Διάλογο για το Ασφαλιστικό ζητά η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Την άμεση έναρξη διαλόγου το 2016 για την αναζήτηση λύσεων γύρω από τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ζητά η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με την πρώτη γνωμοδότησή της γύρω από τις γενικές αρχές της ασφαλιστική μεταρρύθμισης, που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Επιτροπή.

Την άμεση έναρξη διαλόγου το 2016 για την αναζήτηση λύσεων γύρω από τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ζητά η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με την πρώτη γνωμοδότησή της γύρω από τις γενικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Επιτροπή.

Η ΟΚΕ υπογραμμίζει ότι «τα μέτρα για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, δεν θα πρέπει να ανατρέπουν τις διαχρονικές βασικές αρχές του ασφαλιστικού». Αυτές είναι: η αλληλεγγύη (αναδιανεμητικός χαρακτήρας) τόσο εντός της ίδιας γενεάς όσο και μεταξύ των γενεών και η ανταποδοτικότητα. Η εξεύρεση του ορθού μείγματος των αρχών αυτών, αποτελεί βασική πρόκληση για το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Ταυτόχρονα η Επιτροπή επισημαίνει η ανάγκη θεμελίωσης των απαραίτητων αλλαγών για το ασφαλιστικό σύστημα με έγκυρες και αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες για όλα τα ταμεία. Η τυχόν ύπαρξη μελετών που δεν δημοσιοποιούνται αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο της παθογένειας, σημειώνει η ΟΚΕ και επισημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η εκπονήσει ειδικής και εμπεριστατωμένης μελέτης για την εκτίμηση των μέτρων υπό το πρίσμα των δημόσιων σκοπών που υπηρετούν σε συνδυασμό με την υποχρέωση τήρησης των συνταγματικών δεσμεύσεων (κοινωνική αλληλεγγύη, ισότητα στα δημόσια βάρη, αναλογικότητα, πυρήνας του κοινωνικο-ασφαλιστικού δικαιώματος.
Ακολούθως αναφέρεται στο κείμενο αρχών της κυβέρνησης και υπογραμμίζει ότι είναι «πολύ συνοπτικό», κάτι που στερεί την Ο.Κ.Ε. από τη δυνατότητα εμπεριστατωμένης κρίσης. Αυτό ισχύει στα περισσότερα τα σημεία του κειμένου με εξαίρεση εκείνα που αφορούν στην «εθνική» και αναλογική σύνταξη και στην οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση των ταμείων, στα οποία δίδονται κάποιες πληροφορίες για τα γενικά τους χαρακτηριστικά.


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk