Η κυβέρνηση Ραχόι δεν έμεινε ικανοποιημένη από την επιστολή του Πουτζντεμόν και τον κάλεσε εκ νέου να αποσαφηνίσει τη θέση του για το ζήτημα της ανεξαρτησίας.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας θα αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας και την απευθείας διακυβέρνησή της εάν ο καταλανός ηγέτης, Κάρλες Πουτζντεμόν, δεν εγκαταλείψει την προσπάθεια για απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία έως τις 11:00 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.

«Ο κ. Πουτζντεμόν έχει ακόμη την ευκαιρία να αρχίσει να επιλύει την κατάσταση, πρέπει να απαντήσει «ναι» ή «όχι» στην κήρυξη της ανεξαρτησίας», είπε η Σάενθ ντε Σανταμαρία.

Νωρίτερα, ο ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η απάντηση του καταλανού προέδρου στερείται εγκυρότητας. «Είναι σαφές ότι ο κ. Πουτζντεμόν δεν απάντησε, δεν διαφώτισε σχετικά με αυτό που του ζητήθηκε».

Υπενθυμίζεται πως η Μαδρίτη είχε δώσει μια πρώτη διορία στον Πουτζντεμόν έως τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, προκειμένου να αποσαφηνίσει τη θέση του για την ανεξαρτησία με ένα «ναι» ή ένα «όχι», όμως ο καταλανός ηγέτης δεν προέβη σε ξεκάθαρη τοποθέτηση.