Η απειλή Σένγκεν και το σχέδιο για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή

Η απειλή προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η απειλή προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τον Αλέξη Τσίπρα. Στους διαδρόμους των Βρυξελλών ήταν κοινός τόπος εδώ και μήνες ότι η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί δραματικά στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και αδυνατεί να διασφαλίσει την επαρκή φύλαξη των εξωτερικών της συνόρων. Η τελευταία προειδοποίηση ήλθε απευθείας από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Monde», ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μάσησε τα λόγια του. Είπε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι αν δεν γίνουν άμεσα ορισμένα πράγματα, τότε το ζήτημα προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν θα συζητούνταν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Δεκεμβρίου.
Το πόσο αποφασισμένη ήταν η ΕΕ να εξετάσει ριζοσπαστικές λύσεις καταγραφόταν σε έγγραφο της λουξεμβουργιανής προεδρίας προς τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου και τίτλο «Ακεραιότητα της Ζώνης Σένγκεν». Στο έγγραφο, που διέρρευσε στον Τύπο, εξεταζόταν και η δυνατότητα επέκτασης της χρονικής διάρκειας επιβολής εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από έξι μήνες σε δύο χρόνια εφόσον υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Η πρόθεση των Βρυξελλών για προσωρινή αποβολή της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν, κατόπιν και πιέσεων από αρκετά κράτη-μέλη, επιτάχυνε τις εξελίξεις. Η Αθήνα μέσα σε σχεδόν 48 ώρες αποδέχθηκε (σχεδόν) τα πάντα:
Πρώτον, την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που ο έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε ζητήσει ήδη από το καλοκαίρι.
Δεύτερον, την ανάπτυξη προσωπικού του Frontex στα σύνορα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) με σκοπό την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών.
Τρίτον, την ανάπτυξη Ομάδων Ταχείας Επέμβασης Συνόρων (RABIT) στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Βήματος», στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος φέρονται να έχουν ανεπισήμως πει σε κοινοτικούς αξιωματούχους ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού RABIT και στο Αιγαίο.
Οι καθυστερήσεις και η εμπλοκή λόγω πΓΔΜ


Είναι ξεκάθαρο ότι η ΕΕ φέρεται να είχε φθάσει στα όριά της με τις καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό αποτυπώθηκε στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Ασελμπορν με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο θέμα της ανάπτυξης επιχείρησης του Frontex στα σύνορα με την πΓΔΜ. Πρόκειται για ζήτημα που απασχολούσε την Αθήνα ήδη από τις παραμονές της μίνι Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση επέμεινε να αποφευχθούν συγκεκριμένες αναφορές. Η μεγάλη ανησυχία ήταν ότι ο Frontex θα μπορούσε να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων, κάτι που η Αθήνα ούτε ήθελε να ακούσει. Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την ανησυχία ότι ο Frontex υπερβαίνει τη συμφωνία της Συνόδου του Οκτωβρίου, παρά το γεγονός ότι ο οργανισμός είχε επιμείνει σε σειρά επιστολών προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι η επιχείρηση πρέπει να προχωρήσει.
Η επιφυλάξεις της Αθήνας αποτυπώνονται στην επιστολή που εστάλη προς τον εκτελεστικό διευθυντή του οργανισμού Φαμπρίς Λεγκέρι μόλις την περασμένη Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου. Την επιστολή (βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος») υπογράφει ο Αλέξανδρος Σουκούλης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων. Σε αυτήν παρουσιάζεται το επιχειρησιακό σχέδιο βάσει του οποίου ο Frontex θα βοηθήσει στην καταγραφή όσων προσφύγων και μεταναστών δεν έχουν ταυτοποιηθεί, αλλά η Αθήνα δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να συζητήσει μια πιο ευέλικτη ερμηνεία της συνδρομής του οργανισμού. Η ανάπτυξη των στελεχών του Frontex εκτιμάται ότι θα αρχίσει εντός της προσεχούς εβδομάδος.
Αυτό που είναι σαφές και το οποίο παραδέχθηκαν στο «Βήμα» τόσο ελληνικές όσο και ξένες διπλωματικές πηγές είναι ότι η Αθήνα εμφανίζεται πολύ διστακτική να συνεργαστεί με τη σκοπιανή πλευρά, ιδιαίτερα στην ανταλλαγή στοιχείων για τις ροές προσφύγων και μεταναστών προς τη γειτονική χώρα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν εδώ και καιρό συμφωνήσει σε σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που περιλαμβάνουν και συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της πΓΔΜ στην Αθήνα Ντάρκο Ανγκέλοφ έθεσε το ζήτημα της στενότερης συνεργασίας των δύο χωρών σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη. Το πνεύμα ήταν ότι αν οι δύο χώρες μπορέσουν να συνεργαστούν ίσως να μη χρειάζεται καν η ανάμειξη του Frontex. Μένει να φανεί αν το θέμα θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Πόποσκι στην Αθήνα, πιθανότατα στις 17 Δεκεμβρίου.


Πλάνο Αβραμόπουλου
Ο νέος ρόλος του Frontex

Η κατάσταση στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα έχει εντείνει τη συζήτηση για την αναβάθμιση του Frontex και τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Ο έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και το επιτελείο του έχουν αναλάβει να εκπονήσουν σχέδιο για την αλλαγή της εντολής του Frontex (παράλληλα με σειρά άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως η αναβάθμιση της Europol και η Οδηγία για τα στοιχεία αεροπορικών επιβατών που υιοθετήθηκαν στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Παρασκευής).
Ο σχετικός Κανονισμός για τον Frontex αναμένεται να παρουσιαστεί προσεχώς, καθώς αποτελεί δέσμευση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Δεν σκοπεύει όμως να αντικαταστήσει τις εθνικές συνοριοφυλακές / ακτοφυλακές. Μία από τις βασικές σκέψεις που υπάρχουν είναι να μπορεί ο Frontex να αναλαμβάνει δράση σε έκτακτες περιστάσεις σε συγκεκριμένα σημεία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και το Συμβούλιο να μπορεί να επιβάλλει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής / ακτοφυλακής στα κράτη-μέλη. Ουσιαστικά η Κομισιόν θα μπορεί σε μια τέτοια περίπτωση να καταθέτει πρόταση στο Συμβούλιο και να ενεργοποιείται η διαδικασία.
Το σώμα ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής / ακτοφυλακής θα μπορεί να αποτελείται από στελέχη του Frontex και των εθνικών οργάνων. Επιπλέον ο Frontex θα μπορεί να αποκτά αυτόνομα τον εξοπλισμό που χρειάζεται, ενώ τα κράτη-μέλη θα αναλάβουν την υποχρέωση να προσφέρουν προσωπικό. Επιπλέον θα ζητείται από τα κράτη-μέλη να αναλάβουν πιο ακριβείς υποχρεώσεις σε σχέση με τη φύλαξη των συνόρων.

ΑΡΙΘΜΟΙ
Ο κ. Ασελμπορν ζήτησε την τοποθέτηση συντονιστών σε καθένα από τα hotspots που θα δημιουργηθούν, ενώ αναφέρθηκε και στις 50.000 θέσεις υποδοχής που δεσμεύθηκε να δημιουργήσει η Ελλάδα στη μίνι Σύνοδο του Οκτωβρίου. Οι 20.000 που θα διασφαλίσει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) φέρονται να έχουν διασφαλιστεί, ενώ από τις 30.000 θέσεις που πρέπει να διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση έχουν βρεθεί οι 7.000. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ελλείψεις σε συσκευές δακτυλοσκόπησης EURODAC. Η Γερμανία αναμένεται να στείλει σύντομα άλλες 15 και η Ελλάδα να αγοράσει, με κοινοτική χρηματοδότηση, άλλες 10.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk