Το ενδεχόμενο έκδοσης του ισλαμιστή κληρικού και επικεφαλής της οργάνωσης, FETO, Φετουλάχ Γκιουλέν θα εξετάσει η Ουάσιγκτον, σε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται ότι εμπλέκεται στην δολοφονία το Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ, όταν η ‘Αγκυρα παρουσιάσει τα σχετικά έγγραφα, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου, Νικόλ Ναβάς στο πρακτορείο TASS.

«Θα εξετάσουμε οποιαδήποτε στοιχεία, τα οποία μπορεί να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση της Τουρκίας σε σχέση με αυτό το γεγονός» δήλωσε η Νικόλ Ναβάς, επισημαίνοντας ότι « θα λάβουμε την οποιαδήποτε απόφαση για την έκδοση (του Γκιουλέν -σ.σ) με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία και σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία».

Η ίδια δεν θέλη-σε να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, επισημαίνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Την Δεύτερα , αναφέρει το TASS, το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο HABERTURK μετέδωσε ότι τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή για την σύλληψη οκτώ μελών της FETO , μεταξύ των οποίων και του Γκιουλέν με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στην δολοφονία του Ρώ-σου πρεσβευτή Αντρεί Κάρλοφ.

Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι ο Γκιουλέν ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για την δολοφονία του Κάρλοφ.

O Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία Αντρέι Κάρλοφ δολοφονήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 2016, σε εκθεσιακό χώρο, όπου πήγε για να εγκαινιάσει έκθεση φωτογραφίας στην ‘Αγκυρα με ρωσική θεματική. Ο δολοφόνος, ο 22χρονος Μεβλούτ Αλτιντάς σκοτώθηκε επί τόπου από άνδρες της ασφαλείας.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται και η ρωσική εφημερίδα Izvestia , η οποία γράφει ότι στις 29 Μαρτίου στην Τουρκία άρχισαν συλλήψεις ατόμων τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην έρευνα για την δραστηριότητα της FETO, όπως και ότι η τουρκική εισαγγελία έδωσε εντολή για την σύλληψη 70 εν ενεργεία στρατιωτικών, ενώ επισημαίνει ότι στις 2 Απριλίου ( δηλαδή παραμονή της επίσκεψης Πούτιν στην ‘Αγκυρα-σ.σ) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , δήλωσε ότι πίσω από την δολοφονία του Κάρλοφ βρίσκεται το κίνημα του Γκιουλέν.