• Αναζήτηση
 • Γερμανία: Βεβαιότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης εκφράζει το SPD

  Τη βεβαιότητα του ότι στο τέλος θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν, σημειώνοντας ωστόσο ότι, αν η προσπάθεια αποτύχει και υπάρξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για το κράτος, το SPD θα πρέπει να σκεφτεί εκ νέου την στάση του.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Τη βεβαιότητα του ότι στο τέλος θα σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία, εξέφρασε ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν, σημειώνοντας ωστόσο ότι, αν η προσπάθεια αποτύχει και υπάρξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για το κράτος, το SPD θα πρέπει να σκεφτεί εκ νέου την στάση του.

   «Οι Πράσινοι είναι πρόθυμοι για κάθε κακή πράξη», δήλωσε ο κ. Όπερμαν μιλώντας την Πέμπτη σε εκπομπή του ZDF και πρόσθεσε ότι προβλέπει εμπόδια μόνο από τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), οι οποίοι έχουν πληγωθεί βαριά από το αποτέλεσμα των εκλογών.

  Ερωτηθείς πάντως αν το SPD θα σκεφτόταν να μπει στην κυβέρνηση σε περίπτωση αποχώρησης της Καγκελαρίου Μέρκελ, ο κ. Όπερμαν δήλωσε: «Τότε θα είχαμε μια πραγματικά νέα κατάσταση», ενώ αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα, παραδέχθηκε ότι, αν το SPD είχε πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα με το 2013 (25,7%) ή έστω με το 2009 (23%), θα είχε πιθανότατα δεχθεί να συνεχίσει τον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

  Σε ό,τι αφορά τον χρόνο που θα χρειαστεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε αστειευόμενος: «Οι συζητήσεις θα κρατήσουν τόσο, όσο θα χρειαζόμουν για να ανέβω δύο φορές τις ‘Αλπεις».

  Την ίδια στιγμή  η εφημερίδα «Rheinische Post», δημοσιεύει έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των ηγετικών ομάδων των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων, κατά την οποία συμφωνήθηκε και η κατανομή των υπουργείων, δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Rheinische Post». 

  Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο αντιπρόεδρος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι και η Γενική Γραμματέας Νίκολα Μπέερ από τη μία πλευρά και οι συμπρόεδροι των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και ο υπουργός Περιβάλλοντος του Σλέσβιγκ-Χολστάιν Ρόμπερτ Χάμπεκ από την άλλη.

   Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το FDP θα εξασφαλίσει τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και ένα νέο υπερ-υπουργείο Τεχνολογίας, Παιδείας και Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ οι Πράσινοι τα υπουργεία Εξωτερικών, Αναπτυξιακής Βοήθειας και επίσης ένα νέο υπερ-υπουργείο Περιβάλλοντος και Προστασίας του Καταναλωτή.

  Την είδηση ωστόσο διέψευσε κατηγορηματικά το FDP. 

  Κόσμος
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk