Οι ΗΠΑ επιστρέφουν αρχαία στην Ιταλία

Στην Ιταλία, επιστράφηκε μια ανεκτίμητη συλλογή αρχαίων ρωμαϊκών έργων τέχνης, η οποία είχε εισαχθεί παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε περάσει στα χέρια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μουσείων και ιδιωτικών συλλεκτών.

Στην Ιταλία, επιστράφηκε μια ανεκτίμητη συλλογή αρχαίων ρωμαϊκών έργων τέχνης, η οποία είχε εισαχθεί παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και είχε περάσει στα χέρια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μουσείων και ιδιωτικών συλλεκτών.
Τα πιο σημαντικά κομμάτια της συλλογής ήταν τρία μέρη από τοιχογραφίες της Πομπηίας που χρονολογούνται τον 1ο αιώνα μ.Χ. και κλάπηκαν το 1957.
Ο αμερικανός πρεσβευτή της Ιταλίας Τζον Φίλιπς δήλωσε στην τελετή που έγινε στα κεντρικά γραφεία της ιταλικής αστυνομίας: «Είναι ευχαρίστηση μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ για να γιορτάσω την επιστροφή αυτών των πολύτιμων αντικειμένων στον ιταλικό λαό». Οι τρεις τοιχογραφίες δεν θα τοποθετηθούν στους τοίχους της Πομπηίας. Το πιθανότερο είναι να εκτεθούν στην αρχαία πόλη ή στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.
Ορισμένα από τα είκοσι πέντε αντικείμενα της συλλογής βγήκαν ακόμα και σε δημοπρασία από τους οίκους Κρίστις και Σόθμπις, μετά από ψεύτικους ισχυρισμούς των λαθρεμπόρων ότι η εξαγωγή τους από την χώρα προέλευσης ήταν απολύτως νόμιμη. Μουσεία και συλλέκτες στην Αμερική, που είχαν αγοράσει αντικείμενα της συλλογής, τα παρέδωσαν με την θέλησή τους στις ιταλικές αρχές αφού έλαβαν γνώση ότι ήταν παράνομα. Ενδεικτικά, το Μουσείο Τέχνης Τολέδο στο Οχάιο και το Ινστιτούτο Τέχνης στην Μιννεάπολη επέστρεψαν ετρουσκικά αγγεία, το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ βιβλία βοτανολογίας του 17ου αιώνα και το πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα ένα χειρόγραφο του 16ου αιώνα από το Τορίνο.
Μια ειδική μονάδα της ιταλικής αστυνομίας που ασχολείται με την πολιτιστική κληρονομιά δήλωσε ότι ακόμα τρεις τοιχογραφίες είχαν κλαπεί το 1957 αλλά επιστράφηκαν πίσω. Πρόκειται για μία τοιχογραφία που βρέθηκε στην Βρετανία το 2008, μία άλλη στην Αμερική το 2009 και η τρίτη στην Ελβετία το 2000.
Στα χέρια των αμερικανικών αρχών ήρθε, επίσης, το καπάκι μιας ρωμαϊκής σαρκοφάγου, ηλικίας 1800 ετών, που απεικονίζει την Αριάδνη, την κόρη του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης.
Οι τρεις τοιχογραφίες της Πομπηίας απεικονίζουν μια αντρική φιγούρα, μια γυναίκα με την μορφή ενός «έρωτα» στον ώμο της και μια γυναίκα που φορά ένα κόκκινο μανδύα και κρατά στο χέρι της ένα κύπελλο για κρασί.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk