• Αναζήτηση
 • «Νομιμοποίηση» προσφέρει στους Ταλιμπάν ο αφγανός πρόεδρος

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ξεκίνησαν την Τετάρτη οι εργασίες της Διαδικασίας της Καμπούλ για την Ειρήνη και την Ασφάλεια (Kabul Process for Peace and Security Cooperation), υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

  Στις εργασίες λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι περισσότερων από 20 χωρών και διεθνών οργανισμών, στο πλαίσιο της διπλωματικής προσπάθειας για την επίλυση του προβλήματος αστάθειας στο Αφγανιστάν, μέσω διαπραγματεύσεων.

  Πρόκειται για την δεύτερη διάσκεψη αυτού του τύπου, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, με την πρώτη να έχει πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2017.

  Ο Αφγανός ΥΠΕΞ, Σαλαχουντίν Ραμπανί στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε ότι η ειρήνη στο Αφγανιστάν θα ωφελήσει την περιοχή σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και τον κόσμο γενικότερα σε διεθνές επίπεδο.

  Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι προσέφερε στους Ταλιμπάν τη μελλοντική αναγνώριση του κινήματός τους ως νόμιμης πολιτικής παράταξης, στο πλαίσιο της πρότασής του για την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί πλέον 16 χρόνια.

  Μιλώντας στη Διαδικασία της Καμπούλ, στην οποία συμμετέχουν διάφορες χώρες, ο Γάνι πρότεινε ταυτόχρονα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να υπάρξει ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος στο πλαίσιο ενδεχόμενης πολιτικής συμφωνίας με την ηγεσία των Ταλιμπάν.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk