Η Κίνα πρόκειται να λάβει αντίμετρα «ανάλογα» και ίδιας κλίμακας εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν περαιτέρω δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ουάσινγκτον εν μέσω εντεινόμενων φόβων για εμπορικό πόλεμο.

Ο Τσούι Τιανκάι έκανε τα σχόλια αυτά ενόψει της αναμενόμενης ανακοίνωσης αυτή την εβδομάδα από την αμερικανική πλευρά για επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 50-60 δισεκ. δολαρίων.

«Εάν το κάνουν, σίγουρα θα λάβουμε αντίμετρα ανάλογα και ίδιας κλίμακας, ίδιας έντασης», δήλωσε ο Τσούι σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της China Global Television Network (CGTN) και αναμεταδόθηκε σήμερα από την κρατική τηλεόραση.

Οι αμερικανικοί δασμοί αναμένεται να έχουν ως στόχο προϊόντα που ευνοούνται από το πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης του Πεκίνου «Made in China 2025», αν και ίσως περάσουν παραπάνω από δύο μήνες πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Η Κίνα ανακοίνωσε την Κυριακή δασμούς σε εισαγωγές τροφίμων και άλλων προϊόντων, ύψους 3 δισεκ. δολαρίων, από τις ΗΠΑ ως αντίποινα στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, σε μια αψιμαχία που οι επενδυτές φοβούνται ότι αποτελεί οιωνό ενός ευρύτερου εμπορικού πολέμου.

«Η Κίνα δεν προκαλεί εμπορικό πόλεμο και δεν θέλει να πολεμήσει σε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά από την άλλη δεν φοβόμαστε έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.