Αλεξιάδης: Βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την ελληνική οικονομία

Βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την ελληνική οικονομία που θα συνδυάζει τα υγιή χαρακτηριστικά της μικρομεσαίας οικογενειακής επιχειρηματικότητας με τον προσανατολισμό στην εξωστρέφεια την καινοτομία και τα προϊοντα υψηλής προστιθέμενης αξίας σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, όπως ανέφερε από το βήμα της πρώτης συνάντησης των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ διοργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

Βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο για την ελληνική οικονομία που θα συνδυάζει τα υγιή χαρακτηριστικά της μικρομεσαίας οικογενειακής επιχειρηματικότητας με τον προσανατολισμό στην εξωστρέφεια την καινοτομία και τα προϊοντα υψηλής προστιθέμενης αξίας σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, όπως ανέφερε από το βήμα της πρώτης συνάντησης των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ διοργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.
Ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους μας και η καθαρή ανανέωση της λαϊκής εντολής το Σεπτέμβρη, θέτουν τις βάσεις για τη σταθεροποίηση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος και αναμένεται η εκδίπλωση της συμπιεσμένης δυναμικής της ελληνικής οικονομίας. «Ευτυχώς εσείς δεν ακολουθείτε το παράδειγμα άλλων, να έχουν τα κεφάλαιά τους κρυμμένα στο εξωτερικό κια τα χρέη τους στην Ελλάδα» σημείωσε ο ίδιος και συνέχισε ότι το θετικό κλείσιμο της πρ´ωτης αξιολόγησης και η επίλυση του δημοσίου χρέους θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα και να δώσει την έγκριση συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στους τρεις άξονες του αναπτυξιακού σχεδιασμού με κινητοποίηση των ίδιων κεφαλαιων, διευκόλυνση δανεισμού και αναδιάρθρωση υπερδανεισμού, και ενίσχυση της έρευνας τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το ευρωπαϊκό παράδοξο Ειδικά ως προς το τελευταίο, όπως ανέφερε, στην Ελλάδα έχουμε οξεία έκφραση ενός ευρωπαϊκού πράδοξου: πολύ καλή έρευνα και ελάχιστη αξιοποίησή της. Οι δαπάνες για έρευνα (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) δεν ξεπερνούν το 0,8% με κοινοτικό μέσο όρο 2,01% ενώ ακόμη πιο χαμηλές είναι οι δαπάνες για έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη στις επιχειρήσεις, στο 0,27% του ΑΕΠ. Για το σκοπό αυτό προβλέπονται κονδύλια 280 εκατ ευρώ για παρεμβάσεις σε 4 τομείς έρευνας και ανάπτυξης:
– πρωτοεμφανιζόμενες στην έρευνα επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ
– Μικρομεσαίες επιχειρήσεις 50 εκάτ ευρώ
– Συμπράξεις επιχειρήσεων – φορέων 180 εκατ ευρώ και
– Ενσωματωση ερευνητικών αποτελεσμάτων στην παραγωγική διαδικασία 40 εκατ ευρώ.
O πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της συνομοσπονδίας κ. Γιώργος Καββαθάς σημείωσε ότι τα τελευταία επτά χρόνια έκλεισαν 200.000 επιχειρήσεις και χάθηκαν 800.000 θέσεις εργασίας. «Τα τελευταία χρόνια ακούμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας αλλά πολλοί έγιναν συνήγοροι στην ευθανασία τους τα τελευταία χρόνια υποστηρίζοντας ότι είναι πάρα πολλές ως προς το ποσοστό τους» υπογράμμισε ο ίδιος και αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά στοιχεία που ανατρέπουν αυτό τον ισχυρισμό. Η αποτυχία των δύο πρώτων προγραμμάτων προσαρμογής, συνέχισε, δεν έφερε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την ανάκαμψη αλλά εξουδετερώθηκε η προσπάθεια από τη δημοσιονομική προσαρμογή και ο κίνδυνος εξαιτίας των αυστηρών στόχος είναι ακόμη υπαρκτός. Το γιατρικό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, είπε, δεν είναι η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης αλλά ένα απλό πάγιο δίκαιο, ανταποδοτικό, φορολογικό σύστημα με ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου ενώ εξέφρασε σκεπτικισμό κατά πόσο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δώσει λύσεις και σε παράπλευρα θέματα όπως είναι τα κόκκινα δάνεια και το πρόβλημα πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα. Η ανάπτυξη μικροχρηματοδοτικών εργαλείων, συνέχισε, αποτελεί αδήρητη ανάγκη με τη δημιουργία ενός φορέα που θα είναι ανεξάρτητος από τις 4 συστημικές τράπεζες. Στόχος πρέπει να είναι η διεύρυνση του επιχειρηματικού ορίζοντα κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για να γίνουν εξωστρέφεια και να κάνουν χρήση καινοτομιών πρέπει να ενταχθούν σε συστάδες αξίας ή ομοειδών επιχειρήσεων. Την τελευταία τετραετία έχουν συσταθεί από τη ΓΣΕΒΕΕ τέτοιες συστάδες αλλά τα εμπόδια είναι αρκετά οπότε απαραίτητη είναι η θεσμοθέτηση, όπως είπε, πρότυπων επιχειρηματικών πάρκων και πάρκων έρευνας και καινοτομίας όχι μόνο για τις νεοφυείς αλλά για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Γιάννης Πλακιωτάκης τάχθηκε υπέρ της μείωσης των φόρων και τόνισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την ύφεση αλλά τώρα πλήττονται περαιτέρω από τους ελέγχους των κεφαλαίων. «Είμαστε κατά της αύξησης των φόρων και στις ασφαλιστικές εισφορές, η ΝΔ δεν θα ψηφίσει κανένα τέτοιο μέτρο. Πιστεύουμε και επιμένουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες να δοθεί λύση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία και να υπάρξει ταχεία προώθηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ , ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και να προχωρήσει η δανειοδότηση έως 25.000 ευρω για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το ΕΤΕΑΝ και συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Επιπλέον πρέπει να μπει άμεσα ένα τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα» είπε ο κ. Πλακιωτάκης. «Σήμερα οι δυσκολίες παραμένουν τεράστιες κυρίως για την πληρωμή των προμηθευτών», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ειναι καθοριστικής σημασίας. Ο κ. Πλακιωτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις λέγοντας πως αυτές βιώνουν καθημερινά την κυβερνητική καταιγίδα ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο χιλιάδες επιχειρήσεις να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Η επικεφαλης δημοκρατικης συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι πρέπει να ηττηθούν οι νεοφιλελεύεθερες πολιτικές «και γιαυτό δουλεύουμε στα ευρωπαϊκά όργανα» όπως είπε. Η μικρομεσαία επιχείρηση, συνέχισε, μπορεί να είναι όχημα για την ανάπτυξη με περισσότερους πόρους από τα κοινοτικά ταμεία. «Στόχος είναι αν υπερβούμε το μνημόνιο όχι να εγκλωβιστούμε σε αυτό με αναπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών. Η οικονομία μας χρειάζεται επενδύσεις από το εξωτερικό και θα εργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση αλλά η έξοδος από την κρίση θα στηριχθεί στους μικρομεσαίους» τόνισε η κυρία Γεννηματά. Ζήτησε να συνδεθεί η φορολόγηση των επιχειρήσεων με την απασχόληση και ειδικά για τις νεοφυείς να υπάρχουν ισχυρά κίνητρα – μέτρα στήριξης για τα ασφαλιστικά θέματα όπως η σταδιακή πληρωμή διότι η παντελής έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε στάση πληρωμών. Εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημείωσε ότι είναι σημαντική η αρση των πειρορισμών ενεργοποίησης συνεταιριστικών τραπεζών και του ΕΤΕΑΝ για μικροπιστώσεις και νέα εργαλεία και να μειωθεί το ύψος των προμηθειών ηλεκτρονικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την αποπληρωμή ή ρυθμίσεις συμψηφισμού των χρεών του κράτους προς τις επιχειρήσεις και πλαίσιο για τη «δεύτερη ευκαιρία» καθώς και ενεργοποίηση των μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου της αγοράς.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι στόχος δεν πρέπει να είναι να μην μπουν νέοι φόροι αλλά να μειωθούν οι φόροι και να προχωρήσουμε με λογική προοδευτική συνείδηση να αλλάξουμε την οικονομία
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης αναφέρθηκε στη σημασία της οικουμενικής κυβέρνησης για την πορεία της χώρας ενώ συνέχισε: «Αγαπώ την Ευρώπη και το ευρώ αλλά δεν μπορώ να ψηφίσω νομοσχέδια στη Βουλή που δεν υπήρξε συνδιαμόρφωση και καλούμε να καλύψω το κενό της κυβέρνησης Ν την εγκαταλείψουν κάποιοι βουλευτές της» σημείωσε ο ίδιος και αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός του. UEAPME Η πρόεδρος της Ευρωπαικής Ένωσης για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις Γκουνίλα Άλμγκρεν αναφλερθηκε στη σημασία των μικρομεσαίων των επιχειρήσεων όχι μόνο για την οικονομία αλλά για την κοινωνία και τόνισε τη σημασία ενός σχεδίου για να θωρακιστούν σε περιόδους κρίσεων και να τους επιτραπεί να διαδραματίσουν το ρόλο τους στον πολιτισμό, στην πράσινη οικονομία στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι στην βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης εποικοδομητικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η σύσταση μίας διαρκούς διακομματικής ομάδας ΜμΕ, καθώς η ροή πληροφόρησης και η συνεργασία μεταξύ των Κρατών – Μελών της Κοινότητας. «Πρέπει να επισημανθεί πως μετά και την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, επείγει η επίσπευση της υλοποίησης συγκεκριμένων ενεργειών από πλευράς των τραπεζικών ιδρυμάτων και η άμεση χορήγηση πιστώσεων στους ενδιαφερομένους, καθώς πλέον τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα, με τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων να τίθεται εν αμφιβόλω» συμπλήρωσε ο ίδιος και επανέλαβε τις προτάσεις που έχει κάνει η ΕΣΕΕ για την ενίσχυση του ρόλου των μικρομεσαίων στην οικονομία μας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk