• Αναζήτηση
 • Γερμανία: Διεργασίες κομμάτων ενόψει πιθανής συνεργασίας

  Εντείνονται οι διεργασίες στη Γερμανία ενόψει των συζητήσεων μεταξύ CDU και SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων Μέρκελ και Σουλτς θέτουν ήδη τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη υπό τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ . Πρόθυμοι για συνομιλίες δηλώνουν από την πλευρά τους οι πράσινοι.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Εντείνονται οι διεργασίες στη Γερμανία ενόψει των συζητήσεων μεταξύ CDU
  και SPD για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων
  Μέρκελ και Σουλτς θέτουν ήδη τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τις
  διαπραγματεύσεις που θα γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη υπό τον Ομοσπονδιακό
  Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ . Πρόθυμοι για συνομιλίες δηλώνουν από
  την πλευρά τους οι πράσινοι.

  Η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις εστιάζοντας στα εξής: προσήλωση στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλαγές στον φόρο αλληλεγγύης για τα πρώην ανατολικά κρατίδια, αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά. Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών προειδοποιούν ότι «το SPD αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά δεν θα είναι φθηνό», ενώ οι Πράσινοι δηλώνουν «παρόντες» και έτοιμοι για συνομιλίες.

  Μέρκελ: Ο μεγάλος συνασπισμός λειτούργησε καλά τα τελευταία 4 χρόνια

  Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε κομματική συγκέντρωση στην εκλογική της περιφέρεια, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η κυρία Μέρκελ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Προέδρου και σημείωσε ότι ο «μεγάλος» συνασπισμός λειτούργησε καλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά το γεγονός ότι το SPD «δεν βρίσκει ούτε έναν καλό λόγο για αυτόν», ενώ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν με σεβασμό. Η Καγκελάριος επανέλαβε πάντως ότι δεν πρέπει να γίνουν νέες εκλογές και τόνισε ότι η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, αλλά και μια κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει πραγματικά τη χώρα μπροστά.

  Στέγκνερ: Χρειαζόμαστε χρόνο

  «Τώρα χρειαζόμαστε χρόνο για πολύ δύσκολες και ανοιχτές ως προς το αποτέλεσμα συνομιλίες», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου Funke. «Δεν μπορεί να υπάρξει μια συνέχεια ως έχει, δεν υπάρχει αυτοματισμός», τόνισε. Από την πλευρά της η Πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μαλού Ντράιερ δήλωσε στην «Trierscher Volksfreund» ότι κυρία Μέρκελ «δεν είναι, όπως έχουν τα πράγματα, σε θέση να βάζει προϋποθέσεις».

  Αρνητική η νεολαία του SPD

  Αρνητική πάντως στην προοπτική συμμετοχής του SPD σε έναν ακόμη «μεγάλο» συνασπισμό είναι η Νεολαία του κόμματος. Κατά το χθεσινό τους Συνέδριο, την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο κ. Σουλτς, οι νέοι του SPD τραγουδούσαν «όχι πάλι μεγάλος συνασπισμός».

  Πρόθυμοι για συνομιλίες δηλώνουν οι πράσινοι

  Την ίδια ώρα οι Πράσινοι, οι οποίοι συμμετείχαν στις διερευνητικές συνομιλίες για την «Τζαμάικα», δηλώνουν πρόθυμοι για συνομιλίες. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλα τα δημοκρατικά κόμματα και έτοιμοι να συμβιβαστούμε ώστε να πάμε μπροστά την Γερμανία και την Ευρώπη», δήλωσε ο συμπρόεδρος Τζεμ Έζντεμιρ, στο πλαίσιο συγκέντρωσης των εκλεγμένων αντιπροσώπων του κόμματος. Επέρριψε δε την ευθύνη για την αποτυχία της «Τζαμάικα» στους Φιλελεύθερους, οι οποίοι, όπως είπε, αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις όχι για λόγους ουσίας, αλλά τακτικής.

  «Το θέμα του Κρίστιαν Λίντνερ δεν ήταν η ψηφιακή πολιτική, αλλά ο Κρίστιαν Λίντνερ», δήλωσε χαρακτηριστικά η συμπρόεδρος Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ, αναφερόμενη στον αρχηγό των Φιλελευθέρων(FDP). Ο κ. Έζντεμιρ πάντως εμφανίστηκε να συμφωνεί και με την δήλωση του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στην χώρα.

  «Η Γερμανία του 2017 δεν είναι σίγουρα Βαϊμάρη. Έχουμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά όχι κρίση του κράτους», τόνισε, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση το Βερολίνο δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk