Παραμένοντας πιστό στην αποστολή του, να βρίσκεται κοντά σε όποιο παιδί το έχει ανάγκη, το Χαμόγελο του Παιδιού βρίσκεται δίπλα στα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες. Θέτει διαχρονικά στη διάθεση κάθε παιδιού πρόσφυγα και μετανάστη το σύνολο των υπηρεσιών του, όπως η φιλοξενία αυτών και των οικογενειών τους.
«Σήμερα στην Ελλάδα περισσότερες χιλιάδες παιδιά έχουν ανάγκη. Τα χιλιάδες παιδιά που μαστίζει η πολυετής οικονομική κρίση αλλά και τα χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες μετανάστες που, είτε ασυνόδευτα είτε με τους γονείς τους, βρίσκονται στην Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο επιχειρησιακό κέντρο του Οργανισμού. «Το Χαμόγελο μπορεί να σταθεί δίπλα τους μέσα από το πανελλαδικό δίκτυο υποδομών του και το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του. Ωστόσο αναζητά την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση όλων των δράσεων και η διεύρυνση αυτών για την κάλυψη του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού παιδιών σε ανάγκη».
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου πραγματοποιήθηκε αεροδιακομιδή ενός προσφυγόπουλου, ηλικίας μόλις οκτώ ημερών, από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα. Το μικρό κοριτσάκι διαγνώστηκε διαγνώστηκε με συγγενή καρδιοπάθεια και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά σε νοσοκομείο παίδων της Αθήνας. Η οικογένεια της μικρής παρέμεινε στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών οι σύροι γονείς του, που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών, παρέμειναν εκεί για να φροντίσουν τα άλλα τρία παιδιά τους. Στο πλευρό του βρέφους βρίσκονται εθελοντές του Οργανισμού.
Δράσεις όπου υπάρχουν πρόσφυγες
Από τις 22 Φεβρουαρίου έως και τις 22 Μαρτίου ο Οργανισμός υποστήριξε 12.125 παιδιά πραγματοποιώντας έκτακτες δράσεις στην πύλη Ε2 του Πειραιά, στη Λέσβο, στο Χέρσο, στη Νέα Καβάλα, στα Διαβατά και στην Ειδομένη. Παράλληλα πραγματοποίησαν επισκέψεις ανά την Ελλάδα στα σημεία που βρίσκονται παιδία πρόσφυγες με στόχο την ενημέρωση, την καταγραφή αναγκών και τελικά το σχεδιασμό των επόμενων στοχευόμενων δράσεων του Οργανισμού.
Σε κάθε δράση υπολογίζεται ότι απασχολήθηκαν 267 άτομα για συνολικά 1.077 ώρες. Μόνο στην πύλη Ε2 του Πειραιά έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις 1.535 παιδιά και έχουν διανεμηθεί είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα σε 5.888 παιδιά. Επίσης, έχουν γίνει διακομιδές με τις κινητές ιατρικές μονάδες 241 βρεφών και παιδιών από και προς τον Πειραιά. Από την Ειδομένη οι διακομιδές ανέρχονται σε 26 και από τη Λέσβο σε 21, στο νησί λειτουργεί επίσης Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης για όλα τα παιδιά, που συμπεριλαμβάνει τη λειτουργία κινητής μονάδας νεογνών και παιδιών εξοπλισμένη με θερμοκοιτίδα τελευταίας τεχνολογίας.
Ασυνόδευτα

Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά ο κ. Γιαννόπουλος παρουσίασε στοιχεία από διάφορους ευρωπαϊκούς φορείς. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σύμφωνα με την Europol 10.000 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη την τελευταία διετία, ένα στα δύο ασυνόδευτα παιδιά χάνονται από τους χώρους υποδοχής (Missing Children Europe), ενώ το 60% αυτών των παιδιών που φιλοξενούνται στα κέντρα κοινωνικής φροντίδας χάνονται και δεν ξαναβρίσκονται (βρετανική μονάδα ελέγχου ασύλου).
«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΚΚΑ 8 στα 10 παιδιά φεύγουν από τους χώρους προστασίας. Η μια πραγματικότητα είναι αυτή και η άλλη ότι δεν καταγράφονται σαν ανήλικα ή ακόμα δεν δηλώνονται στην αστυνομία, επειδή οι γονείς φοβούνται την απέλαση, αλλά σε κάποιες ΜΚΟ. Καμία οργάνωση δεν πρέπει να έχει στα κιτάπια της εξαφανίσεις ανθρώπων» σχολίασε ο κ. Γιαννόπουλος.
Παράλληλα το «Χαμόγελο» υποστηρίζει τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες με τη φιλοξενία τους πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς παρέχοντας τους την απαραίτητη προστασία και βοήθεια ώστε να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του η παρουσία της οργάνωσης στα κέντρα φιλοξενίας δεν είναι συστηματική, παρόλο που υπήρξε σχετική πρόσκληση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «γιατί δεν είχαμε τις δυνάμεις και γιατί διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε συντονισμός. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους πρόσφυγες στους καταυλισμούς, με τις τηλεφωνικές μας γραμμές, τα ασθενοφόρα και τις κινητές μονάδες».
Από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και τις 22 Μαρτίου 2016, το «Χαμόγελο» χειρίστηκε 28 περιστατικά εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων. Σήμερα, στα σπίτια της οργάνωσης φιλοξενούνται δέκα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ συνολικά στα σπίτια έχουν μείνει 44 παιδιά «ο αριθμός αυτός είναι μικρός γιατί ήδη στα 14 σπίτια μας φιλοξενούνται 380 παιδιά και δεν έχουμε χώρους για να φιλοξενήσουμε περισσότερα ασυνόδευτα» υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης το «Χαμόγελο» εγκαινίασε μία νέα τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης, την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111», η οποία υπάγεται στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών «Child Helpline International».
Η γραμμή είναι στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και έχει ως στόχο να βοηθήσει παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους ή το αντίστροφο να εντοπίσουν τα πρόσωπα της οικογένειάς τους που αναζητούν. Γι’ αυτόν τον σκοπό, η οργάνωση μοιράζει φυλλάδιο σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, φαρσί και αραβικά) στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, προκειμένου να τους ενημερώσει για τη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» «λειτουργεί» άλλες δύο γραμμές υποστήριξης παιδιών, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 και την εθνική τηλεφωνική γραμμή 1056. Για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεών του αναβαθμίζει, επίσης, το επιχειρησιακό κέντρο του και σε αυτό το πλαίσιο αναζητά εθελοντές, κυρίως γενικούς γιατρούς και παιδίατρους.