• Αναζήτηση
 • Συρία: Τελική επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα

  Υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ πολιτοφυλακές στη Συρία εξαπέλυσαν την Κυριακή, την τελική, όπως τη χαρακτήρισαν, επίθεση εναντίον ενός θυλάκου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Ράκα προκειμένου να εκκαθαρίσουν την πόλη από τους εναπομείναντες τζιχαντιστές.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ πολιτοφυλακές στη Συρία εξαπέλυσαν την Κυριακή, την τελική, όπως τη χαρακτήρισαν, επίθεση εναντίον ενός θυλάκου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Ράκα προκειμένου να εκκαθαρίσουν την πόλη από τους εναπομείναντες τζιχαντιστές.

  «Η μάχη θα συνεχιστεί έως ότου όλη η πόλη εκκαθαριστεί από τους τρομοκράτες που αρνήθηκαν να παραδοθούν, περιλαμβανομένων και των ξένων μαχητών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

  Νωρίτερα οι SDF ανακοίνωσαν πως αυτοκινητοπομπή μαχητών του ΙΚ απομακρύνθηκε από τη Ράκα στη διάρκεια της νύχτας, φέρνοντας τη μάχη για την κάποτε πρωτεύουσα των τζιχαντιστών κοντά στο τέλος της.

  Υπήρχαν αντικρουόμενες πληροφορίες για το κατά πόσον στους απομακρυνθέντες από την πόλη περιλαμβάνονταν τόσο σύροι όσο και ξένοι μαχητές και δεν ήταν σαφές πόσοι τζιχαντιστές παρέμειναν για να κρατήσουν μια τελευταία βάση εκεί.

  «Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν ακόμη δύσκολες μάχες», δήλωσε ο συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, εκπρόσωπος του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού που υποστηρίζει τις SDF στον πόλεμο εναντίον του ΙΚ.

  Η Ράκα ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη τη Συρίας που έπεσε στα χέρια του ΙΚ όταν ανακήρυξε το «χαλιφάτο» του και προέλαυνε στη Συρία και στο Ιράκ το 2014, και έγινε κέντρο επιχειρήσεων για επιθέσεις στο εξωτερικό και βάση για ορισμένες από τις πιο φρικτές θηριωδίες του.

  Όμως το ΙΚ βρίσκεται σε υποχώρηση τα τελευταία δύο χρόνια, χάνοντας μεγάλα τμήματα εδάφους και στις δύο χώρες και αναγκάστηκε να περιοριστεί σε μια βάση εξόρμησης που καθίσταται όλο και πιο αδύναμη κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Ευφράτη.

  «Χθες βράδυ, η τελευταία παρτίδα μαχητών (που είχαν συμφωνήσει να φύγουν) εγκατέλειψαν την πόλη», δήλωσε ο Μοστάφα Μπάλι, εκπρόσωπος των SDF. Η μάχη εναντίον εκείνων που έμειναν συνεχίζεται, είπε. Ο Μπάλι είπε πως μόνο σύροι μαχητές του ΙΚ έφυγαν με την αυτοκινητοπομπή. Όμως ο Ομάρ Αλούς, αξιωματούχος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ράκας που διόρισαν οι σύμμαχοι του SDF, δήλωσε πως ορισμένοι ξένοι μαχητές αναχώρησαν επίσης.

  Κανείς από τους δύο δεν είπε πόσοι μαχητές έχουν φύγει ή πόσοι παρέμειναν στο μικρό, γεμάτο κρατήρες από βόμβες, τμήμα της Ράκα που κατέχεται ακόμη από το ΙΚ. Πριν από την αναχώρηση της αυτοκινητοπομπής ο συνασπισμός εκτιμούσε πως παρέμειναν 300-400 μαχητές.

  Η απόφαση των SDF να επισπεύσουν το τέλος της μάχης επιτρέποντας στους μαχητές του ΙΚ να εγκαταλείψουν τη Ράκα έρχεται σε σύγκρουση με τις επιθυμίες του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού, που υποστηρίζει τους μαχητές αυτούς με αεροπορικές επιδρομές και ειδικές δυνάμεις.

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk