• Αναζήτηση
 • Τραμπ: Ξεχάστε τη συμφωνία για το πρόγραμμα DACA

  Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κυριακή πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν άδειες νόμιμης παραμονής και εργασίας οι νεαροί μετανάστες που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά. Υποστήριξε, παράλληλα, πως η κατάσταση στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Κυριακή πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν άδειες νόμιμης παραμονής και εργασίας οι νεαροί μετανάστες που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά. Υποστήριξε, παράλληλα, πως η κατάσταση στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

  Αφού ευχήθηκε «Καλό Πάσχα» μέσω Twitter, ο Τραμπ έγραψε σε ανάρτησή του: «Δεν αφήνονται οι Συνοριοφύλακες να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στα σύνορα εξαιτίας γελοίων φιλελεύθερων (Δημοκρατικών) νόμων. Έρχονται «καραβάνια». Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να χρησιμοποιήσουν την Πυρηνική Επιλογή και να περάσουν σκληρούς νόμους τώρα. Δεν έχει συμφωνία για το DACA!».

  Προειδοποίησε ακόμη πως θα τερματίσει την ισχύ της συμφωνίας για τις Ελεύθερες Εμπορικές Συναλλαγές στη Βόρεια Αμερική (NAFTA), την οποία επαναδιαπραγματεύονται η κυβέρνησή του με αυτές του Μεξικού και του Καναδά το τρέχον διάστημα.

  Το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) είχε δημιουργηθεί το 2012, επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ ανακοίνωσε τη σταδιακή κατάργησή του το φθινόπωρο. Το πρόγραμμα προστάτευε τους «Ονειροπόλους» από την απέλαση, ενώ προέβλεπε τη χορήγηση αδειών εργασίας προς αυτούς.

  Ο Τραμπ διαβεβαίωνε πως ήθελε να κλειστεί συμφωνία με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρεται προστασία στους «Ονειροπόλους», ζητώντας σε αντάλλαγμα χρηματοδότηση για το τείχος που υποσχόταν προεκλογικά να ανεγερθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

  Στη διάρκεια της εκστρατείας του το 2016, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατεινόταν πως θα ανάγκαζε το Μεξικό να πληρώσει για το τείχος, κάτι που η μεξικανική κυβέρνηση έχει απορρίψει επανειλημμένα.

  Αντίδραση από το Μεξικό
  Ο πολιτικός που θεωρείται το φαβορί εν όψει των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, ο Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, άρχισε την εκστρατεία του κοντά στα σύνορα την Κυριακή, απαιτώντας σεβασμό για τους Μεξικάνους και κάνοντας σαφές ότι θα ακολουθήσει πολύ πιο σκληρή γραμμή έναντι του Τραμπ αν κερδίσει την 1η Ιουλίου. «Το Μεξικό και ο λαός του δεν θα γίνουν η πινιάτα καμιάς ξένης κυβέρνησης» ανέφερε ο Ομπραδόρ στη διάρκεια ομιλίας του στη Σιουδάδ Χουάρες, που γειτονεύει με το Ελ Πάσο του Τέξας. «Δεν επιλύεις κοινωνικά προβλήματα με τείχη ή με τη χρήση βίας» πρόσθεσε ο ίδιος.

  Δεν είναι σαφές αν ο Τραμπ θα επιμείνει όσον αφορά το πρόγραμμα DACA. Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε να ασκήσει βέτο στον νόμο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες διότι δεν περιείχε τη χρηματοδότηση που ήθελε για το τείχος, αλλά τελικά τον υπέγραψε. «Το Μεξικό πρέπει να μας βοηθήσει στα σύνορα» είπε σε δημοσιογράφους ο αμερικανός πρόεδρος, που περνάει το Πάσχα των Καθολικών στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα.

  «Πολλοί άνθρωποι έρχονται εδώ διότι θέλουν να εκμεταλλευτούν το DACA. Υπήρχε μια μεγάλη ευκαιρία. Αλλά οι Δημοκρατικοί τα θαλάσσωσαν» είπε.

  Οι αναρτήσεις του Τραμπ έγιναν μετά την προβολή ενός ρεπορτάζ σε εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου Fox News, σύμφωνα με το οποίο ένα «καραβάνι» 1.000 και πλέον μεταναστών και προσφύγων, κυρίως πολιτών της Ονδούρας, οδεύει προς τις ΗΠΑ, όπου σκοπεύουν είτε να μπουν «παράνομα», είτε «να ζητήσουν άσυλο».

  «Βέλη» από Τραμπ για τη διαχείριση ροών προσφύγων
  Ο Τραμπ υποστήριξε πως το Μεξικό κάνει «ελάχιστα, αν όχι τίποτα» για να σταματήσει τις ροές των μεταναστών. Οι Μεξικανοί «πρέπει να σταματήσουν τις μεγάλες ροές ναρκωτικών και ανθρώπων, ή αλλιώς θα εξαλείψω την αγελάδα από την οποία αρμέγουν μετρητά, τη NAFTA. Χρειαζόμαστε το τείχος» ανέφερε σε ανάρτησή του.

  Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Λουίς Βιδεγαράι, σημείωσε από την πλευρά του ότι οι ΗΠΑ και το Μεξικό συνεργάζονται καθημερινά στο μεταναστευτικό. «Ένα ανακριβές ρεπορτάζ δεν πρέπει να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή τη σθεναρή συνεργασία. Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν έρχεται σε αντίθεση με το κράτος του νόμου. Καλό Πάσχα», έγραψε στο Twitter.

  Κόσμος