Ερωτηματικά για την επιστροφή των μεταναστών

Το πρώτο βήμα για την έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) – Τουρκίας στο Προσφυγικό αναμένεται αύριο με την επιστροφή 500 μεταναστών

Το πρώτο βήμα για την έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) – Τουρκίας στο Προσφυγικό αναμένεται αύριο με την επιστροφή 500 μεταναστών στη γειτονική χώρα και την επανεγκατάσταση 90 σύρων προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες.Εκτός κι αν τα επεισόδια στη Χίο μπλοκάρουν τη διαδικασία. Κοινοτικές πηγές έλεγαν στο «Βήμα» ότι πρόκειται αρχικά για μια συμβολική κίνηση που σκοπό έχει να δείξει ότι τηρείται ο στόχος για έναρξη της εφαρμογής στην ημερομηνία που είχε τεθεί, στις 4 Απριλίου, αλλά παράλληλα να στείλει και μήνυμα αποφασιστικότητας. Η έλευση πάντως των πρώτων ευρωπαίων ειδικών στην Ελλάδα δεν θα είναι άμεση, αν και το παζλ του οργανογράμματος προχωρεί.
Με βάση τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο μέσος όρος των ροών σε ημερήσια βάση έχει μειωθεί στις 901 τον Μάρτιο από 1.968 τον Φεβρουάριο, αλλά η βελτίωση του καιρού μπορεί να αυξήσει τους αριθμούς. Δεν προκύπτει πάντως ότι η μείωση των αριθμών οφείλεται στη δράση της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, όπως πολλοί θα ανέμεναν. Η ανταπόκριση της τουρκικής ακτοφυλακής στις ειδοποιήσεις των νατοϊκών σκαφών δεν είναι τόσο θερμή, κάτι που είχε επισημάνει πρόσφατα με επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτεμπεργκ ο Πάνος Καμμένος.
Η νατοϊκή δράση φαίνεται ότι εκ των πραγμάτων περιορίζεται μεταξύ Λέσβου και Χίου, καθώς η Αγκυρα δεν έχει δώσει άδεια για επέκτασή της νοτιότερα. Είναι δε ενδεικτικό ότι οι ροές μεταναστών εξ Ανατολών έχουν σχεδόν μηδενιστεί απέναντι στην περιοχή των Δωδεκανήσων, που η Τουρκία θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα. Αυτό «αποτρέπει» το ΝΑΤΟ να κινηθεί προς εκείνη την περιοχή.
Επιστροφές και επανεγκατάσταση


Η συμφωνία κρύβει πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα τόσο από την Ελλάδα όσο και – κυρίως – από την Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα αναμένεται να μεταβεί στην Αγκυρα και ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον συντονιστή της συμφωνίας εκ μέρους της Κομισιόν, τον Ολλανδό Μάρτιν Φερφέι.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», οι πρώτοι 500 μετανάστες (πιθανότατα από τη Λέσβο και τη Χίο) που θα επιστραφούν στην Τουρκία θα είναι στην πλειοψηφία τους Σύροι, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για άσυλο. Θα υπάρχουν όμως και κάποιοι Αφγανοί και Ιρακινοί. Σε αυτό το σημείο υπήρξε πίεση από την πλευρά της Κομισιόν για την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ώστε να καλύπτονται ορισμένες «γκρίζες πτυχές» της συμφωνίας και ιδιαίτερα το ζήτημα του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας. Αυτό τελικώς δεν θα συμβεί, καθώς η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι καλύπτεται από τις προβλέψεις της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας για το άσυλο.
Καίριο ρόλο στην επιστροφή θα έχει η Frontex και αυτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε με πλοίο από τα ελληνικά νησιά προς το Ντικιλί, βορείως της Σμύρνης (όπου κατασκευάζεται ειδικός χώρος με τη συνδρομή του τουρκικού Ερυθρού Σταυρού στον οποίο μάλιστα θα αναλάβουν καθήκοντα και έλληνες αξιωματούχοι) είτε και αεροπορικώς.
Κάλυψη κρίσιμων σημείων


Παράλληλα, την αντίθετη πορεία αναμένεται να ακολουθήσουν 90 σύροι πρόσφυγες που θα εγκατασταθούν σε κράτη-μέλη της ΕΕ. Στη διαδικασία αυτή θα συνδράμει η UNHCR, που σημειωτέον έχει αποσυρθεί από τα ελληνικά νησιά λόγω της μετατροπής των hotspots από ανοικτές δομές σε κέντρα κράτησης. Η επανεγκατάσταση θα γίνει, σε πρώτη φάση, με μια απλουστευμένη διαδικασία και ήδη η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία (που θέλει να πάρει 50 άτομα) έχουν προθυμοποιηθεί να τους δεχθούν. Επιπλέον, η Γαλλία έχει δεσμευθεί να πάρει περί τους 40 πρόσφυγες στις αρχές Απριλίου (κατά το δεύτερο κύμα επανεγκατάστασης), ενώ η Φινλανδία έχει εκφράσει πρόθεση για περίπου 100.
Η ελληνική κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή, προσπάθησε να καλύψει ορισμένα από τα κρίσιμα σημεία που ζητούσε η ΕΕ. Η φιλοδοξία για ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου εντός 14 ημερών αποτελεί βασικό στόχο, αλλά θα κριθεί από την αδιάβλητη στελέχωση και ταχεία επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, που θα ονομάζεται Αρχή Προσφυγών. Θα πρέπει να αναμένεται ότι ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου θα αυξηθεί και στο πλαίσιο αυτό θα απαιτηθούν προσλήψεις στην Υπηρεσία Ασύλου που ήδη καταβάλει τεράστια προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες υπό τη μεθοδική καθοδήγηση της διευθύντριάς της Μαρίας Σταυροπούλου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk