Μετρημένη αισιοδοξία από τους Κασουλίδη και Κοτζιά

Μετρημένες και προσγειωμένες ήταν οι δηλώσεις τόσο του Νίκου Κοτζιά όσο και του Ιωάννη Κασουλίδη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Λευκωσία. Οι δύο άνδρες συζήτησαν όλο το φάσμα των θεμάτων που τους απασχολούν, με έμφαση στο Κυπριακό, αλλά παράλληλη τα ζητήματα της μετανάστευσης, των τριμερών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενεργειακές εξελίξεις – ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του νέου μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Zohr» στην Αίγυπτο από την ιταλική ΕΝΙ.

Μετρημένες και προσγειωμένες ήταν οι δηλώσεις τόσο του Νίκου Κοτζιά όσο και του Ιωάννη Κασουλίδη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Λευκωσία. Οι δύο άνδρες συζήτησαν όλο το φάσμα των θεμάτων που τους απασχολούν, με έμφαση στο Κυπριακό, αλλά παράλληλα τα ζητήματα της μετανάστευσης, των τριμερών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ενεργειακές εξελίξεις – ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη του νέου μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου «Zohr» στην Αίγυπτο από την ιταλική ΕΝΙ.
Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε την ισχυρή ελληνική θέση ότι τα στρατεύματα κατοχής πρέπει να φύγουν από την Κύπρο, καθώς η Αθήνα έχει εκφράσει θέση υπέρ της κατάργησης του συστήματος των εγγυήσεων. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι στις συνομιλίες του με τον διεθνή παράγοντα αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει θετική αντιμετώπιση στα κρίσιμα και θεμελιώδη ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.
Αναμφίβολα, η Τουρκία και οι εξελίξεις εκεί απασχόλησαν εκτενώς τους δύο υπουργούς. Δεν είναι μόνο ότι την προσεχή Κυριακή 1 Νοεμβρίου διεξάγονται εκεί κρισιμότατες επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να έχει καταλυτικές εξελίξεις σε σειρά θεμάτων, όπως το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό. Είναι επίσης η πιθανή αστάθεια, πολιτική και οικονομική, που θα μπορούσε να προκύψει σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία υπαναχώρηση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τις αρχικά προωθημένες θέσεις του. Η εμπλοκή εστιάζεται μεταξύ άλλων στο περιουσιακό όπου μετά την αρχική αισιοδοξία φαίνεται ότι πλέον υπάρχει στασιμότητα, καθώς ο ορισμός του σημερινού χρήστη της περιουσίας ενός Ελληνοκύπριου αποδεικνύεται δύσκολος.
Οι δύο άνδρες αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της συζήτησής τους στις τριμερείς τους συνεργασίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, όπου εφόσον όλα πάνε καλά θα διεξαχθούν σε επίπεδο κορυφής τους προσεχείς μήνες. Αναφέρθησαν επίσης δημοσίως στην ανάγκη και στην επιθυμία να διευρυνθούν αυτές οι συνεργασίες και με άλλες χώρες που μοιράζονται την άποψη ότι προέχει η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως η Ιορδανία. Η ενέργεια αποτελεί κρίσιμο τομέα για την ενδυνάμωση της πολυμερούς συνεργασίας.
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς έκανε ειδική αναφορά στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, μία ημέρα μετά τη μίνι-Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι πρέπει να ενισχυθούν άμεσα οι χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία όπου ήδη υπάρχουν μεγάλοι καταυλισμοί προσφύγων. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να στηριχθεί, στο πλαίσιο αυτό, η Αίγυπτος. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν προκύψουν και άλλες αποσταθεροποιημένες ζώνες, τότε το πρόβλημα θα διογκωθεί κι άλλο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk