το Ιράν είναι οι ισχυρότεροι υποστηρικτές του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει αντάρτες που πολεμούν τον Άσαντ.

Ο Ροχανί δήλωσε πριν αναχωρήσει από το Ιράν ότι ξένες δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία χωρίς έγκριση από την κυβέρνηση της Δαμασκού θα πρέπει να αποχωρήσουν — μια αναφορά στην Τουρκία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία διεξάγει επίθεση στη βορειοδυτική Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας και έχει δηλώσει πως θα επεκτείνει την εκστρατεία της και στη βορειοανατολική Συρία. Η Δαμασκός έχει χαρακτηρίσει την επίθεση παράνομη εισβολή.

«Το Ιράν πιστεύει πως η παρουσία ξένων δυνάμεων στη Συρία χωρίς έγκριση από τη συριακή κυβέρνηση είναι παράνομη και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Ροχανί το βράδυ της Τρίτης στην Τεχεράνη, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Ερντογάν και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητηθεί η ανοικοδόμηση στη Συρία καθώς και η επεξεργασία νέου συντάγματος, στο πλαίσιο ενός σχεδίου με στόχο μια πολιτική λύση για τον τερματισμό του επταετούς πολέμου.

Παρά τις διαφορές τους, το Ιράν, η Ρωσία και η Τουρκία είναι τρεις από τις μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται σε μια σύγκρουση, η πορεία της οποίας καθορίσθηκε σε μεγάλο βαθμό από ξένες επεμβάσεις, και η επιρροή τους μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε από την μεριά του πως θέλει να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, χωρίς να ανακοινώσει ωστόσο κάποιο χρονοδιάγραμμα, καθώς οι σύμβουλοί του προειδοποίησαν για τη σκληρή δουλειά που μένει να γίνει για να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος και να σταθεροποιηθούν περιοχές που ανακατελήφθησαν από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Ο Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι ΗΠΑ «δεν θα ησυχάσουν μέχρι να εξαφανισθεί το Ισλαμικό Κράτος», όμως «η νίκη είναι επικείμενη», ενώ ερωτώμενος από δημοσιογράφους αν κλίνει προς την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, ο Τραμπ απάντησε πως «είναι καιρός».