Την ακύρωση της συμφωνίας με τον ΟΗΕ η οποία και προέβλεπε τη νομιμοποίηση χιλιάδων αφρικανών μεταναστών στο Ισραήλ και τη μετεγκατάσταση ενός παρόμοιου αριθμού σε δυτικές χώρες ανακοίνωσε την Τρίτη ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Αφού άκουσα πολλές παρατηρήσεις για αυτή τη συμφωνία, εξέτασα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και αποφάσισα να ακυρώσω αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο πρωθυπουργός είχε αναστείλει το βράδυ της Δευτέρας την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής, μερικές ώρες μόνο μετά την ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προοριζόταν να αντικαταστήσει ένα σύστημα απελάσεων που υπήρξε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης και το οποίο ακυρώθηκε.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα προέβλεπε τη μετεγκατάσταση περισσότερων από 16.000 Σουδανών και πολιτών της Ερυθραίας που ζουν στο Ισραήλ σε δυτικές χώρες. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ δεσμευόταν να δώσει άδεια παραμονής σε αντίστοιχο αριθμό μεταναστών που θα παρέμεναν στη χώρα.

Ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου επικρίθηκε από όλες τις πλευρές, αρχικά από τη δεξιά –τον ίδιο τον πολιτικό του χώρο– όταν ανακοίνωσε χθες την ακύρωση του αρχικού προγράμματος απελάσεων και την αντικατάστασή του από τη συμφωνία με τη UNHCR. Στη συνέχεια, από την αριστερά, όταν έκανε στροφή 180 μοιρών, αναστέλλοντας αυτή την εφαρμογή της νέας συμφωνίας.

«Παρά τους νομικούς περιορισμούς και τις αυξανόμενες δυσκολίες, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να κάνουμε τα πάντα για να διώξουμε τους παράνομους μετανάστες από τη χώρα», δήλωσε σήμερα ο Νετανιάχου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 42.000 Αφρικανοί μετανάστες ζουν στο Ισραήλ, όμως το αρχικό σχέδιο των απελάσεων δεν αφορούσε τις γυναίκες και τα παιδιά.

Οι μετανάστες αυτοί έφθασαν στη χώρα κυρίως μετά το 2007 μέσω της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά και εγκαταστάθηκαν κυρίως σε φτωχές συνοικίες του Τελ Αβίβ. Πλέον τα σύνορα με την Αίγυπτο έχουν θωρακιστεί.