• Αναζήτηση
 • Μέρκελ: Κυβέρνηση το συντομότερο

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Σε διαφορετική γραμμή πλεύσης κινείται η επικεφαλής του CDU, ύστερα από την ανακοίνωση του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος δεν απέρριψε τη συμμετοχή του κόμματός στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως έχει στόχο να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν.

  Λίγες ημέρες νωρίτερα σαν βόμβα είχε σκάσει η δήλωσή της στην οποία ανέφερε ότι προτιμούσε νέες εκλογές παρά κυβέρνηση μειοψηφίας.

  Αμέσως μετά ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μιλούν για την επόμενη ημέρα στην ΕΕ και την αγωνία να είναι ορατή στην κυβέρνηση του γάλλου προέδρου σχετικά με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα για την Ευρωζώνη.

  Ανησυχίες, μάλιστα εκφράστηκαν για την άνοδο της γερμανικής ακροδεξιάς, η οποία βγήκε κερδισμένη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

  Μετά τις πιέσεις, πάντως, που ασκήθηκαν στον Σουλτς τόσο από τα μέλη του κόμματός του όσο και από τον γερμανό πρόεδρο για σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού, η αγωνία έχει μειωθεί.

  Πιθανό είναι πλέον CDU και SPD να συνομιλούν ως κυβερνητικοί εταίροι και η Ευρώπη να αισθανεί ανακούφιση.

  «Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή Γερμανία, είναι επιθυμητό να έχουμε γρήγορα μια κυβέρνηση», δήλωσε η Μέρκελ σε κομματική συγκέντρωση, προσθέτοντας πάντως πως η υπηρεσιακή κυβέρνησή της είναι ικανή να φέρει σε πέρας τις καθημερινές κυβερνητικές δραστηριότητες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

  Η Μέρκελ πρόσθεσε πως είναι έτοιμη να μιλήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αφού το κεντροαριστερό κόμμα ακύρωσε προηγούμενη απόφασή του και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να μιλήσει με τους συντηρητικούς. Η καγκελάριος υπογράμμισε όμως ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό.

  Την ώρα που ο φόβος μη σχηματισμού γερμανικής κυβέρνησης μοιάζει να έχει απομακρυνθεί, ο γερμανός πρόεδρος καλεί Χριστιανοκοινωνιστές και Σοσιαλδημοκράτες στο τραπέζι των συνομιλιών. Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον ηγέτη των Χριστανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και τον Μάρτιν Σουλτς των Σοσιαλδημοκρατών την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
  Στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση, σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν οι δυνατότητες διεξαγωγής διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

  Ο Σταϊνμάιερ, στις επαφές που είχε με τον Σουλτς την Πέμπτη, φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή στάσης του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών που μέχρι τώρα διαμήνυε ότι το SPD θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και δεν θα συμμετάσχει σε κάποια κυβέρνηση συνασπισμού.

  Νωρίτερα ο Σουλτς είπε ότι το κόμμα θα μπορούσε να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής τη Μέρκελ αλλά τόνισε ότι η βάση του SPD είναι αυτή που θα αποφασίσει τελικά για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk