Το «εκπαιδευτικό» ΦΠΑ 23% ή περί διαλόγου κωφαλάλων

Ο μακρύς διάλογος, κατά το πλείστον κωφαλάλων, για τον 23% ΦΠΑ, στην ιδιωτική εκπαίδευση…

Το «εκπαιδευτικό» ΦΠΑ 23% ή περί διαλόγου κωφαλάλων | tovima.gr

Ο μακρύς διάλογος, κατά το πλείστον κωφαλάλων, για τον 23% ΦΠΑ, στην ιδιωτική εκπαίδευση και τη φροντιστηριακή παιδεία και παραπαιδεία δεν είναι παρά η κορυφή ενός παγόβουνου με εκατονταπλάσιο υποθαλάσσιο μέγεθος. Ή με απλούστερα λόγια:

Η συνταγματικώς προβλεπόμενη αλλά πρακτικώς ανοχύρωτη δωρεάν παιδεία αποτελεί ένα κοινό μυστικό: Είναι μια εκτεταμένη απάτη, που καταργεί κάθε ίχνος ευθύνης απέναντι στη μαθητιώσα νεολαία. Και επιπλέον έχει δημιουργήσει την εσφαλμένη πεποίθηση, ότι μόνον με την αφαίμαξη του οικογενειακού υστερήματος για τους πενέστερους και τη διασπάθιση του περισσεύματος των εύπορων θα ικανοποιηθεί, έτσι, για το θεαθήναι, «για τα μαύρα μάτια», το συναίσθημα του καθήκοντος προς τη νέα γενιά.

Η πηγή επομένως του κακού πρέπει ν’ αναζητηθεί στην μάλλον σκόπιμη υποβάθμιση του ρόλου της δημόσιας παιδείας, από το νηπιαγωγείο μέχρι τα λύκεια. Και δεν είναι τυχαίο, ότι ακόμη και οι πιο προβεβλημένοι ακτιβιστές του κατά δήλωσιν αριστερού κινήματος ή κατέχουν θέσεις επιτελικές στη διοίκηση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, ή ως γονείς, με τις ευλογίες του πατριάρχη της αστικής «αριστεράς» του Αλέκου Φλαμπουράρη στέλνουν τα τέκνα τους σε πανάκριβα ελιτίστικα ιδιωτικά σχολεία (περίπτωση πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα).

Όμως, από τα κούφια λόγια, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, προτιμότερη είναι η αυστηρή γλώσσα των αριθμών, όπως τους καταγράφει ο εγκυρότερος επί του προκειμένου, φορέας ενημέρωσης, το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ ΓΣΕΕ). Έτσι:

– Σε 2 δις € ανέρχονται οι ετήσιες δαπάνες των ελληνικών οικογενειών, σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, ιδιαίτερα μαθήματα (αφορολόγητα), ωδεία, γυμναστήρια, προετοιμασία για Πανελλήνιες Εξετάσεις κ.α.

– Εάν στα παραπάνω 2 δις € προστεθούν δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, έξοδα για ΑΕΙ «εκτός έδρας» κ.α. το ποσό αυτό εκτοξεύεται στα 5,2 δις €.

– Στο ποσό των 5,2 δις € περιλαμβάνονται 443,6 εκ. για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία. Επίσης, 341,4 εκ. € (ή το 44,1% του συνόλου) δίνονται για συμπληρωματική εκπαίδευση μαθητών που δεν προσφέρεται ή δίνεται ελλιπώς από τη δημόσια εκπαίδευση (π.χ. φροντιστήρια ξένων γλωσσών).

– 184 εκ. € δίνονται ετησίως από τις ελληνικές οικογένειες σε ιδιωτικά ΙΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών και Κολλέγια.

Συμπέρασμα: Ο μεγάλος ντόρος για το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική παιδεία και παραπαιδεία είναι ένα από τα αμέτρητα αποστήματα της ελληνικής παιδείας και παραπαιδείας. Και η τυχόν ανάκληση αυτού του φόρου δεν θα καταργήσει την αντίληψη ακόμη και των φτωχότερων οικογενειών ότι, χωρίς το πανοπροίκι των ιδιωτικών σχολείων ή και τα αφορολόγητα φακελάκια των «ιδιαίτερων» μαθημάτων, οι γονείς δεν πορεύονται στην κοινωνία «με το μέτωπο ψηλά».

Μέγα λάθος αυτός ο ολέθριος μικροαστισμός. Και απόδειξη αυτού του λάθους είναι οι εκπληκτικές επιδόσεις στα δημόσια σχολεία των μαθητών των νόμιμων μεταναστών. Αλβανάκια, Αφρικανάκια, Ασιατάκια αριστεύουν χωρίς νόμιμα ή παράνομα φροντιστήρια. Και στις περισσότερες περιπτώσεις μπαίνουν αξιοκρατικά και «με την πρώτη» και χωρίς φροντιστήρια, σε ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Γιατί άραγε αυτή η διαφορά; Απάντηση: Δεν υστερούν τα ημέτερα τέκνα έναντι των αλλοδαπών. Απλώς, οι αλλοδαποί, παιδιά της αγωνίας και της ανάγκης παλεύουν με τα 41 κύματα. Και έχουν πολλοί από αυτούς, (όχι βέβαια όλοι) αναγάγει τις προσωπικές υπερωρίες και τα ξενύχτια κάτω από το φωτιστικό πορτατίφ, για την ατομική τους προκοπή, σε ευαγγελικό εγκόλπιο. Και έτσι πετυχαίνουν.

Απεναντίας, το ημέτερο εκπαιδευτικό σύστημα με ελάχιστες εξαιρέσεις, (π.χ. Άννα Διαμαντοπούλου), καταξιώνει το νεοφιλελεύθερο αξίωμα της ήσσονος προσπάθειας-με ελάχιστους κόπους μέγιστες απολαβές-και το ανάγει σε κυρίαρχη έκφραση της εύφορης κοιλάδας των καλοπερασάκηδων…

Μήπως όμως έτσι επιταχύνεται η πορεία, από τις επαναστάσεις χωρίς αιτία προς τα εθελούσια μνημόνια;

Υ.Γ. Θα το γράψω για πολλοστή φορά. Εάν ακόμη και η σημερινή κατά δήλωσιν και όχι τω όντι γνήσια Αριστερά επιμένει στην … επαναστατική (!) πρόσδεσή της στο δόγμα της ήσσονος προσπάθειας και της διαιώνισης των ισόβιων φοιτητών (με σκοπό να τους έχει «του χεριού της»), τότε, κάποιοι άλλοι πιο νοήμονες ας γυρίσουν τις σελίδες της ιστορίας και να ξεστραβωθούν. Τότε λοιπόν, στις μέρες της εντιμότερης Αριστεράς, το κυρίαρχο σύνθημα ήταν: «Πρώτοι στον αγώνα. Πρώτοι στα μαθήματα»!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk