• Αναζήτηση
 • Γερμανία: Αδύνατη η βελτίωση στις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας

  Ότι δεν υπάρχουν λόγοι να πιστεύει κανείς πως οι σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας πρόκειται να βελτιωθούν επί προεδρίας Βλάντιμιρ Πούτιν, εκτιμά ο αρχηγός των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών BND Μπρούνο Καλ.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Ότι δεν υπάρχουν λόγοι να πιστεύει κανείς πως οι σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας πρόκειται να βελτιωθούν επί προεδρίας Βλάντιμιρ Πούτιν, εκτιμά ο αρχηγός των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών BND Μπρούνο Καλ.

  Συγκεγκριμένα, ο Μπρούνο Καλ σε πρόσφατη ομιλία του στο Ίδρυμα Χάνς Ζάιντελ στο Μόναχο και σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, δήλωσε πως οι σχέσεις μεταξυ Δύσης και Ρωσίας δεν πρόκειται να βελτιωθούν όσο στο προεδρικό αξίωμα της Ρωσίας, βρίσκεται ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

  Ο αρχηγός των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών BND Μπρούνο Καλ δήλωσε επίσης ότι δεν πρέπει πλέον να τρέφουμε ελπίδες για την Κριμαία ενώ οι «στρατιωτικές αξιώσεις της Ρωσίας θα ενισχύονται». Σύμφωνα με τον Καλ, «προκαλεί ανησυχία ο εντυπωσιακός εκσυγχρονισμός του στρατού της Ρωσίας και η ικανότητα της χώρας να διευθύνει τα στρατεύματα της».

  Αναφερόμενος στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης ο Μπρούνο Καλ επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι οι σχέσεις της Δύσης με την Ρωσία θα βελτιωθούν, η Ρωσία επιδιώκει να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ιδιαίτερα «να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εκτοπίσει τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα να βάλει σφήνα μεταξύ τους».

  «Αντί να έχουμε ένα εταίρο στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας έχουμε μάλλον μια δυνητική απειλή από την Ρωσία» δήλωσε ο αρχηγός των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφερόμενος στην επιστροφή της Ρωσίας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

  Κατά την εκτίμηση του Μπρούνο Καλ, η Ρωσία δεν θα είναι «ένας βολικός γείτονας». Η Ρωσία, σύμφωνα με τον ίδιο, αύξησε την ακτίνας δράσης της στον τομέα της πολιτικής της για την ασφαλεία και ως εκ τούτου συνιστά πραγματική απειλή , που απορρέει από τους ρωσικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το Καλίνινγκραντ.

  Ωστόσο ο αρχηγός των γερμανικών υπηρεσιών, παρά τις εκτιμήσεις του αυτές για τον ρόλο της Μόσχας στην Ευρώπη, τάχθηκε υπέρ των «στενών επαφών» με την Μόσχα, ώστε να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε οι επαφές με την Ρωσία να μην σταματήσουν ολοσχερώς».

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk