Σκουρλέτης: Άγνωστο αν θα κλείσει η αξιολόγηση πριν το Σεπτέμβριο

«Άγνωστο αν θα κλείσει η αξιολόγηση πριν το Σεπτέμβριο» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Σκουρλέτης απέφυγε να δεσμευθεί για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακόμα και πριν τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω ωρίμανσης ομολόγων.

Άγνωστο αν θα κλείσει η αξιολόγηση πριν το Σεπτέμβριο άφησε να εννοηθεί το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Σκουρλέτης απέφυγε να δεσμευθεί για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ακόμα και πριν τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι τον Ιούλιο η χώρα μας θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω ωρίμανσης ομολόγων.

«Απευχόμαστε να φτάσει ως εκεί» και εργαζόμαστε για επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, προσέθεσε μιλώντας στο Star.

Ο κ. Σκουρλέτης ξεσπάθωσε πάντως κατά των δανειστών για το θέμα πώλησης μέρους της ΔΕΗ, ισχυριζόμενος ότι αρκετά από τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων εκπροσωπούν εγχώρια και ευρωπαϊκά συμφέροντα που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις ή αποδείξεις.

Σόιμπλε και ΔΝΤ δεν μπορούν να θέτουν όρους στην ελληνική Βουλή

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχουν το δικαίωμα να θέτουν όρους όσον αφορά το πόσοι βουλευτές θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα στην ελληνική Βουλή, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, λίγες ημέρες αφότου ο ίδιος ζήτησε αυξημένη πλειοψηφία για το πακέτο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Δεν έχουν δικαίωμα να βάζουν όρους», τόνισε, μολονότι η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα που θα εγγυάται τήρηση των συμφωνηθέντων και μετά τις επόμενες εκλογές συμπίπτει σε ένα βαθμό με τις θέσεις του κ. Σκουρλέτη.

O υπουργός σημείωσε ότι η γραμμή Σόιμπλε καταδεικνύει καθεστώς περιορισμένης ελευθερίας, τόσο για τη νυν κυβέρνηση όσο και για τις προηγούμενες.

Παρά ταύτα, ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ζητά από την κυβέρνηση να δεχτεί ό,τι ζητούν οι πιστωτές αλλά ταυτόχρονα αρνείται αν ψηφίσει τα μέτρα που φέρνει η αξιολόγηση.

«Υιοθετώ την κουβέντα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι πρόκειται για τζάμπα μάγκα», είπε.

Τι απαντά ο υπουργός

Η συνήθης πρακτική, από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, της τροποποίησης – διαστρέβλωσης δηλώσεων, όταν η ακριβής τους απόδοση δεν ταιριάζει με τα συμπεράσματα και τα πολιτικά ζητούμενα που αυτά προτάσσουν, χρησιμοποιήθηκε και σήμερα επί των επισημάνσεων του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, σε συνέντευξή του στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στο τηλεοπτικό σταθμό STAR, για την χρονική προοπτική της διαδικασίας αξιολόγησης.

Με απόλυτη σαφήνεια, ο Υπουργός Εσωτερικών μετέφερε τη θέση της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση με την καλύτερη δυνατή κατάληξη για την χώρα.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας, ακολουθούν απομαγνητοφωνημένα σημεία της συνέντευξης, τα οποία έχουν σχέση με τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.

Σε ερώτηση για την προοπτική της αξιολόγησης:
…«Επαναλαμβάνω ότι η ελληνική πλευρά προσπαθεί με έναν μεθοδικό τρόπο να «κερδίσει χρόνο» και να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό με το καλύτερο δυνατό περιεχόμενο.».
Αναφορικά με τα βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης:
«Τα βήματα που πρέπει να γίνουν, όσον αφορά τη δική μας πλευρά, γίνονται.»
Για το αν θα πρέπει να περιμένουμε τον Απρίλιο και τις αποφάσεις του ΔΝΤ, χωρίς συμφωνία:
«Εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό – επαναλαμβάνω – κι αυτό κάνουμε, ώστε να κερδίσουμε κάθε μέρα που περνάει, έτσι ώστε να μην είναι χαμένη».
Για τα ενδεχόμενα, μετά από μια πιθανή χειροτέρευση της κατάστασης:
«Ένα ενδεχόμενο υπάρχει μπροστά μας, να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη συμφωνία το συντομότερο χρονικό διάστημα».
Σχετικά με το χρονικό όριο της διαπραγμάτευσης, πριν αναγκαστούμε για τη λήψη τελικών αποφάσεων και το «κατώφλι» του Σεπτέμβρη:
«Αντοχές έχουμε, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας έχουμε και νομίζω ότι θα πετύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία… Δεν έχει καμιά σημασία να βάζουμε τέτοιου είδους ορόσημα όπως αυτά που λέτε εσείς, σημασία έχει να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα είναι συνάρτηση δύο πραγμάτων: και του χρόνου επίτευξης της συμφωνίας, αλλά και του περιεχομένου».
Στην ερώτηση, εάν τελικά μπορεί να φτάσει και Σεπτέμβρη η συμφωνία:
«Το απευχόμαστε και εργαζόμαστε ακριβώς για το αντίθετο. Εδώ μιλάμε για συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk