Διασταυρώσεις καταθέσεων με εισοδήματα από την Εφορία για 1.270.000 φορολογούμενους

Μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίες και πολλαπλών ελέγχων το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τις επόμενες ημέρες το ηλεκτρονικό σύστημα που θα δίνει τη δυνατότητα σε ελεγκτές της

Μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίες και πολλαπλών ελέγχων το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τις επόμενες ημέρες το ηλεκτρονικό σύστημα που θα δίνει τη δυνατότητα σε ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εφοριών, τελωνείων, του ΣΔΟΕ κτλ. να πραγματοποιούν σε χρόνο μηδέν διασταυρώσεις στοιχείων και το κυριότερο να έχουν μία πρώτη εικόνα αν το πρόσωπο που έχουν βάλει στο φοροελεγκτικό στόχαστρο είναι ύποπτος για φοροδιαφυγή.

Το σύστημα αυτό που είχε αποκαλύψει το Βήμα της Κυριακής εδώ και αρκετούς μήνες θα βασίζεται σε δύο δεδομένα: Στη διασύνδεση του συστήματος Taxis με τις βάσεις δεδομένων των τραπεζών καθώς επίσης και στα στοιχεία που υπάρχουν καταγεγραμμένα σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων δημοσίων υπηρεσιών.

Ουσιαστικά ο ελεγκτής αναγράφοντας το ΑΦΜ του ελεγχόμενου προσώπου θα διαπιστώνει άμεσα μέσω σύνθετων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που θα πραγματοποιούνται μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων στις τράπεζες αν υπάρχει κάλυψη του πόθεν έσχες. Δηλαδή αν τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος τα τελευταία χρόνια είναι ικανά για να δικαιολογήσουν το αντίστοιχο ποσό καταθέσεων που βρίσκονται στις τράπεζες.

Ηδη στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται 1.270.000 Αριθμοί Φορολογικού Μητρώου που αντιστοιχούν σε αντίστοιχο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων.

Για τους συγκεκριμένους πολίτες υπάρχουν στοιχεία οτι κάτι δεν πάει καλά με τα ποσά των καταθέσεων που τηρούν στις τράπεζες σε σχέση με τα εισοδήματά τους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα στοιχεία που θα διασταυρώνει ακαριαία η παραπάνω εφαρμογή.

Θα συνδέεται και με άλλες βάσεις δεδομένων όπως είναι αυτή του Ε9 όπου θα εμφανίζονται και θα συγκρίνονται και τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου με τα εισοδήματά του. Σε όποια περίπτωση το πρόγραμμα θα ανάβει κοκκινο ο ελεγκτής θα υποχρεούται να προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο.

Σε πρώτη φάση στη λίστα των καταθετών θα βρεθούν όσοι είχαν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν τις 300.000 ευρώ, την περίοδο 2000- 2012.

Πλέον, οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου

και οι εφορίες αλλά και το ΣΔΟΕ θα έχουν τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση να διενεργούν ελέγχους σε μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων και να έχουν αποτελέσματα εντός 24ώρου.

Παράλληλα, θα διασταυρώνονται και κινήσεις που έχουν να κανουν με αγοραπωλησίες ομολόγων, μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων κτλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk