ΕΚΤ: H επαναφορά του waiver για τα ομόλογα δεν εξαρτάται από την αξιολόγηση

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο τα ελληνικά ομολόγα να γίνουν και πάλι αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγύηση, πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς, ο αντιπρόεδρος της τράπεζας Β.Κοστάντσιο, αφού όπως τόνισε ο όρος για αυτό είναι η εφαρμογή του προγράμματος. Αντίθετα, σημείωσε ο ίδιος, πιο πολύπλοκο είναι το ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τονίζοντας πως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο τα ελληνικά ομολόγα να γίνουν και πάλι αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εγγύηση, πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τους θεσμούς, ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Β.Κοστάντσιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, ο κ. Κοστάντσιο ανέφερε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, προκειμένου η ΕΚΤ να αρχίσει και πάλι να αποδέχεται ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών τα ελληνικά ομολόγα.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μία τέτοια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου προϋποθέτει ότι θα υπάρχουν σαφή και επαρκή δείγματα ότι η χώρα έχει πλήρως υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πιο πολύπλοκο είναι ωστόσο το ζήτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την αξιολόγηση, όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων δεν συνεπάγεται τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο είναι πιο πολύπολο θέμα, είπε ο κ. Κοστάντσιο.

Αναφερομένος στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δεν συμμερίστηκε την απόψη για τις απώλειες που υπέστησαν οι παλαιοί μέτοχοι, προσθέτοντας ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, αυτή τη φορά το Δημόσιο στις δύο τράπεζες που συμμετείχε (Εθνική και Πειραιώς) έχει πλήρη δικαιώματα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε, η διαδικασία που επιλέχθηκε ήταν απόφαση εν μέρει της κυβέρνησης και εν μέρει των διοικήσεων των τραπεζών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, παρουσίασε τα νέα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού (συνεχιζόμενη μείωση του πληθωρισμού).

Τα μέτρα αυτά αφορούν:

α. τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε επίπεδο ρεκορ -0,30%. Πρόκειται για το επιτόκιο το οποίο προσφέρει η ΕΚΤ στις τράπεζες για τη ρευστότητα που καταθέτουν σ΄αυτή,

β. την επέκταση του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) κατά έξι μήνες έως το Μάρτιο του 2017, διατηρώντας αμετάβλητο το όριο των 60 δισ. ευρώ κάθε μήνα

γ. την επανεπένδυση των ομολόγων που αποπληρώνονται, μετά τη λήξη τους. Πρόκειται για ομολόγα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ

δ. την επέκταση της γκάμας των ομολόγων που θα αγοράζει η ΕΚΤ από τη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης. Θα περιλαμβάνονται πλέον και ομόλογα που έχουν εκδόσει δήμοι και Περιφέρειες και

ε. την πλήρη κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των τραπεζών με σταθερό επιτοκιο για όσο καιρό ακόμη κρίνεται απαραίτητο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk