• Αναζήτηση
 • Ειδική σύνοδος του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην Μιανμάρ

  Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να διεξαγάγει ειδική σύνοδο για τις δολοφονίες, τους

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να διεξαγάγει ειδική σύνοδο για τις δολοφονίες, τους βιασμούς και άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στη Μιανμάρ και τα οποία οδήγησαν περισσότερους από 600.000 από αυτούς στο Μπανγκλαντές από τον Αύγουστο, δήλωσαν σήμερα πηγές του ΟΗΕ.

  «Θα γίνει μια ειδική σύνοδος στις 5 Δεκεμβρίου», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή του ΟΗΕ στο πρακτορείο Ρόιτερς.
  Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ρολάντο Γκόμες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την ημερομηνία, είπε ωστόσο: «Σημειώνονται κινήσεις προκειμένου να συγκληθεί μια ειδική σύνοδος για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

  Τουλάχιστον 16 από τα 47 κράτη-μέλη θα πρέπει να ζητήσουν τη διεξαγωγή ειδικής συνόδου του Συμβουλίου, κάτι που συμβαίνει σπάνια. Το Μπανγκλαντές και οι μουσουλμανικές χώρες αναμένεται να υποστηρίξουν το αίτημα. Τον Μάρτιο, το Συμβούλιο συνέστησε διερευνητική ομάδα. Οι ερευνητές ανέφεραν μετά την πρώτη αποστολή τους στο Μπανγκλαντές τον περασμένο μήνα πως πρόσφυγες Ροχίνγκια που διέφυγαν από τη Μιανμάρ επιβεβαίωσαν πως ένα «σταθερό, μεθοδικό υπόδειγμα δολοφονιών, βασανισμού, βιασμών και εμπρησμού λαμβάνει χώρα».

  Η τελευταία έξοδος των Ροχίνγκια από την επαρχία Ραχίν προς το νότιο Μπανγκλαντές ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου όταν μαχητές Ροχίνγκια επιτέθηκαν σε φυλάκια ασφαλείας και ο στρατός της Μιανμάρ εξαπέλυσε αντεπίθεση.

  Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν χαρακτήρισε τη στρατιωτική καταστολή στην επαρχία Ραχίν χαρακτηριστικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης. Ο στρατός αρνείται τις κατηγορίες για φόνους, βιασμούς, βασανιστήρια και αναγκαστικούς εκτοπισμούς.

  Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ακτιβιστικές οργανώσεις, σε ανοικτή επιστολή που απηύθυναν την περασμένη εβδομάδα στα κράτη-μέλη, ανέφεραν πως μια ειδική σύνοδος «επιβάλλεται προκειμένου να ξεκινήσει αποφασιστική δράση και να διασφαλιστεί η λεπτομερής διερεύνηση και παρακολούθηση της κατάστασης».

  Η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου 

  Ο πάπας Φραγκίσος έφθασε τη Δευτέρα στη Μιανμάρ σε μια ευαίσθητη πολιτικά επίσκεψη για τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε μία κυρίως βουδιστική χώρα.

  Χιλιάδες καθολικοί συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Ρανγκούν όπου έφθασαν με τρένα και λεωφορεία, με την ελπίδα να δουν έστω και από μακριά τον πάπα Φραγκίσκο που ξεκινά επίσκεψη στη Μιανμάρ, όχι χωρίς διπλωματικούς κινδύνους λόγω της μεταχείρισης της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια.

  Το ταξίδι αυτό είναι τόσο ευαίσθητο ώστε ορισμένοι σύμβουλοι του ποντίφηκα τον συμβούλευσαν να αποφύγει ακόμη και να χρησιμοποιήσει τη λέξη «Ροχίνγκια» ώστε να μην προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο που θα μπορούσε να στρέψει τον στρατό και την κυβέρνηση της κατά πλειοψηφία βουδιστικής χώρας εναντίον της μειονότητας των καθολικών.

  Περισσότεροι από 600.000 Ροχίνγκια έχουν φύγει από την επαρχία Ραχίν και έχουν καταφύγει στο νότιο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου, όταν αντάρτες Ροχίνγκια επιτέθηκαν σε φυλάκια ασφαλείας προκαλώντας μια αντεπίθεση του στρατού της Μιανμάρ.

  Ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί επίσης το Μπανγκλαντές στη διάρκεια του ταξιδιού του (26 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου) όπου αναμένεται να συναντηθεί με πρόσφυγες Ροχίνγκια.

  Κόσμος