Να αφήσουν ελεύθερους τέσσερις ανθρώπους που κατηγηρούνται ότι είχαν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις ζητούν από τις αρχές της επαρχίας Άτσεχ στην Ινδονησία υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ινδονησία, η πιο πολυπληθής μουσουλμανική χώρα του κόσμου, είναι κοσμικό κράτος, όμως στην υπερσυντηρητική επαρχία Άτσεχ ισχύει η σαρία.

Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας εξετάζει αυτή την περίοδο την αλλαγή του ποινικού κώδικα ώστε να ποινικοποιηθεί οποιαδήποτε σεξουαλική σχέση εκτός γάμου, περιλαμβανομένων των ομοφυλοφιλικών. Πολλοί πιστεύουν ότι το νέο νομοσχέδιο έχει στόχο να πλήξει κυρίως την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και άλλες μειονοτικές ομάδες.

Οι αρχές της επαρχίας Άτσεχ ανακοίνωσαν ότι οι τέσσερις κατηγορούμενοι συνελήφθησαν από πολίτες και την αστυνομία και, αν κριθούν ένοχοι, ενδέχεται να καταδικαστούν σε έως και 100 μαστιγώσεις δημοσίως.

«Ολοκληρώνουμε τους φακέλους και σύντομα θα τους παραδώσουμε στους εισαγγελείς»,δήλωσε ο Μαρζούκι επικεφαλής ερευνών της θρησκευτικής αστυνομίας στην πρωτεύουσα της επαρχίας Μπάντα Άτσεχ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε ότι η ποινή «αποτελεί βασανιστήριο βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

«Οι αρχές του Άτσεχ θα πρέπει να αφήσουν ελεύθερους τους τέσσερις και να προστατεύσουν τους πολίτες από τους αυτόκλητους τιμωρούς που στοχοθετούν αθώες μειονότητες», τόνισε ο Γκρέιμ Ράιντ διευθυντής του προγράμματος των ΛΟΑΤΚΙ στο HRW.

Η διεθνής κοινότητα για πρώτη φορά είχε καταδικάσει τις αρχές του Άτσεχ και την κυβέρνηση της Ινδονησίας επειδή μαστίγωσαν δημοσίως δύο άνδρες που είχαν καταδικαστεί για ομοφυλοφιλικές σχέσεις βάσει του νόμου που υιοθετήθηκε στην επαρχία το 2014.

Αυτόκλητοι τιμωροί και η θρησκευτική αστυνομία του Άτσεχ συχνά εισβάλλουν στα σπίτια και σε εργασιακούς χώρους όπου συλλαμβάνουν ανθρώπους με την κατηγορία ότι έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

Η αστυνομία του Άτσεχ συνέλαβε νωρίτερα φέτος 12 διεμφυλικές γυναίκες και τις ταπείνωσε δημοσίως αναγκάζοντας τες να κόψουν τα μαλλιά τους και να φορέσουν «ανδρικά» ρούχα.